Здраве и храна

Плодове и зеленчуци вместо лекарства

Преборете болестите с витамини и минерали

Не пропускайте нашите публикации като се

Плодове и зеленчуци вместо лекарства

Както е известно плодовете и зеленчуците са основни доставчици на витамини за човешкия организъм. Употребата им обаче може не само да запази здравето, а понякога дори да замени скъпоструващите медицински препарати.

Плодовете и зеленчуците са практически единственият източник на вит. С. Затова е много важно целогодишно попълване на запасите му. Най-богати с аскорбинова киселина са шипките, черните боровинки, сладкият пипер, магданозът, зелето, копърът, портокалите.

Полезните свойства на плодовете и зеленчуците
Полезните свойства на плодовете и зеленчуците

Плодове и зеленчуци вместо лекарства

Те са източник и на минерални соли, като калий, калций, магнезий, фосфор, желазо. Повишената потребност от калий възниква при редица заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците и други. Особено много от този елемент се съдържа в сушените плодове. Богати на соли на калия също са картофите, целината, брюкселското зеле, бананите, ананасите, кайсиите.

Плодовете и зеленчуците са важен източник на желязо, което се разгражда по-добре от лекарствените препарати. Богати на желязо са шипката, боровинката, прасковата, смокинята, ябълките, сливите.

Ананас

Ценното вещество бромелаин прави ананаса незаменим за храненето на хора, следящи за теглото си. То помага за разграждането на мазнините.

Банани

Притежават съдоразширяващо и успокояващо действие. Полезни са за храносмилането, предпазват стените на стомаха от вредното въздействие на лютата и солената храна. Но не се препоръчват за хора с наднормено тегло.

Грозде

Прекрасен диетичен продукт. Подобрява обмяната на веществата, повишава апетита, ускорява пикочоотделянето, нормализира кръвното, способства за изчистването на организма от радионуклиди. Намалява нивото на холестерол в кръвта , притежава тонизиращо действие.

Нар

Полезен при болести на бъбреците, средство против камъни в бъбреците и жлъчния мехур. Добре утолява жаждата при треска, действа като температуропонижаващо средство.

Смокиня

Голямото съдържание на калий я прави полезна при заболявания на сърдечно-съдовата система, но има висока калоричност.

Тиквички

Ястията от този зеленчук способстват за подобряване на перисталтиката на червата и изпразването на жлъчния мехур. Полезни за са болни, приемащи антибиотици. Препоръчват се и за профилактика на гинекологични заболявания.

Зеле

Ниската му калоричност в съчетание с богатия му набор витамини и биологично активни вещества позволява да бъде използването на храненето на хора с наднормено тегло, затлъстяване и атеросклероза. Създава усещане за ситост при много ниска калоричност. Полезно е при колити, атония на стомаха, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, гастрити с понижена киселинност, но не се препоръчва при метеоризъм и повишена киселинност на стомаха.

Мандарини

В народната медицина се използват за общо укрепване на организма. Заради ниската си калоричност могат да се използват при отслабване.

Моркови

Повишават тонуса на организма, оказват подмладяващо въздействие, забавят растежа на раковите клетки, потискат развитието на гнилостни процеси в червата, помагат при малокръвие. За да се усвои по-голяма част от каротина, съдържащ се в морковите, трябва да се подправят с масло или сметана.

Пипер

Заради високото съдържание на вит. Р и С той действа на кръвоносните съдове – повишава еластичността на капилярите и намалява проницаемостта им. Способства за извеждането на холестерола от организма и така предотвратява развитието на атеросклероза. Ефективно средство е против простуда, астма, бронхит.

Домати

Повишават япетита, подобряват работата на панкреаса, борят се с чревните бактерии. Притежават антисклеротично и антиревматично действие, полезни са при нарушение на кръвообръщението, старческо влошаване на зрението, аденом на простата жлеза.

Ряпа

Оказва отхрачващо, слабително и пикочогонно действие, предотвратява развитието на тумори.

Цвекло

Полезно е за нормализация на работата на храносмилателната система. Способства за извеждането от организма на радиоактивните вещества, подобрява мастния обмен, намалява артериалното налягане.

Тиква

Притежава пикочогонно, жлъчегонно, леко слабително действие. Способства за намаляването на холестерин в кръвта , полезна е при затлъстяване и атеросклероза. Препоръчва се при заболявания на простата.

Фурми

Полезни са при сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдържат много калий. Незаменими са при физическа преумора и изтощение, но са с висока калоричност.

Ябълки

Богати са на желязо, затова действат благоприятно на кръвоносната система. Полезни са при нарушение на обмяната на веществата и намален апетит. Намаляват холестерина. Всяко хранене трябва да завършва с една ябълка: полезно е за зъбите.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Есенни плодове за здраве и красота
Може ли да са опасни плодовете и зеленчуците?
С какво да мием плодовете и зеленчуците преди консумация?
Яжте 800 гр плодове всеки ден

Тагове

Свързани статии

Close