Здраве и храна

Есенни плодове за здраве и красота

Какво ни носят есенните плодове

Не пропускайте нашите публикации като се

Есента ни радва с прекрасните си дарове – зеленчуци и плодове богати на витамини.

Тиква

Тиквата съдържа най-важните за организма витамини и микроелементи. Богата е на желязо. Препоръчва се при анемия и заболявания на сърдечно-съдовата система и на храносмилателните органи. Могат да се правят тиквени каши с ориз, пшеница или грис.

Есенни плодове за здраве и красота - тиква
Есенни плодове за здраве и красота – тиква

В козметиката се използва прясна кашица от сърцевината на тиквата, която се полага върху поразени от екзема или изгаряне участъци от кожата.

Маска за мазна кожа

Печена тиква се смесва със сметана и се нанася върху лицето за 15 мин, след което се измива с топла вода.

Маска за суха кожа

В печена тиква се добавят 5 капки витамин А, наколко капки сок от лимон, 12 ч л зехтин – нанася се върху лицето за 20 мин, след което се измива с топла вода. 

Сокът от тиква – 1/2 чаша дневно, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава хемоглобина, извежда от организма холестерина и укрепва сърдечно-съдовата система.

Дюля

Дюлята съдържа огромно количество витамини и е с високо съдържание на глюкоза и фруктоза. Идеалното съчетание на дъбилни, пектинови вещества и много желязо действа като укрепващо и противовъзпалително средство. Помага при повишено кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания.

Есенни плодове за здраве и красота - дюля
Есенни плодове за здраве и красота – дюля

В морския зърнастец всичко е ценно: плодовете, листата и семената. Плодовете съдържат витамини от групата В, вит Е , А, F, голямо количество вит С, ябълкова киселина, каротин, микроелементи, желязо. В медицината се използва сокът, сиропът и маслото от морски зърнастец за лечение на авитаминоза. 

При хемороиди се използва стерилно масло от морски зърнастец. То помага и при лъчево поражение и изгаряне на окото – правят се компреси по лекарска препоръка.

Шипка

Шипката е идеално лекарствено растение, което широко се използва като стягащо и укрепващо средство при стомашно-чревни заболявания, при бъбречно-каменна болест, като общо укрепващо средство при всякакви заболявания, малокръвие, гинекологични проблеми.

Есенни плодове за здраве и красота - шипка
Есенни плодове за здраве и красота – шипка

Витаминна настойка: 20 гр плодове се заливат с 500 мл вряща вода ( може в термос ). Взема се по 100 мл 30 мин преди хранене 2 пъти дневно ( обезателно се прецежда през марля ). Приготвя се количество за не повече от 2 дни.

Отвара от шипки (сушени): 100 гр сухи плодове, 1л вода, 5 – 10 гр захар или мед. Плодовете се смачкват заливат се с вода и се кипват за 10 мин в затворен съд, киснат 3 часа, прецеждат се през 3 слоя марля. За подобряване на вкусовите качества се добавя мед.

Червени боровинки

Червените боровинки са съкровищница от витамини. Използват се за профилактика и лечение на различни заболявания на бъбреците, пикочните пътища, както и температуропонижаващо, витаминно и утоляващо жаждата средство.

 Есенни плодове за здраве и красота - червени боровинки
Есенни плодове за здраве и красота – червени боровинки

Червената боровинка е отлично бактерицидно средство, подобрява усвояването на храната, метаболизма, извежда шлаките от организма. Оказва тонизиращо, освежаващо действие, повишава умствените и физическите способности на човека.

В козметиката сокът от червени боровинки се прилага на мазна и комбинирана кожа. Маската стяга порите и почиства.

Ядки

Ядките са един от най-необходимите хранителни продукти. Съдържат витамини от групата В, вит А, Е, Р и др., минерални вещества: фосфор, желязо, магнезий, калий, натрий и т. н. Практически всички ядки съдържат много мазнини, но в състава им има много полезни мастни киселини.

Есенни плодове за здраве и красота - ядки
Есенни плодове за здраве и красота – ядки

Особено ценни са орехите. На тяхна основа се приготвя хранителна смес, която придава бодрост: смелете в месомелачка 400 гр орехови ядки, 400 гр сушени кайсии и 2 лимона с кората. Добавете 300 гр цветен мед и старателно разбъркайте. Взимайте по 1 – 2 с л дневно. Сместа се съхранява в хладилник.

При болести на щитовидната жлеза народната медицина препоръчва да се варят листа от орех като чай и да се пие настойката.

Калина

Калината има голямо приложение в народната медицина благодарение на полезните си и лечебни свойства. В плодовете ѝ се съдържа два пъти повече аскорбинова киселина отколкото в цитрусите, тя е богата на витамин А и Е. 

Есенни плодове за здраве и красота - калина
Есенни плодове за здраве и красота – калина

Есенни плодове за здраве и красота

При хипертония помага отвара: 1 с л плодове от калина се поставят в емайлиран съд, заливат се с 1 ч ч гореща вода, кипва се на слаб огън за 30 мин, охлажда се 10 мин, прецежда се и обемът се допълва до изходния с вода. Приема се по 1 – 2 с л 3 – 4 пъти дневно след хранене.

При простуда и понижен имунитет: 2 с л плодове от калина, 3 с л плод от шипка, 12 ч л листа от мента, 400 гр вода. Шипките се варят в 200 мл вряла вода и киснат 1 час. Добавят се ментовите листа, смачканите плодове от калина, долива се 200 мл вряла вода и косне още 1/2 час. Приема се 2 пъти дневно по 1 ч ч от настойката. 

Вижте още и ⤵️
Здравословни и хранителни закуски
Изтрийте луничките с плодове и зеленчуци
Тиква и дюля – идеалната комбинация за отслабване
Диета за подсилване на имунитета

Тагове
Close