Здраве и храна

Диета за подсилване на имунитета

Витамините които подсилват имунитета

Не пропускайте нашите публикации като се

Основната функция на имунната система е да предпазва от бактериите, вирусите и инфекциите, които предизвикват различните заболявания.

Диета с много плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини допринася съществено за силен имунитет.

Белите кръвни клетки са жизнено важни за здравата имунна система.

Витамин С подпомага производството на повече кръвни клетки в тялото. По този начин той лекува раните и фрактурите и изгражда тъканите, костите и зъбите, понижава риска от сърдечни заболявания и удар.

Диета за подсилване на имунитета
Диета за подсилване на имунитета

Най-добрите източници на витамин С са чушките, зелените листни зеленчуци, ягодите, зелето (особено къдравото), кивито, мангото, грейпфрутите.

👉Вижте всички рецепти на Съновник ТУК 

Биофлавоноидите са група хранителни съставки, които помагат на имунната система да предпазва тялото от замърсителите.

Таксифолинът и рутинът са два важни биофлавоноида, срещащи се в най-голямо количество в цитрусовите плодове и помагащи за доброто усвояване на витамин С.

Елагичната киселина – друг биофлавоноид, е често срещана в ягодите, къпините, черешите, гроздето. Тя блокира клетките, причиняващи рак.

Катехините са биофлавоноиди, които забавят процеса на стареене. Те са в най-високи концентрации в зеления и черния чай.

Цинкът повишава броя на Т-клетките, произвеждани от тялото, за да се борят с инфекциите. Това е особено важно с напредване на възрастта, когато недостигът на цинк се среща все по-често. Но прекалено много цинк може да забави имунната система.

Нужната дневна доза се постига с храни като тиквено семе, борови ядки, морски раци, стриди, говеждо и тъмно пуешко месо.

Подсилете имунитета
Подсилете имунитета

Вирамин Е работи и като антиоксидант, защитаващ от сърдечни заболявания и стареене. Той произвежда В-клетки, които създават антитела и унищожават микробите и бактериите.

Най-добрите източници на витамин Е са пшеничният зародиш, слънчогледовото семе, бадемите, лешниците, сладките картофи и доматите.

Бета-каротинът, който в тялото се преобразува във витамин А, увеличава производството на клетки, борещи се с инфекциите, действа и като антиоксидант.

Той има и антиракови свойства. Източници на бета-каротин са морковите, сладките картофи, тъмните листни зеленчуци, гъбите, тиквата.

Вижте още и ⤵️
Ударно подсилване на имунитета
Повишете имунитета
5 знака, че имунитетът ни е сринат
Най-лесните и ефикасни съвети за по-добър имунитет!

Тагове

Свързани статии

Close