ЗдравеЗдраве и храна

Как да се справим с болестта на Хашимото

хипотиреоидизъм на Хашимото

Не пропускайте нашите публикации като се

Много хора са чували за болестта на хашимото. Това е болест на щитовидната жлеза. Тази жлеза се намира в предната част на шията, точно под адамовата ябълка. Тя произвежда хормони които, контролират обмяната на веществата и много други процеси в нашият организъм. Един от важните процеси на нейният контрол е сърдечната честота и изгарянето на калориите в телата ни.

Болестта тиреоидит на Хашимото е автоимунно заболяване. В нормални обстоятелства антителата, произвеждани от имунната система, помагат да се защити тялото от вируси, бактерии и други чужди тела. Автоимунното заболяване е, когато нашата имунна система произвежда антитела, които атакуват тъканите ни или нашите органи. При болестта на Хашимото – антителата атакуват щитовидната жлеза. Тези антитела са във висока концентрация и съответно атакуват щитовидната жлеза и унищожавайки малко по-малко нейните клетки. Това предизвиква жлезата да произвежда по-малко хормон (хипотиреоидизъм), което пък кара мозъкът да я залива с по-голямоколичество TSH (тириод стимулиращ хормон), в опит да регулира нивата на хормоните.

Как да се справим с болестта на Хашимото
Как да се справим с болестта на Хашимото

Какви са симптомите?

Когато се разболее човек от Хашимото, щитовидната жлеза се подува, раздразва се и не може да произвежда хормони в нормално количество както преди.

Симптомите на заболяването могат да бъдат, умора, неочаквано покачване на теглото, повишена чувствителност към студа, мускулни болки, дори скованост, подуване на ставите, бледа и суха кожа, подпухнало лице, дрезгав глас, запек, по-тежки менструални цикли, повишен холестерол, депресия, проблеми с паметта, подуване на щитовидната жлеза.

Заболяването се разбира с кръвен тест на Т3-Т4-хормони отделяни от щитовидната жлеза.

Лечение на хашимото

За съжаление все още няма лек за тази болест. Има поддържаща терапия от прием на синтетични хормони T4, които контролират нивата на TSH. Тази болест не е от непосредствена опасност за живота ви.

Но може и да не приемате хормонално лечение цял живот. Но, първо е изключително важно е да се разбере кои са причините, подпомагащи развитието на хипотиреодизъм. По този начин ще знаете от какво трябва да се пазите и какво да избягвате.

Как да се храним ако имаме хашимото

Тъй наречената “молякуларна имитация” е проблем при хашимото. Структурта на молекулите на различните протеини е подобна. Проблемът е, че структурата на протеина глутен, който можем да намерим в зърнените храни и структурата на протеин касеин, в млечните продукти, е много сходна с тази на клетките на щитовидната жлеза.

Честата консумация на млечни и зърнени продукти предизвиква образуването на непоносимост и на антителата към съответните протеини. Поради причината, че двата протеина са много сходни с молекулата на клетките на жлезата и много често високо наситените в кръвта антитела атакуват органа, вместо това, което разпознават като заплаха – касеин и глутен.

Всички храни които съдържат глутен, както и млечните продукти трябва да бъдат изключени от менюто ви, ако имаш диагноза автоимунен хипотиреоидизъм за неопределен период от време, а най-добре за винаги.

За около 6 до 9 месеца е хубаво да се избягват и ядки, яйца, бобови култури и кофеин. Тях можеш да добавите постепенно след този период, но преди това е хубаво да се уверите, че нивото на антитела е паднало достатъчно.

Стрес

Стресът е от огромно значение и влияе на развитието на болестта на Хашимото. Той обаче е неизбежен за това гледайте максимално да го намалите – да има баланс. Важно да намерите начин по който можете да се освободите от срес.

Инфекции

Инфекциите същи играят важна роля в развитието и лечението на вашият хипотиреоидизъм. Всеки ден сме изложени на токсини, които се натрупват в тялото. Те могат да влязат в кръвообращението. Когато повърхността на тъкното ти черво е нарушена заради превес на лоши бактерии над добри бактерии, заради гъбични инфекции или други инфекциозни състояния, разстоянията между малките чревни власинки (повърхността на малкото черво е покрита с тях и те действат като филтър – приемат хранителните вещества и блокират токсините и отпадъците, пращайки ги към дебелото черво) се нарушават, стават по-големи и токсините минават безпрепядствено между тях, влизайки в кръвообраюението.

Често срещани инфекции са:

  • гъбичните инфекции, след приемане на антибиотици;
  • ефектът на “страничния наблюдател” или когато вируси и бактерии попаднат в щитовидната жлеза, предизвиквайки силна имунна реакция и атака на същата от имунната система;
  • ефектът на “откраданата самоличност” или т.нар. криптирани антигени, като херпес или Епщайн-Барр инфекции, които “маскират” своите клетки като тези на щитовидната тъкан, така причинявайки трудна разпознаваемост между вирусът и самите клетки на жлезата.

Изследвания

Хубаво е да изследвате редовно вашата щитовидна жлеза. Най-важните изследвания са следните:

  • TSH – 1,0 до 2,0 μIU/mL или по-ниско (за бременни < 2,5 μIU/mL);
  • FT4 – > 1,1 μIU/dL;
  • FT3 – > 3,2 pg/mL;
  • RT3 – < от 10:1 съотношение на RT3 към FT3;
  • MAT – < 9 IU/ml или негативни стойности;
  • TAT – < 4 IU/ml или негативни стойности;

Също така е изключително важно да си направите и други кръвни изследвания за хепатит C, токсоплазмоза, херпес, Епщайн-Барр.

?Очаквайте скоро и допълнителна информация за храните, които трябва избягваме с подобрно описание!

Вижте още и ⤵️
Болест на Хашимото
Какво определя здравето на щитовидната жлеза
Болната щитовидна жлеза съсипва сърцето

 

 

 

 

 

Тагове
Close