Здраве

Тревогите вдигат с 32% вероятността за злокачествен тумор

Какво ни причинята емоционалният стрес?

Не пропускайте нашите публикации като се

Най-често се установява връзка с рака на дебелото черво, простата, панкреаса, хранопровода и кръвта.

Емоционален стрес, проявяващ се оснвно с тревожност и депресивни състояния, може да повиши с 32% риска от смърт от рак. Това показва изспедване на британски и австралийски учени, публикувано в авторитетното медицинско “Бритиш медикъл джърнъл”. Анализирани са данните от 16 различни проучвания, които сравняват здравния статус и психическия комфорт на общо над 163 хиляди души.

Закономерността cе повтаря въпреки разликите по пол, образование, тегло. Също и независимо от това дали участниците са, или не са пристрастени към алкохол и цигари.

Тревогите вдигат с 32% вероятността за злокачествен тумор
Тревогите вдигат с 32% вероятността за злокачествен тумор

Обяснението е, че емоционалният натиск върху психиката води до нарушаване на имунната функция на организма. Специализираните клетки, отговорни за ремонта на уврежданията на ДНК спиралата, “ослепяват” и не виждат дефектите, при което новите клетки се видоизменят и може да дадат начало на тумор.

Връзката емоционалния стрес и злокачествените заболявания била особено отчетлива по отношение на рака на дебелото черво, на простатата, на панкреаса, на хранопровода и левкемиите – няколко разновидности на рака на кръвта.

Вижте още и ⤵️
Стресът съсипва здравето ни
Как да се справим със стреса според зодията
Ако не можете да спите от стрес
Какво да хапваме когато сме стресирани?

 

Тагове

Свързани статии

Close