Здраве и храна

Колко са полезни лимоните

Лимоните са лечебни

Не пропускайте нашите публикации като се

Киселият жълт плод може да пречиства, тонизира, дезинфектира, успокоява…

Освен че само като го погледнем изпълва устата ни със слюнка, лимонът притежава и неоспорими диетични качества.

На първо място той е най-богатият на витамин С цитрусов плод и е достатъчен сокът от един-единствен лимон, за да покрием дневната си нужда от този витамин. Високото съдържание на витамини от група В пък улеснява усвояването на захарите от организма, предпазва от сърдечносъдови заболявания и подпомага психичното равновесие.

Допълнително флавоноидите и лимоноидите, на които лимоните са богати, засилват имунната ни система. Фосфор, мед, магнезий, желязо… – лимонът не само съдържа и много минерали, но те и се абсорбират бързо и лесно от организма ни, когато са приети чрез този плод. Би било жалко обаче да се задоволим само с неговите хранителни качества – лимонът притежава и чудесни целебни свойства…

Колко са полезни лимоните
Колко са полезни лимоните

За да не ни прилошава

Ако през първите месеци на бременността често ви се повдига, достатъчно е да вдъхнете аромата на етерично масло от лимон, за да се почувствате по-добре. А ако ви става зле, докато се возите в кола, можете да капнете 2-3 капки от лимоновото масло върху постелките в автомобила.

Когато ни боли гърлото

Лимонът отдавна е доказал полезното си действие при болки в гърлото.

  • Гаргари. Още щом усетите, че гърлото започва да ви дращи, трябва да изстискате един лимон. След това добавяте шепа едра сол, богата на минерали, и правите гаргара със сместа в продължение на 1 мин. Изплювате и повтаряте процедурата, докато болките в гърлото отшумяват.
  • Много полезни са и компресите: Капвате 3 капки етерично масло от лимон в половин литър топла вода (но не вряла!). Натопявате в сместа малка хавлиена кърпа и след това я изстисквате добре. Лягате и поставяте за 15 мин влажната кърпа върху врата си. Повтаряте процедурата няколко пъти на ден.

Против хрема

За да я овладеете още в началото, можете да капнете по една капка лимонов сок в крайчеца на всяка ноздра.

  • Ако носът ви вече тече обилно, е добре да пиете следната настойка в продължение на три дни: Попарвате с гореща вода две цветчета карамфил (подправка), една пръчка канела и една щипка мащерка. Прецеждате и добавяте сока на един лимон и 1 ч. л. мед.
  • Допълнително можете да правите инхалации с етерично масло от лимон: Капвате 2 капки от маслото в голяма купа, пълна с гореща вода. Покривате главата си с голяма кърпа и се навеждате над ароматните пари, за да ги вдишате. Хубаво е да повтаряте процедурата 2-3 пъти на ден.

Против висока температура

Ще я свалите, като капнете 5 капки етерично масло от лимон в литър студена вода, натопите в сместа малка хавлиена кърпа, след това я изстискате и я положите върху горещото си чело. Повтаряте процедурата, докато се почувствате по-добре.

Сок от лимон предпазва от ревматизъм

Курсът на лечение започва с изпиването на сока на половин лимон, като през два дни увеличаваме количеството с по половин плод.

Това означава на третия ден да изпиете сока на цял лимон, на петия – от лимон и половина. Продължавате така, докато достигнете до 5 лимона дневно. След това започвате да намалявате бройката им – отново с по половин плод през два дни.

Целият курс на лечение продължава 38 дни. Може да разредите сока с вода, но не бива да добавяте към него нито мед, нито захар. Трябва да изпивате тази прочистваща организма напитка веднага след като сте изстискали плодовете, за да се възползвате напълно от съдържащия се в нея витамин С. Лимоновият сок не само помага да се преборите с ревматизма, но и да намалите алергичните реакции и циститните кризи.

За по-добро храносмилане

Всяка година се заричате, че няма да преяждате през почивните дни, и въпреки това не успявате да устоите на вкусната трапеза. За да не ви е тежко след обилното похапване, можете да изядете един резен лимон. Той ще подпомогне храносмилането ви, но за съжаление няма да ви предпази от натрупването на излишни килограми, когато прекалите с яденето.

За прочистване на червата

Те могат да бъдат нападнати от паразити (острици), които предизвикват анални сърбежи (най-често при децата). За да се справите с това неразположение, ще ви помогне следната рецепта: Нарязвате един цял лимон на кръгчета. Покривате ги с вода, която слагате да кипне и оставяте да ври в продължение на 3 минути. След като изстине, прецеждате. Добавяте 1 ч. л. мед и пиете.

За хигиена на устата

Лимонът е известен с това, че избелва зъбите. Не бива обаче всеки ден да си миете зъбите със сок от лимон, защото лимонената киселина, съдържаща се в плода, може да атакува емайла им.

  • Чудесно средство против афти е, ако разтворите сока на половин лимон в същото количество вода. След това просто жабурите устата си.
  • Ако венците ви кървят, ще ги заздравите с помощта на следния трик: натривате ги с бялото на кората на лимона.

Атакува целулита

Подобно на етеричното масло от грейпфрут и това от лимон се препоръчва против целулита.

  • Трябва да пиете по една голяма чаша вода с лимонов сок всяка сутрин, малко след като сте станали.
  • Изключително полезен е следният масаж, който трябва да си правите всяка вечер в продължение на 5 мин: смесваме 95% бадемово масло или масло от жожоба с 2% етерично масло от лимон и 2% етерично масло от кипарис. Преди да започнете масажа, трябва да пробвате поносимостта на кожата си към тази ароматна смес: капвате от нея върху малък участък и изчаквате 2 ч за евентуална алергична реакция. Много е удобно, ако за масажа използвате масажна ръкавица, на която сте капнали от сместа.
  • Веднъж в седмицата можете да си взимате вана с хладка вода, към която добавяте предварително разбъркани 10 капки етерично масло от лимон с пълна шепа едра сол и чаша мляко.

Вижте и:⤵️
Лимонена вода срещу хълцане
Лук и лимони предпазват от инфаркт и инсулт
Лечебната мощ на лимонът

 

Тагове

Свързани статии

Close