Статии

За да промениш ситуацията – трябва да промениш себе си

Как промяната ни прави по-успешни?

Не пропускайте нашите публикации като се

Светът е устроен така, че във всяка страна и във всяка епоха повечето хора живеят по инерция, плуват по течението. Някои течението отнася в уютни и комфортни “заливи“, а други биват безмилостно изхвърлени върху скалистия бряг. И мнозина живеят според това с коя страна ще се обърне към тях Фортуна – т е разчитат на късмета си.

Погледни другите и не прави като всички

Най-логичното, което може да ви хрумне, е да не правите като всички. Огледайте се, обърнете внимание на постъпките на другите, на техните мотиви, желания и алгоритми на действие. Съставете си абстрактна картина на живота на такъв един обикновен човек и … никога не правете като него. Просто изхождайте от обратното, защото е очевидни, че мнозинството греши.

За да промениш ситуацията - трябва да промениш себе си
За да промениш ситуацията – трябва да промениш себе си

В противен случай, ако човек е свикнал да прави като всички, дори и мечтата му да е от сорта – “Да имам като другите хора“, най-вероятно точно това и ще се получи. Защото мечтите имат свойството да се реализират при постоянно ниво на настойчивост

Ако искате да сте като всички, ще получите – като всичкинелюбима работа, задръствания в пиковите часове, домашни скандали и живот “ от заплата до заплата“. Като всички!

Естествено, трябва да имате глава на раменете си и да не се впускате в крайности. Всички ядат супата с лъжица, а не с вилица – тук не са необходими инивации и протести. Всички пресичат улицата на зелена, а не на червена светлина – в този случай е добре да спазвате правилото.

Но всички използват услугите на туристически фирми, а това е невероятно тъпо през XXI век. Всички вярват на новините в интернет – и това също е невероятно тъпо.

Изобщо, трябва да не сте биороботи, а да усещате известни граници.

Отвори буркана и пусни бълхите

Познат ли вие известният експеримент, при който в буркан са сложени бълхи, капакът е затворен, а по-късно, когато бурканът е отворен, бълхите вече не могат да скачат. Физическата преграда не съществува, но менталната блокировка действа.

Така че, да следвате авторитети или идеали е спорна посока, макар че в началото на всяка дейност това е необходимо. Във всеки случай първо виждаме как някой прави нещо  виртуозно, възхищаваме му се и се опитваме да го повторим. Опитваме се поне да се доближим до съвършенството на избрания авторитет. Ето този капак под формата на недосегаем еталон изобщо не ви е нужен. Откажете се от него още от самото начало и се стремете не да се доближите до избрания идеал, а да го надминете.

Тук сработва идеята, формулирана от Ернесто Че Гевара: “Бъдете реалисти – изисквайте невъзможното“. Той има предвид, че изискванията винаги трябва да надминават очакванията. В този случай има вероятност да получите желаното, защото пазарлъкът и намаляването на ставките са неизбежни.

Същото е и с приемането на авторитета: трябва още в началото да се целите в превъзходството. В този случай вероятно ще стигнете малко по-далече от останалите. Защото в главата си нямате граници. Целта ви е не авторитетът, а отвъд него.

Когато и ако почувствате, че можете да минете без ориентири във вид на авторитет, отървете се от него, както и от всички останали, претендиращи за тази роля.

Мотивация не ти е нужна

Интернет, както и всекидневният живот е изпълнен с митове. Дефицитът на мотивация е един от тях. За какъв дефицит може да става дума, когато Мрежата буквално се пръска по шевовете от всевъзможни “мотивчета“? Във всяко селище от градски тип се провеждат тренинги за личностно развитие и успех. Но това по никакъв начин не променя хората – и вас няма да промени. Човек има достатъчно мотивация под формата на незадоволителен начин на живот. За да промените ситуацията, трябва да промените себе си, да започнете да правите нещо конкретно, а не да четете и да слушате съвети от капитан Очевидност. 

За да се промени нещо, трябва да промениш нещо

Капитан Очевидност не може да те промени и да ти обясни какво именно трябва да правиш. Защото той не знае какви качества притежаваш, какво знаеш и умееш. Единствено ти си човекът, от когото можеш да получиш полезен съвет. Ти самият ще трябва да избереш кого да слушаш, от кого да се учиш и с какво да се занимаваш. В противен случай нищо няма да се промени, независимо колко мотивационни точки има в статията – 10 или 110.

Вижте още и ⤵️
Шепа мъдрости и щипка правила за живота
Кои цели са най-важни в живота ни?
20 съвета за светъл живот
Животът е отражение на нашите постъпки и мисли

Тагове

Свързани статии

Close