Здраве и храна

Колко полезен или вреден е шоколада?

За и против шоколада

Не пропускайте нашите публикации като се

Независимо от пола и възрастта им, всички обичат шоколад. Това никак не е случайно. Оказва се, че той е много полезна храна. Защо?

Шоколадът подобрява настроението. Чудите се защо след тежък, нервен работен ден ви се иска да хапнете нещо сладко? Организмът иска бързо да получи колкото може повече магнезий. Той участва в производството на серотонин – хормона на щастието. Няколко парченца – и проблемите не изглеждат толкова страшни.

Колко полезен или вреден е шоколада?
Колко полезен или вреден е шоколада?

Усилва работата на мозъка. Кофеинът и теоброминът, които се съдържат в шоколада, стимулират мозъчните клетки да работят в ускорен режим. Ако ви предстои тежък ден или цяла нощ трябва да учите за изпит, изяжте два шоколада и на сутринта ще сте без грешка.

Възбужда. Още древните ацтеки вземали какаови зърна за бързо възстановяване на силите. Разбира се, не може да се разчита постоянно на този източник на енергия, но ако става дума за още няколко часа без сън, не си струва да пиете излишна чаша кафе – по-добре хапнете шоколад.

Полезен за зъбите. Въпреки всеобщото мнение, шоколадът е не само безвреден за зъбите, но и съдържа какао, което оказва благотворно действие на емайла. В Япония даже се е появила идеята за паста за зъби на основата на какао.

За съжаление, шоколадът има и своите отрицателни страни, особено ако е в прекалено големи количества.

Излишно тегло. Шоколадът е враг не само на депресията, но и на хубавата фигура. Ако не искате да имате проблеми с килограмите, просто ограничете количеството. 

Опасен за живота! Спокойно, това важи ако изядете 10 кг наведнъж.

Привикване. Слухът, че шоколадът е наркотик, е силно преувеличен. Кофеинът наистина предизвиква ефект на привикване, но той не може да се сравни с истинските наркотични вещества. За да почувствате пристрастяване, трябва да изядете не по-малко от 30 шоколада.

Наличие на кофеин. Това, че шоколадът има ободряващ ефект, може да се обърне в неприятна последица. Например, не бива да се яде много от него вечерно време – ще ви бъде трудно да заспите, а на сутринта ставането от леглото ще се превърне в истинско изпитание на волята. Изводът е – яжте вкусен, хубав шоколад, за да бъдете по-енергични, умни и радостни. Но си знайте мярката!

Вижте още и ⤵️
Консумацията на захар изтощава организма
Храненето според планетите
Не яжте тези храни при екзема
Как да се храним за да имаме хормонален баланс?

Тагове

Свързани статии

Close