ЗдравеЗдраве и храна

Не яжте тези храни при екзема

Кои храни са противопоказни при екзема?

Не пропускайте нашите публикации като се

Екземата е една от най-разпространените кожни болести в света. Основни симптоми за това заболяване включват сърбеж, поява на драскотини, червени възпалени обриви, прекомерна сухота и люспене на кожата. Сред причините за развитие на екзема трудно може да се посочи нещо конкретно. Тя се развива в резултат на комплексно въздействие на организма на нервно алергични, ендокринни, обменни и разнообразни външни фактори.  При откриване на неприятните симптоми веднага възниква въпросът как да се предотврати развитието на болестта. Един от най-ефективните методи за борба с болестта е спазването на специална лечебна диета и отказ от употреба на някои продукти.

Не яжте тези храни при екзема
Не яжте тези храни при екзема

Има редица храни, които според лекарите в никакъв случай не трябва да присъстват в менюто на страдащите от екзема.

Яйца

Смята се, че яйцата са изключително важен продукт и трябва да присъстват задължително в менюто на всеки човек. Това е така защото те съдържат пълноценен белтък, калий, витамин А, D и В, а така също калций желязо, магнезий. Въпреки това за много хора, страдащи от екзема, яйцата представляват пусков механизъм за поява на болезнени симптоми. Няколко изследвания свързали употребата на яйца с екземата.  Учените провели изследвания на 55 деца с екзема и възможна чувствителност към яйцата. То показало значително намаление на екземата 4 седмици след изключване на яйцата от менюто.

За съжаление, има още много продукти, които имат място в този тъжен списъкнапример цитрусите, шоколадът, различни ядки, газирани напитки и други сладки продукти. Всеки продукт, който засилва симптомите на екзема, няма място във вашето меню.

Млечни продукти

Съставките, които се съдържат в млечните продукти често стават причина за възникване на алергия при много хора. Алергичните реакции могат да бъдат сходни със симптомите на екзема. Въпреки, че точната причина за алергията към млечните продукти все още не е съвсем ясна, ако подозирате, че тези продукти са причина за вашите кожни обриви, можете да ги изключите от своето меню и да следите за промените, които настъпват с вашата кожа.

Продукти съдържащи никел

В продължение на много години се смятало, че никелът е свързан с екземата, и на много пациенти било препоръчвано да избягват носенето на дрехи или украшения, съдържащи този химичен елемент. Но никел се среща не само в дрехите и много други вещи, но и в редица продукти, които ядем. Какаото, шоколадът, соята, овесената каша, ядките могат да съдържат известно количество никел. Опасни в това отношение са също консервираните продукти заради тяхната метална опаковка.

Продукти с глутен

Друг компонент, който не се препоръчва на болните от екзема, е глутенът, който в голямо количество се съдържа в тестените изделия. Фактически хората с непоносимост към глутен не могат да ядат продукти, които го съдържат, защото това предизвиква проблеми с храносмилането. Едно изследване на индийски дерматолози установило, че съществува връзка между болестите на кожата и глутеновата непоносимост.

Морски продукти

Мидите, раците, омарите и скаридите много често стават причина за развитие на хранителна алергия, тъй като съдържат определени белтъчини, които се изявяват като алергени. Многобройни изследвания доказали връзката между употребата на морски продукти и възникването на екзема поради непоносимост на организма към белтъчните вещества в морските дарове.

Вижте още и ⤵️
Отвара от борови клончета срещу екзема
Какво предизвиква алергии?
Изпитани илачи

Тагове

Свързани статии

Close