Здраве и храна

Продукти вместо таблетки за здрав организъм

Излекувайте се с тези продукти вместо да взимате таблетки

Не пропускайте нашите публикации като се

Продукти вместо таблетки

Ето кои продукти помага при различни здравословно проблеми вместо да се тровите с таблетки.

Продукти имуностимуланти

Компонентите, които се съдържат в определени видове храни, засилват имунитета. Те дават “оръжие” на клетките, които отговарят за унищожаването на “врага”.

Йогурт

Установено е, че 150 гр йогурт на ден защитава от простуда и отслабва симптомите на сенната хрема. В истинския йогурт се съдържат живи култури лактобацилус булгарикус и бифидобактерии.  

Продукти вместо таблетки - йогурт
Продукти вместо таблетки – йогурт

Ефектът от “йогурт терапията” се проявява след 4 – 5 месеца ежедневна употреба. Затова, ако знаете, че в края на лятото има опасност да развиете алергия към семената на растенията, започнете ежедневно да ядете йогурт още от пролетта. 

Чесън

Чесънът укрепва имунната система и убива възбудителите на простудата. По-ефективен е суров.

Плодове и зеленчуци

Морков, пъпеш, спанак, броколи, тиква, кайсии са богати на бетакаротин, който стимулира имунната система. Вит. С съдържат цитрусовите плодове, броколите, динята, червеният пипер и ягодите.

Кокоши бъльон

Кокошият бульон помага при простуда, грип и сенна хрема. Протеините, които се отделят при приготвянето му, способстват за освобождаването на белите дробове от секретите. Ако добавите в него малко нарязан или счукан чесън, бульонът ще стане истинска панацея против простуда.

Горчица и люти сосове

Горчицата и лютите сосове действат отхрачващо и помагат да се избавите от симптомите на простуда, алергия и астма.

Течности

Пийте повече сокове, мляко, чай, минерална вода и други течности – те помагат за изчистването на организма.

Естествени слабителни

Фибри

Фибрите способстват за придвижването на храната в чревния тракт, стимулирайки нервните рефлекси на стените на дебелото черво.

Храни богати на фибри
Храни богати на фибри

Богата на фибри е храната от пълнозърнести продукти, и особено триците, както и крушите, сухите плодове, грахът, бобовите и фасулът.

Фибрите в храната трябва да се добавят постепенно. Рязката промяна в менюто може да предизвика неприятни и дори болезнени усещания в корема.

Плодови сокове

Ябълковият, крушовият и гроздовият сок съдържат много естествени захари. Детският стомашно-чревен тракт ги преработва трудно, образуват се много газове. За да се избавите от запек, тези сокове трябва да се добавят в менюто постепенно и на малки порции.

Сушени сини сливи

Сушените сини сливи стимулират естественото съкращаване на червата, което е необходимо за придвижване и изхвърляне на ненужните продукти от организма. Чаша сок или настойка от сушени сини сливи със стайна температура, изпива се сутрин на гладно, е прекрасно слабително.

Сушени сини сливи
Сушени сини сливи

Течности

Запекът почти винаги е следствие на дефицит на течности. Особено много трябва да се употребяват, ако в менюто присъстват фибри. При преработването им в червата е нужна течност и колкото повече, толкова по-добре. Избягвайте напитки с кофеин, като какао или тоник – действат като диуретици.

Продукти при разстройства на стомаха

Нишестена лека храна

Банани, ориз, ябълков сос, тостове помагат за стабилизирането на ситуацията. Трябва да се употребяват на малки порции.

Течности

Избягвайте напитките, в които има много захар – плодови сокове, лимонади, кола, мляко. По-добре е да приготвите плодов кисел почти без захар и гъста супа – картофена например. Течната оризова каша е универсално средство при разстройство на стомаха.

Йогурт

Йогуртът помага за предотвратяването на разстройството, защото той е несъвместим с бактериите, които го предизвикват. Освен това изработва в червата млечна киселина, в която бактериите не могат да оцелеят.

При гадене

Джинджифил

Джинджифиловата бира, чай и вода от джинджифил помага да се предотврати или облекчи гаденето. По време на дълги пътувания с кола, с лодка или кораб, при изкачване в планината джинджифилът е най-доброто средство.

Продукти вместо таблетки - джинджифил
Продукти вместо таблетки – джинджифил

При него няма странични ефекти както при други лекарства. Ако бавно се изпие 30 гр течност, съдържаща джинджифил, ефектът е почти моментален. 

Вижте още и ⤵️
Храни, с които да подсилим имунитета си от неканени гости
Здравословни и хранителни закуски
Как да се храним за да имаме хормонален баланс?
Кои храни пазят от злокачествени тумори
Философия на сезонното хранене

Тагове

Свързани статии

Close