Здраве и храна

Философия на сезонното хранене

Как да се храним според сезона?

Не пропускайте нашите публикации като се

Сезонното хранене има за цел да поддържа енергетичния баланс на организма. То включва практически всички натурални продукти, като поставя акцента върху някои от тях в зависимост от състоянието на организма и периода от годината.

Според специалистите по източна медицина това, което е добро за лятото, съвсем не е подходящо за зимата и обратното

Храната и билките имат най-голямо значение върху нашата жизнена енергия. Представете си храносмилането във вид на тенджера със супа, бълбукаща на огъня. Нашата цел е да се постигне тихо и равномерно готвене. Затова е необходимо огънят да се регулира, както и да се знае в какво количество и в какъв ред да се поставят в супата продуктите, за да не спира процесът. Но и да не изкипи супата.

Как да се храним според сезона?
Как да се храним според сезона?

Голямо количество “студени” продукти може да спре кипенето, т. е . да предизвика проблеми с преработването в стомаха. Много “горещи” продукти ще причинят кипене на супата – главоболие и други проблеми.

Правилно и според сезона подбраните подправки ще позволят да постигнем равномерен процес на готвенето. В този случай организмът получава максимум енергия и хранителни вещества за поддържането на своите жизнени сили.

На всеки сезон съответства определен елемент и дава важни органи на тялото, на които трябва да се обърне специално внимание. За неутрализация на вредните влияния и поддържане на отслабените органи се препоръчват определени видове храни и билки.

Зима

Елементвода

Органибъбреци и пикочен мехур

През зимата имаме една задача – да съхраним енергията.

Зимният студ, кратките дни и дългите нощи потискат вътрешният огън на тялото. Китайците смятат, че нашата жизнена енергия се запазва в бъбреците, затова грижата за тях съдейства за благополучното преодоляване на зимния период.

За природата зимата е време на покой и човек трябва да се съобразява с това. Дългите зимни нощи не са грешка на природата, а сигнал, че трябва повече да си почиваме, да не изтощаваме организма чрез прекалена активност. Но зимното забавяне на темпа не трябва да достига до крайности и да се превръща в летаргия. Зиморничавостта, дискомфортът, честото уриниране, болките в кръста, намаленото полово влечение са признаци за изтощаване на енергията.

През зимата трябва да се употребява главно гореща храна (или най-малкото варена) – това ще облекчи нейното усвояване и ще позволи да поддържате имунитета. Увеличете в менюто си относителния дял на месната храна (особено овчето), краве масло, шоколад, ядки, кореноплодни, тиква. Намалете зърнените храни.

Зимата не е добър сезон за пресни плодове, с изключение на цитрусовите. Полезни са също загряващите билки, укрепващи кръвообръщението – босилек, майорана, анасон, хвойна, чубрица, естрагон.

В храненето ви през студения сезон обезателно трябва да са включени “горещи” подправки: канела, джинджифил, куркума и зеленчуци – лук и чесън.

Канела

Канелата притежава сгряващо действие, подобрява работата на бъбреците и храносмилателната система. Използва се в печива и кексове, в горещи напитки – като пунш и глинтвайн, и прекрасно се съчетава с овче, свинско и кокоше месо. За децата е полезно да давате горещо мляко с канела и мед вечер за добър сън.

Философия на сезонното хранене - Канела
Философия на сезонното хранене – Канела

Джинджифил

Сушеният джинджифил разпалва нашия вътрешен огън и усилва кипенето на “супата”. Той помага при вяло храносмилане, лош апетит, диария, гадене, метеоризъм, кашлица. Чаят от джинджифил е полезен про постоянно студени ръце и крака. Джинджифилът придава изтънчен вкус на супите, особено на зеленчуковите, и на бульоните от птици. Подобрява вкуса на печеното свинско. патицата, зеленчуковото рагу, фаршированите зеленчуци, гъбените блюда. Джинджифилът, както и канелата, трябва да се употребяват предпазливо при повишена температура, бременност и кръвотечения.ю

Философия на сезонното хранене - джинджифил
Философия на сезонното хранене – джинджифил

Куркума

Куркумата влияе благотворно върху стомаха, жлъчния мехур и бъбреците. Благодарение на съдържанието в нея на оцветителя куркумин блюдата придобиват приятен златисто-оранжев цвят и изглеждат много апетитно, което се отразява благоприятно на отделянето на стомашен сок. Куркума се добавя в месни, рибни и зеленчукови ястия. В малки количества тя подобрява аромата на сладкарските изделия и маринатите. Добре се съчетава с кокоши бульон и блюда от птици.

Философия на сезонното хранене - куркума
Философия на сезонното хранене – куркума

Жен-шен

Жен-шен е силно тонизиращо средство. Той увеличава енергията, подобрява храносмилането и работата на дихателната система, помага на организма да се бори с хроничната умора. Употребява се или във вид на спиртна настойка, или във вид на чай. Препаратите от жен-шен не бива да се пият при простуда или грип, особено с повишена температура. Не трябва да се употребява и от хипертоници.

Вижте още и ⤵️
Медът като лекарство и храна
Пролетта е най-критичният период за организма
Енергия и храна за всеки ден
Кои са най-здравословните храни

 

Тагове

Свързани статии

Close