Здраве и храна

Мания за здравословно хранене

Кога стремежът към здравословно хранене прераства в мания?

Не пропускайте нашите публикации като се

Хората започнаха все по-често да се замислят за качеството на продуктите. А при някои грижата за здравословно хранене достига до мания.

За първи път този феномен е бил описан в края на 90-те години на миналия век от американския лекар Стивън Братман. Той го нарича орторексия, от гр orthos – правилен. Орторексията е натрапчиво състояние, когато храната престава да носи удоволствие и стремежът към здравословно хранене прераства в мания.

Мания за здравословно хранене
Мания за здравословно хранене

Всичко започва от дребните неща. Първо захарта се обявява за бяла смърт. След това идва ред на солта, която напълно се изключва. Алкохолът също попада сред пагубните за духа и тялото продукти. Следва отказът от мазнините – разкриват се чудесни перспективи да се храним само с моркови и салата. Чаят също често се признава за вреден.

По ирония на съдбата жертви за всевъзможните диети и потребителите на средства за отслабване стават на първо място тези, които изобщо не се нуждаят от тях. Според д-р Бетина Айзеншмид – консултант по хранителни разстройства, смята, че причината за масовата психоза за здравословното хранене е излишъкът на информация в медиите за ползата и вредата от различните хранителни продукти.

Увлечението по диетите може да доведе до патологични промени в личността. Колкото по-целеустремено човек се отдава на дадена диета, толкова в по-голяма степен въпросът за употребата на “правилната” храна започва да придобива псевдо духовни, едва ли не религиозни оттенъци. Отказвайки се от съблазните и употребявайки за храна само полезни продукти, пациентът започва да усеща своята значимост, избраност и едва ли не праведност. И обратното, когато такива хора изядат нещо непозволено, се чувстват истински грешници и като наказание си назначават още по-сурова диета или гладуване.

Орторексията може да достигне такъв стадий, на който болният да мисли за храната и за всичко друго, свързано с нея, през по-голямата част от денонощието, а вътрешният живот на такъв човек се превръща в борба с хранителните изкушения.

Така някои теоретици смятат, че трябва да се храним само със свежи плодове и че това е “най-високото ниво на хранене”. Други твърдят, че съвременният човек не трябва да яде нищо друго освен плодове, риба, ядки и постно месо – т. е продукти, които са употребявали нашите предци.

Вижте още и ⤵️
Суеверия свързани с храната
Здравословни и хранителни закуски
Ябълките топят килограмите сито и здравословно
Философия на сезонното хранене
Храненето според планетите

Тагове

Свързани статии

Close