Народна медицина

Премахнете гъбички и депресия с индрише

Лечебните свойства на индришето

Не пропускайте нашите публикации като се

Индришето е билка, която нашите баби често използват като  ароматна добавка към сладка и конфитюри. Малко хора, обаче знаят, че листата на индришето, както и етеричното масло, имат антисептично действие, което определя широкото му приложение. Неговите ползи са, че разширява кръвоносните съдове и подпомага храносмилането. Главният „виновник” за целебните му качества е гераниолът. Той се съдържа в листата му и има антибактериални и антивирусни свойства.

Премахнете гъбички и депресия с индрише
Премахнете гъбички и депресия с индрише

В народната медицина индришето се използва при диабет, високо кръвно, сърдечни смущения, външно при трудно зарастващи рани и кожни заболявания.

При отит намачквайте лист индрише и го поставете в ухото. Това ще облекчи болките и ще намали възпалението.

Индришето изключително много помага и при гъбични инфекции, като в този случай ежедневно трябва да се прави превръзка с листо на засегнатото място. При стоматити помага жабуренето от отвара от индрише, при екземи и дерматити, циреи и язви по кожата се правят компреси с листата, а при косопад, както и за здрава и блестяща коса се измива главата. Дори самото присъствие на растението в стаята пречиства и обеззаразява въздуха, освежава и премахва влагата.

Индришето и способността да премахне умственото и нерното напрежение и да тонизира мозъка чрез неговия аромат. Особено е полезно за хора, страдащи от неврастения, сърдечни и стомашно-чревни заболявания. Ако страдате от безсъние, ароматът на индришето ще ви помогне да нормализирате съня си.

Вижте още и ⤵️
Съвети за здрави очи
Какви знаци ни дава тялото

Тагове

Свързани статии

Close