Здраве

Как да се предпазим от салмонелоза през лятото

Салмонелозата уврежда сърцето, черния дроб и костите

Не пропускайте нашите публикации като се

Салмонелозата обича лятото, предупреждават лекарите. Тя е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от бактериите салмонела.

Те са високо устойчиви, оцеляват продължително време във външна среда. Установено е, че издържат във вода 120 дни, в морска вода – до 217, в месото повече от 1 година.

Стайната температура създава идеални условия за тяхното размножаване в хранителните продукти, най-вече при летните температури.

Рискът от консумиране на заразена храна е голям, тъй като тези микроорганизми не променят вкуса и миризмата на продуктите и наличието им не може да бъде разпознато. Възможно е дори да бъдат “консервирани”, ако този вид приемане на храна не премине през необходимата термична обработка.

Как да се предпазим от салмонелоза
Как да се предпазим от салмонелоза

Човек може да се зарази при контакт с болни домашни любимци или селскостопански животни, а също и при консумация на храни от животински произход – месо, птици, риба, яйца, мляко и млечни продукти.

Общите басейни, незащитените водоеми също могат да станат източник на заразяване с тези микроорганизми. Най-честата причина за заболяването обаче остава неправилната колинарна обработка на хранителните продукти.

Симптомите на заболяването са:

При стомашно-чревната форма на салмонелоза симптоматиката е като при остър гастрит, гастроентерит или гастроентероколит.

Заболяването започва с прояви като обща слабост на организма, главоболие, повишаване на температурата, прилошаване и повръщане, болки в корема и диария, с повече от 5 – 10 изхождания в денонощието. Това състояние може да продължи 1 седмица.

Обикновено води до загуба на тегло дехидратация на организма. Могат да се появат и конвулсии.

Болки в корема
Болки в корема

Има и други форми на салмонелоза, като всяка от тях е със специфични особености. Дизентерийно-подобната форма е с почти същите прояви  като стомашно-чревната. Двете са с толкова еднакви симптоми, че трудно се различават. Разликата е, че диарията при дизентерийно подобната форма е с болезнени изхождания. Понякога в тях се намират и примеси кръв.

Тифоподобната салмонелоза започва с диария и втрисане. На втория ден тези оплаквания изчезват, остава само високата температура. Нарастват обаче симптомите на интоксикация. Налична е коликообразна коремна болка. Увеличава се черният дроб и далака.

Грипоподобна форма – симптомите са комбинация от гореспоменатите и такива, характерни за грип като зачервено гърло. Могат да се появат ставни и мускулни болки.

Септичната форма е най-тежката. Характеризира се с висока температура. Особено опасна е с това, че се формират огнища на салмонели в определени органи на тялото. Могат да бъдат поразени сърце, черен дроб, кости, и да предизвика съответни заболявания като менингит, отит, пневмония, пиелонефрит, артрит. Бактериите могат да се разпространят чрез кръвта по целия организъм.

При средни и тежки форми на заболяване, особено децата и изтощените възрастни, се хоспитализират. Обикновено се изписват препарати, съдържащи калций – глюконат, глицерофосфат, лактат, нестероидни противовъзпалително средства, лекарстава, елиминиращи токсините като медицински въглен, сашета, медикаменти за предотвратяване на обезводняването на организма и за възстановяване на електролитния баланс. По преценка на лекаря могат да се назначат и антибиотици.

Препоръчва се диетичен режим, който включва прием на витамини, пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора.

За да се избегне заразяването, е необходимо да се спазват всички изисквания за приготвяне и съхранение на храната. Не се препоръчва консумацията на сурово месо, яйца, мляко. Необходимо е пособията за хранене на бебето да се стерилизират, а играчките да се измиват с вода и препарат.

Укрепването на имунитета е една от мерките за предотвратяване на тежкото боледуване. От особено значение е спазването на лична хигиена. Здравословното хранене и начин на живот правят организма устойчив на заболяването и му позволяват да се справи по-бързо с него при заразяване.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Храни, с които да подсилим имунитета си от неканени гости
10 храни за детоксикация на черния дроб

Тагове

Свързани статии

Close