Здраве

Смехът удължава живота

Ползите на смехът върху здравето

Не пропускайте нашите публикации като се

Как смехът удължава живота

Чувството за хумор помага в живота и може би наистина го удължава. Не се разстройвайте, ако сте твърде сериозни: способността за здравословен смях може да се развие.

Чувството за хумор защитава сърцето

През 2016 г норвежки учени публикували резултатите от изследване за връзката между смеха и смъртта. Те анкетирали повече от 53 хиляди мъже и жени, които трябвало да отговарят само на три въпроса:

Смехът удължава живота
Смехът удължава живота

“Смятате ли се за весел човек?”,

“Разбирате ли шегите?”,

“Смятате ли веселяците за безотговорни хора?”.

След 15 години от проведената анкета изследователите разгледали отчетите за смъртта на участниците в анкетата, за да видят от какво са умрели те.

Резултатите се оказали впечатляващи: веселите жени умирали от сърдечни заболявания със 73 % по-рядко, отколкото тъжните, а от инфекции – с 83%. На жизнерадостните мъже им провървяло по-малко: техният смях ги защитавал само от инфекции, но също не лошо – до 74%. Удивително е, но чувството за хумор изобщо не било свързано със смъртността от самоубийства.

Разбира се, тази закономерност за сега няма особено значение за науката. Но тя навела авторите на изследването на мисълта, че в мрачните хора има повече хормони на стреса, които потискат имунните функции. Може би заради това те са подложени повече на инфекции.

Авторите на мета анализ на повече от 300 статии за връзката на стреса и имунитета допуснали, че продължителния стрес може да влияе на имунната система. Наистина, този механизъм за сега остава неясен. Така също стресът може да доведе до други проблеми със здравето – високо артериално налягане, сърдечни болести, захарен диабет, затлъстяване, депресия и да задълбочи хроничните заболявания.

Кардиолози от САЩ в изследване с няколкостотин участници също забелязали закономерност между чувството за хумор и болестите на сърцето. Учените открили, че хората със сърдечни заболявания с 40% по-рядко се смееле и в сравнениес хората на същата възраст без проблеми на сърцето. Изследователите свързали това с въздействието на стреса на функцията на ендотела, покриващ вътрешните страни на кръвоносните съдове.

Стресът води до възпаление, натрупване на мазнини и холестерол в съдовете и в крайна сметка сърдечен пристъп.

И така , учените не знаят как именно работи чувството за хумор и колко трябва да се смее човек, за да отсрочи смъртта. Засега още никой не е предписвал смях в качеството на лекарство, за да сравни каква е ситуацията с него и без него. Въпреки че някои лекари смятат, че не е далеч времето, когато в препоръките за здравословен начин на живот ще се включат и 15 – 20 минути ежедневен смях.

За какво още помага смехът?

Освен че може да противостои на болестите на сърцето и инфекциите, той може да бъде полезен и в други отношения.

за какво помага смехът
за какво помага смехът

Стимулира работата на органите

Смехът увеличава употребата на наситен с кислород въздух, стимулира сърцето, белите дробове и мускулите и увеличава изработката на ендорфини в мозъка.

Отпуска

В началото вие неудържимо се смеете, а след това се успокоявате. Честотата на сърдечните свивания и налягането в началото се увеличават , а после намаляват. В резултат вие се чувствате по-добре и леко отпуснато.

Отслабва болката

Смехът може да облекчи болката, принуждавайки организма да изработва собствени обезболяващи – ендогенни опиати.

Смехът е отлично средство за справяне с трудни ситуации, помага в общуването с други хора и поддържането на добри отношения с тях, потиска гнева, безпокойството, депресията и стреса.

Освен това той активира работата на мозъка и укрепва връзките между неговите участници. Нашият мозък работи в усилен режим, когато се опитва да разбере искрено или фалшиво се смее друг човек.

Има данни, че смехът може да повиши дори шансовете за успех на екстракорпоралното оплождане. Жените, които гледали представление на клоун след вкарване на ембриона в матката, забременявали с 16 % по-често, отколкото тези, които просто си отивали у дома след процедурата. Учените предположили, че смехът намалява тревогата и влияе благотворно на укрепването на ембриона.

Чувството за хумор може да се развие

Ако вас не могат да ви разсмеят никакви клоуни и комедийни филми, може да стимулирате своето чувство за хумор. Отчасти способността за разбиране на шегите зависи от гените. Но само от части. Какво още може да се направи?

Открийте това, което ви разсмива. Това могат да бъдат нелепи фотографии от сватбата на някой роднина или приятел, карикатури, филми, книги. Редовно ги гледайте и четете, за да се заредите с хумор.

Споделяйте шеги. Направете така, че да прекарвате повече време в компанията на весели приятели, ако имате такива. А после споделяте техните шеги с други хора.

Изследвания показали, че ние се смеем много по-често, когато прекарваме време заедно с други хора. За всеки 10 мин разговор – примерно седем пъти. А още смехът е заразителен, поради това, дори ако не е смешно, вие ще се усмихнете, когато друг човек се смее.

Опитайте смешна йога

Това е групова практика. В началото всички се смеят насила, но с времето смехът може да стане естествен. Някои учени казват , че дори при тези, които се усмихват без желание, настроението може леко да се подобри. Причината за това е, че когато мускулите се разтягат в усмивка, мозъкът приема това за смях. Въпреки че други експерти са убедени, че фалшивият смях не подобрява самочувствието за разлика от искрения.

Подгответе си две – три шеги, за да може да опитате в подходящ момент

Ако шегите ви не се получават, опитайте да отговаряте на чуждите. Това означава, че усмивката след шегата не е достатъчна : трябва да реагирате с нещо смешно в отговор. Може и да не се получи от първия път. Но на десетия все някой ще се разсмее.

Но от смях може и да се умре

Смехът има и обратна страна. Заради него човек може да припадне, да получи аритмия, пристъп на астма, травма на челюстта и дори може да уринира.

Смята се, че смехът е противопоказен за хора с кървящи хемороиди, остра кашлица, херния, епилепсия, стенокардия, силни болки в гърба, неконтролируемо високо артериално налягане.

Обзор на изследвания на смеха установили само един случай на смърт от смях. Петдесетгодишна жена с шизофрения, коато имала проблем със сърцето, чула шега и се разсмяла толкова силно и дълго, че припаднала и повече не се свестила.

Не пропускайте да видите и ⤵️ 12 полезни навика на щастливите
Хората които живеят най-щастливо
20 съвета за светъл живот
Как сами да удължим живота си

Тагове

Свързани статии

Close