Здраве

Кое може да ни прави по-разумни?

Как дишането ни помага да се избавим от стрес

Не пропускайте нашите публикации като се

Разумът и дишането са свързани помежду си много по-силно, отколкото си представяме. А това означава, че можем да се научим да регулираме своето емоционално състояние, снижавайки нивото на тревожност и стрес.

Нашето дишане може да разкаже много за това в какво състояние се намира разума в един или друг момент. Съгласете се, вие дишате съвършено различно, когато си спомняте за щастливи мигове, проведени с приятели, и в края на работния ден, опитвайки се да завършите някоя трудна задача.

Разумът и дишането
Разумът и дишането

“Разбира се, не може да се твърди, че всеки стрес е нещо ужасно и винаги лошо – посочила Ема Сепала, директор на Центъра за изследвания и образование по въпросите на състраданието и алтруизма (ССАRE)  в Странфорд. – Но ако вие постоянно пребивавате в състояние на стрес, като заек, бягащ от лисица, много бързо просто ще изгорите”.

Дишането ни помага да се възстановим, запазвайки енергията, която ще ни потрябва в моменти, изискващи сила и издръжливост.

“Ние знаем, че краткотрайния стрес в известна степен е дори полезен. Той помага за мобилизиране на ресурсите на човека при извънредни обстоятелства и помага за качествено изпълнение на поставените задачи – обяснила Сепала. – Но ако вие продължавате да работите в такъв режим ден след ден в продължение на дълго време, организмът започва да “аварира” и това води до пълно изтощение. Вие ще започнете да боледувате по-често заради отслабения имунитет. И това още не е всичко: влошава се паметта, реакцията, способността за анализиране. Т. е. страда вашият мозък. И причината за това е хроничният стрес.”

Стрес
Стрес

Ето тогава на помощ идва дишането: то възстановява силите и помага да се съхрани енергията, за да може в нужния момент (изискващи значителни емоционални загуби) да се мобилизират всички ресурси.

Ема Сепала добавила, че дишането и емоциите са свързани много по-силно, отколкото можем да си представим. Поради това би било погрешно да не се използва възможността, предоставена от природата на хората: с помощта на тренировки дишането може да направи човек спокоен и търпелив, като дебнеща в храстите змия. Така, че нито един стрес да не може да ви пречупи.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Стресът съсипва здравето ни
Защо изпитваме тревожност и стрес?
Стресът може да отключва автоимунни заболявания
Правилното дишане е пътя към здравето

Тагове

Свързани статии

Close