ЗдравеСтатии

Палитрата на чаената дъга: ползите за нашето здраве

Лечебните свойства на различните чайове

Не пропускайте нашите публикации като се

Когато говорим за чай, обикновено имаме предвид черен. Напоследък стана модерен зеленият. А за червен, жълт, бял чували ли сте?

Оказва се, че не става дума за хитрост на производителя, а истински лечебни напитки, природна съкровищница на здравето!

Благодарение на различни технологии от едни и същи листенца (или пъпки) може да се получи цяла палитра чайове: от черен до бял, и разбира се, различни сортове – нискокачествени и елитни.

Черен

Черният чай е най-ферментирал (ферментацията е сложен биохимичен процес на окисление на сока на чаеното листо, в резултат на което напитката придобива своя неповторим вкус и аромат и променя цвета си от зелен до червеникаво кафяв). Прието е да се запарва в гореща вода с температура 90 – 95 градуса С 2-3 минути.

Черен чай
Черен чай

Черният чай съдържа най-много кофеин и тонизиращи вещества, повишава умствената и физическа активност, сгрява, убива бактериите, укрепва стените на съдовете, понижава нивото  на холестерола в кръвта , извежда токсините, оздравява стомашно-чревния тракт.

Зелен

Този чай изобщо не се подлага на ферментация, затова в него се съхраняват всички витамини и биологично активни вещества, които лесно преминават в настойката. Запарва се с вода 60 – 90 градуса С за 1 – 2 мин.

Зеленият чай успокоява нервната система, подобрява зрението, повишава концентрацията на вниманието.

Зелен чай
Зелен чай

Помага при атеросклероза, диабет, хипертония, възпалителни заболявания, болести на черния дроб, влошена памет, стомашно-чревни и бъбречни заболявания, а им и кръвно очистително действие. Зеленият чай забавя процеса на стареене на организма и съхранява младостта на кожата по-ефективно от витамин Е.

Бял

Рядък чай с минимално количество кофеин. Дълго време той, наред с жълтия чай, е строго забранен за износ от Китай. Напитката се приготвя предимно от пъпките на чаения храст без ферментация. Настойката се запарва с вода 60 – 70 градуса С за 1 – 2 мин.

Бял чай
Бял чай

Смята се за един от най-полезните чайове: богат на витамин С и витамини от групата В, премахва спазмите на съдовете, намалява нивото на захар в кръвта, има противотуморни свойства. Може да се пие и вечер, не пречи на съня. Съдържа рекордно количество витамин Е, удължаващ младостта.

Тюркоазен чай (улун)

Особен вид чай, при който на ферментация се подлагат само краищата на листата и част от повърхността, като те остават с характерна зелена окраска. Смята се за най-скъпия китайски чай.

Улун се запарва по особен метод, наричан гун фу-чависше чаено майсторство.

Листенцата се насипват на 1/3 от чайника, заливат се с гореща вода ( не по-малко 90 градуса С ) и веднага тя се изпива. Първата настойка не се пие, с нея само се изплакват чашките. Втората вода отново се излива, при това много бързо, почти без да кисне. Този чай вече се пие. Така се повтаря няколко пъти, докато чаят “не отдаде” целият си цвят, вкус и аромат. Някои улуни могат да се заливат до 40 пъти, а нормата за този чай е 13 – 15 пъти.

Улун чай
Улун чай

В улуните се съдържат повече от 400 вида полезни за човека химически елемента. Главните от тях са: полифеноли, кофеин, витамините С, D, Е, К, В1, В6, В3, В12, калций, фосфор, желязо, йод, магнезий, селен, цинк, манган и др.

Благодарение на богатия витаминен набор чаят способства за укрепването на стените на кръвоносните съдове и подобрява обмяната на веществата, предотвратява тромбофлебит, помага за отхвърлянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и спомага за появата на нови, млади, подобрявайки състоянието ѝ. Редовната употреба на напитката понижава нивото на холестерола в кръвта и способства за отслабване.

Червен

Един от най-ароматните чайове с характерен пикантен аромат (да не се бърка с каркаде) съчетава свойствата на черния и зеления чай.

Червен се нарича, защото процесът на ферментация се прекъсва в момента, когато връхчетата на листенцата започнат да почервеняват. Запарва се с вода с температура 90 градуса С 3 – 4 минути, при това може да се запарва 3 – 4 пъти.

Червен чай
Червен чай

Червеният чай по-активно от останалите повишава имунитета и способства за дълголетието. Идеален е за зимния сезон, тъй като сгрява, ободрява премахва главоболието, изчиства организма, полезен е при синдрома на хроничната умора и при хипертония.

Жълт

Приготвя се от млади филизи и пъпки на храсти, растящи само в една провинция на Китай.

Технологията за приготвянето му е трудоемка, но благодарение на това активните вещества на чаеният лист се запазват по-добре и по-дълго. Запарва се с вода с температура 60- 80 градуса С в течение на 3 – 4 мин.

Цветът на напитката е от златист до жълто-зелен. Чаят има лека тръпчивост и изтънчен аромат.

Жълт чай
Жълт чай

Церемонията с използването на този чай е много красива: запарва се в прозрачен чайник и през стъклото се вижда как пъпките се разпукват, изплуват на повърхността и отново се спускат на дъното. 

Жълтият чай укрепва имунитета, обогатява организма с целия спектър от витамини и микроелементи, нормализира кръвното налягане, увеличава мъжката сила, полезен е за хора занимаващи се с умствена дейност, за студенти и ученици.

Знаете ли, че …

  • Най-големите любители на чай са англичаните: във Великобритания на глава от населението се падат по 4 кг чай годишно (4 – 5 чаши дневно), като мъжете са по-запалени по напитката.
  • Китай – родината на чая, заема едва 10-то място по потребление (малко повече от 1 кг годишно на човек).
  • Само една чашка зелен чай осигурява 6 часа бодрост, работоспособност и активност на мозъка.
  • В Ирландия сухите чаени листа предварително се напръскват с уиски (този чай се нарича “ирландска закуска”).
  • През есента и зимата е по-добре да се пие червен и черен чай, през пролетта – зелен, бял, както и улун, а през лятото – зелен и жълт. За сутринта е препоръчителен черният чай, по-силно запарен, особено ако сте ” сова “, за вечер – зелен, улун, или червен чай.

Вижте още и ⤵️
Промивайте очите с чай от лайка
Ментов чай с мед при стомашно разстройство
Чай + минимална храна = пълноценно хранене
Китайски чай Camellia sinensis (L.) O. Kuntze (Thea sinensis L.)
Лосиони за лице с чай

Тагове

Свързани статии

Close