Здраве и храна

Яжте 800 гр плодове всеки ден

Набавете си необходимите витамини и минерали през пролетта

Не пропускайте нашите публикации като се

С настъпването на пролетта много хора започват да изпитват недостиг на витамини и минерали. Всичко това е свързано с определени симптоми. Състоянието е известно като авитаминоза и се дължи на изчерпване на някои вещества в организма.

“Причината е , че през студените месеци на годината сме консумирали по-малко плодове и зеленчуци – и като количество и като вид. В сезонния модел на хранене на българина през зимата преобладават консервираните и наистина консумацията на свежи плодове и зеленчуци е значително по-малка”, коментира експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова. Тя уточни, че дори пролетната умора се дължи на дефицита на витамини. Освен това отделните видове дефицити се характеризират с различна симптоматика.

Липсата на витамин С води до появата на скорбут

То е съпроводено с кървене на венците.

Яжте 800 гр плодове всеки ден
Яжте 800 гр плодове всеки ден

“Но имайте предвид, че все пак приемаме поне малки количества от този витамин дори през зимата от туршиите, киселото зеле, от консервирани домати, зелен фасул, сезонни зеленчуци – ряпа, цвекло, зеле, моркови, тиква, ябълки и др. Тъй като те са по-малко, имаме изчерпан запас, това е телесният ни басейн ” , обясни проф. Байкова. Затова и през пролетта очакваме с нетърпение появата на зелените листни зеленчуци. Препоръчително е да консумираме спанак, коприва, лапад, киселец, пресен лук и чесън, които бързо ще попълнят изчерпаното депо.

“През последните години стана ясно, че намаленият биотонус, който наблюдаваме през пролетта, се дължи на промените на хормоналния статус на човека.

Преди считахме, че дефицит на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри са биологично активни съставки, които стимулират обменните процеси. Това е така, но светлината активизира определени хормони като мелатонина. В същото време той е със сходна структура със серотонина, който е хормон на щастието. Така че светлината стимулира отделянето на серотонин. Затова и зимата, когато слънцегреенето е по-слабо, влияе негативно върху настроението и активността ни” , коментира проф. Байкова.

В началото на пролетта обикновено са изчерпани водноразтворимите витамини от групата на В комплекса. В3 например е стимулант за синтеза на серотонина. Също така може да имаме дефицит на витамин D. Ние разчитаме на неговия внос от синтеза в кожата, но това става под действието на UV лъчите. През зимата обаче те са оскъдни. 

“Доскоро смятахме, че витамин D участва предимно в усвояването на калция от храната и насочването му към образуване на костна тъкан. Вече знаем обаче, че е с имуномодулираща функция, стимулира мозъчните процеси, поддържа настроението. Също така има антиоксидантни функции и антистареещ ефект”, отбелязва експертът.

Симптоми

Симптомите при авитаминоза са мускулна слабост, главоболие, намалена работоспособност, апатия, Експерти изтъкват, че тя не е свързана с обостряне на стомашно-чревните заболявания. 

“Те се дължат по-скоро на приема на целулоза – от сурови зеленчуци и плодове. Те са богати на фибри, които представляват влакна и драскат лигавицата. Ако страдате от язва да речем, тя ще се обостри при прием на такива храни”, обясни проф. Байкова. Такъв ефект имат и нитратите, затова е добре да накисваме зелените листни зеленчуци предварително. Другият вариант е да ги бланшираме. По-важното е, че за около седмица-две можем да си набавим необходимите витамини и да излезем от състоянието на адимания. За целта е добре да излизаме на слънце през обедната почивка, не бива да пренебрегваме и двигателната активност. Трябва да имаме предвид и че през пролетта трябва да удвоим количеството свежи плодове и зеленчуци, които консумираме. Докато през зимата то е 400 гр, то през този сезон е добре да е поне 700 – 800 грама.

Нужен ние достатъчно сън

Нужен ние достатъчно сън
Нужен ние достатъчно сън

Когато не сме добре отпочинали, тялото ни не може да се възстанови за следващия ден. Натрупването на умора прави имунната система по-чувствителна към инфекции. Ето защо е добре да спите не по-малко от 7 – 8 часа на нощ.

Ограничете консумацията на захар

Консумирането на рафинирана захар не само води до нежелано увеличаване на теглото, мудност и липса на енергия. Изключването ѝ, както и на сладкишите е задължително, особено в онези моменти, в които се чувствате неразположени. Захарта е причина за появата на редица възпаления в тялото, а когато искате да засилите имунната си система, определено не се нуждаете от нея.

Вижте още и ⤵️
Плодове и зеленчуци вместо лекарства
Пролетта е най-критичният период за организма
Здравословни и хранителни закуски
Фурмите – полезните плодове
Пролетна диета на щастието

 

Тагове

Свързани статии

Close