Здраве и храна

Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа

Как червените боровинки и ядки помагат на косата и кожата?

Не пропускайте нашите публикации като се

През пролетта е добре да се погрижим за добрия си външен вид. Тайната на изящната коса и кожа се крие в здравословния начин на живот. Липсата на сън, неправилно  хранене и използване на неподходящи козметични продукти оказват негативно влияние върху организма ни.

Пролетта е сезонът на новото начало, но и на изобилието от зеленчуци, богати на витамини. Така, че можеме да се възползваме от тази възможност и да подсилим организма си. В същото време има някои храни, които правят чудеса за кожата, ноктите и косата ни. Затова е добре да ги имаме в предвид.

На първо място трябва да знаем, че в менюто ни е препоръчително да присъстват яйца. Кератинът е протеин. За да го произвежда тялото ни, се нуждаем от прием на протеини. Тях ще ги открием в месото, зеленчуците, но най-богата храна на протеини са яйцата. Също, така те съдържат и биотин, известен още като витамин В8, който помага за образуването на кератин.

Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа
Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа

Друга супер храна за косата и кожата ни са боровинките. Смята се, че те са плодовете  най-богати на антиоксиданти, които предпазват от свободни радикали. Впрочем свободните радикали атакуват всички клетки на тялото, включително ноктите и косата. Витамин С, един от невероятни компоненти, съдържащи се в сок от червена боровинка, е от съществено значение за образуването на хидроксипролин и аминокиселини, изисквани от тялото да произвежда колаген. Кислород и други важни хранителни вещества са отговорни за поддържане на кожата стегната и мека. Те също така правят кожата по-сияйна и млада. Присъстващият колаген в сок от червена боровинка помага за това. Пиенето на сок от червена боровинка редовно също предпазва кожата и през зимата.

Не бива да забравяме и ядките

Орехите и бадемите могат да подобрят значително състоянието на косата ви. Както и яйцата, те са източник на протеини, но в този случай на растителни. Бадемите обаче са богати на магнезий. Ако ноктите ви имат вертикални цепнатини, това може би е знак за липса на желязо. Ядките съдържат и изключително важния за организма витамин Е. Той е много полезен за укрепването на косъма и ще ни помогне да се радваме на по-здрава и блестяща коса. Витаминът е и един от най-мощните антиоксиданти, така, че той се бори и с вредното въздействие на свободните радикали като преждевременно остаряване, например.

Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа - бадеми
Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа – бадеми

Всъщност, за да направите косата си още по-красива, можете да използвате и само витамин Е. В аптеките ще го намерите под формата на масло или ампули, които просто трябва да втриете в скалпа си. Това е страхотно средство за предпазване на краищата от цъфтеж!

Червено месо

Червеното месо е източник на протеини, но то е източник и на желязо, което е изключително важно за растежа на ноктите и косата. Важно е редовно да проверявате нивото на желязо в организма ви. По този начин ще знаете дали е необходимо да приемаме повече желязо, за да си набавите липсите, или точно обратното – да избягвате приема, защото високите ми нива са дори по-опасни от липсата му.

Силиций за растеж на косата

Бирата е основен източник на силиций. Това е минерал, който стимулира растежа на косата. Според учени дневна доза от хранителна добавка със съдържание на 10 милиграма силиций намалява крехкостта на косата и ноктите около 20%. Толкова силиций се съдържа в една чаша бира.

Цинкът пък е основен минерал за произвеждането на протеини, необходими за косата и ноктите. Може да си го набавите чрез стридите. 6 стриди съдържат 75 милиграма цинк, много повече от всяка друга храна. Например белите петна по ноктите са причинени от липса на цинк.

Благоприятно влияние върху косата оказва и копривата с витамините, които се съдържат в нея. Пролетта е идеален сезон, в който може да присъства често в менюто ни.

Мляко за калций

Ако страдате от косопад, може да включите в менюто си поне една чаша прясно мляко на ден. В нея се съдържат 240 милиграма калций, което е почти една четвърт от необходимата дневна доза за организма. Освен това млякото е богато на фосфор, калий, сяра и биотин (витамин В7, или още познат като витамин Н или коензим R), както и на пробиотици, които не само укрепват имунитета, но и помагат за усвояването на витамините от група В, нужни за здравето на косата. За още по-добър ефект в купичка с кисело мляко разбъркайте няколко лъжици ленено семе или орехи – за да си осигуриш необходимата омега-3 мастни киселини и цинк.

Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа - прясно мляко
Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа – прясно мляко

Бананите ни носят биотин

Бананите са богат източник на биотин. Той не само влияе благоприятно върху нервната система, но и върху състоянието на косата, ноктите и кожата. Още един плюс за бананите: в тях има силиций, който помага за силна коса и стимулира растежа ѝ. Хем вкусно, хем полезно. Един банан съдържа само 60-80 ккал. За добрия вид на косата и кожата ни не бива да забравяме и че трябва да използваме само проверени и качествени продукти. Особено що се отнася до кремове и бои. В противен случай косата губи от блясъка и виталността си, а кожата ни няма да е гладка и свежа.

Вижте още и ⤵️
Ако не искате косата да мирише неприятно
Билки решават всички проблеми на косата
8 грешки са виновни за мазната коса

Тагове

Свързани статии

Close