Статии

12 полезни навика на щастливите

Какво правят щастливите хора?

Не пропускайте нашите публикации като се

Навици на щастливите хора

Постоянно ни се струва, че всеки момент ще заживеем щастливо. За целта е достатъчно само да си купим еди-какво си, да постигнем еди-що си и да натрупаме еди-колко си.

Кой си мисли, че можем да се научим да бъдем щастливи? Оказва се, че щастието е нещо съвсем просто…

12 полезни навика на щастливите
12 полезни навика на щастливите

Въз основа на различни експерименти и анкети психолозите открояват 12 момента, при които щастливите хора постъпват по различен начин. Независимо от това в какъв етап от живота се намираме и на какво стъпало, тези „щастливи навици“ са приложими навсякъде

Изразявайте благодарност

Когато ценим това, което имаме, ние повишаваме рейтинга на тези неща и ги обвиваме в позитивната си енергия. По този начин тези вещи привличат още повече подобни усещания и ни връщат същото в усилена степен. С други думи, благодарността за това, което вече имаме, се трансформира в по-дълбоко чувство – щастие. Невероятно е, но работи. Едва ли някога ще сме щастливи, ако не сме благодарни за това, което имаме. 

Развивайте оптимизъм

Оптимистите генерират собствен оптимизъм независимо от ситуацията. Много е важно да приемем факта, че неуспехът винаги е само възможност да растем и да си извадим поука. Ни повече, ни по-малко.

Хората, които мислят оптимистично, гледат на света като на пространство, изпълнено с безкрайни възможности, особено в трудни времена.

Развивайте оптимизъм
Развивайте оптимизъм

Избягвайте безкрайните размисли и социални сравнения

Сравнението с някого другиго може да бъде отровно. Ако сме „по-добре“, това ни създава нездравословно чувство за превъзходство. Егото ни се раздува и от това не се получава нищо градивно.

Ако сме „по-зле“, зачеркваме цялата тежка работа, която сме свършили, и отричаме прогреса си. Социалното сравнение по природа е нездравословно. Ако трябва да се сравняваме с някого, най-добре е да го правим със самите себе си от преди година например. 

Вършете добро

Всяко добро дело секретира заряд серотонин в мозъка. Този хормон е вълшебен по въздействие – както за здравето, така и за усещането за щастие.

Безвъзмездната помощ е най-мощният начин да почувстваме  вътрешна топлина и хармония. И не само за нас самите, но и за наблюдателите на тази постъпка.

Възпитавайте социално отношение

Най-щастливите хора на планетата ценят дълбоките, пълноценни отношения. Изследванията показват, че нивото на смъртност при хората се удвоява, когато се чувстват самотни. Нищо не може да се сравни с топлите чувства, които ни изпълват при общуването с близки хора, с които можем да споделим всичко. Усещаме се част от нещо значимо.

Разработете стратегия за преодоляване на стреса

Реакцията на най-стресовите моменти формира характера. Неприятностите се случват и това е неизбежно. В такива моменти е трудно да се измисли творческо решение. Затова ще ви помогне предварителния запас от проверени стратегии за подобни случаи. Неконтролируемата паника е безполезна.

Научете се да прощавате

Премълчаването или лелеяното чувство на ненавист е направо бедствено за вътрешното ни благосъстояние. Нашият ум не знае разликата между минало и настоящо чувство. Когато ненавиждаме някого и постоянно мислим за това, отрицателните емоции разяждат имунната ни система. Това в прекия смисъл изсмуква енергията ви.

Научете се да прощавате
Научете се да прощавате

Увеличете състоянието на поток

Потокът е състояние, в което ни се струва, че времето е спряло. Човекът е толкова съсредоточен върху това, което прави, че се слива със своята задача. Не му се иска нито да яде, нито да спи.

Наслаждавайте се на радостите на живота

Дълбокото щастие не може да съществува без забавяне. Понякога, за да се насладите на радостта, трябва напълно да спрете. В света на стимулите и вездесъщото движение е лесно да се увлечеш. Пренебрегването на светлия момент е равносилно на неговата кражба. Най-простите неща в живота могат да са най-стойностни, ако не забравяме да им обръщаме внимание.

Посветете се на своите цели

Искреният успех се преобразува в невъобразима сила. Вълшебни неща започват да се случват, когато решаваме да направим всичко възможно за изпълнението на задачата. Когато живеем с целта, нямаме друг избор, освен да реализираме замисленото. И обратното, този съзнателен избор прави хората по-щастливи, защото те знаят за какво живеят.

Развивайте духовността

Когато практикуваме духовност, признаваме, че животът е нещо повече от нас самите. Отказваме се от глупавата идея, че човекът е най-могъщото същество, и това ни дава възможност да се свържем с извора на цялото мироздание, на всичко съществуващо. Някои успели хора смятат, че те изпълняват работа, за която  „са призвани“ свише.

Погрижете се за тялото си

Грижата за собственото тяло е решаващ фактор, за да може човек да е щастлив! Слабата физическа енергия се отразява отрицателно и върху умствената, и върху емоционалната, и върху духовната енергия.

Изследвания, проведени с хора с клинична депресия, показват, че физическите упражнения повишават нивото на щастие по същия начин както и антидепресантите. И това не е всичко. Половин година по-късно хората, занимаващи се с физически натоварвания, са по-малко склонни към рецидив, защото паралелно са развили у себе си и по-високо чувство за собствено достойнство и самоуважение.

Не пропускайте да видите и ⤵️

Как да си направим рунически талисман за любов и щастие?
Ковачи на щастие
8 фактора за щастие
Чудодейната молитва която предпазва от болести и нещастие
СЪВЕТИ ЗА ЩАСТИЕ В ЛЮБОВТА

Тагове

Свързани статии

Close