Здраве и красота

Топ съвети за грижи за косата и на плажа

Как да се погрижим за косата си през лятото?

Не пропускайте нашите публикации като се

Морските бани разтоварват нервната система, засилват имунитета, но и нанасят поражения на косата. Не по-малко вредна е е водата в басейните.

Като се добавят слънчевите лъчи, за бляскава прическа ще трябва да забравите поне до Нова година, ако не вземете мерки.

Басейн - грижи за косата
Басейн – грижи за косата

В идеалния вариант трябва да се къпете в морето или в басейна с шапка. Така по косъма няма да полепват кристалчета морска сол или химикали, които изсмукват влагата и запълват пространствата между кутикулите. Ако се натрупат повече, ще се разрушат кератиновите влакна, което ще увреди косата трайно. 

Ако се къпете без шапка, веднага изплаквайте косата със сладка вода. Вечер използвайте специален летен шампоан – той е с по-ниско рН, едновременно неутрализира действието на солите и измива щадящо. После слагайте кондиционер с катиони, силикони и масла. Той укрепва косъма.

Избягвайте сушенето на косата не само със сешоар, но и на пряко слънце, това е най-прекият път за дехидратиране ѝ. Излъчванията разрушават защитния ѝ слой, което води до бързо разрушаване на структурата ѝ.

Не боядисвайте косата поне 2 седмици след морските бани. През това време се постарайте да я възстановите. После използвайте щадящи бои без амоняк.

Подхранването на косата е изключително важно и по време на почивката. Идеални за целта са специалните козметични масла, които съдържат вече разградени съставки, готови за попиване в косъма.

Топ съвети за грижи за косата и на плажа
Топ съвети за грижи за косата и на плажа

Ако имате възможност, към тях добавете маски с подхранващи и хидратиращи вещества. Ако не може по време на почивката, правете ги 2 – 3 пъти в седмицата веднага след връщането си.

Смесете 2 с л кисело мляко с 1 жълтък, 1 с л репейно масло и 2 – 3 капки цитрусово ефирно. Втрийте много добре в корените, навлажнете връхчетата и остатъка нанесете по дължината на косата. Затоплете с шапка за баня и с кърпа. Измийте след 1/2 час с щадящ шампоан. 

Ще възстановите косата с безцветна къна. Разредете с вода според указанието на опаковката 3 с л. Добавете 1 с л зехтин и 2 с л пюре от праскова. Намажете обилно косата, затоплете и измийте след 20 мин с шампоан. Изплакнете с подкиселена вода или отвара от мента. 

Вижте още и ⤵️
Бляскава коса с холивудски рецепти
4 маски с жълтък за супер коса
10 златни съвета за секси коса
През лятото косата се изтощава
Излъжете тънката коса

Тагове

Свързани статии

Close