Статии

Високите температури отключват хроничните заболявания

Какво да направим при топлинен удар?

Не пропускайте нашите публикации като се

Въпреки дъждовете, горещата вълна няма да ни подмине. А тя се превръща в основен проблем за хронично болните, възрастните и децата. Всички те трябва да се пазят в топлите дни и особено в най-горещите часове на деня.

Сега периодът носи повишен риск от хипертонични кризи. Кръвното вдигат и хора, които не са хипертонични пациенти, предупреждават лекарите. По-чести са и декомпесациите при болните от сърдечна недостатъчност. Обичайно в топлото време кръвното пада.

Много често обаче след кратък период на разширение на кръвоносните съдове по кожата следва период на свиване, което провокира хипертонична криза. Тя представлява рязко покачване на артериалното налягане, като при всеки стойностите са различни. За хипертоник кризата означава показания на апарата от порядъка на 180/100, докато за човек без “опит“ хипертонична криза може да има и при 150/90. Хипертоничната криза изисква внимателно наблюдение от лекар и няколко дни пълна почивка от страна на пациента.

Високите температури отключват хроничните заболявания
Високите температури отключват хроничните заболявания

В топлите дни кръвното трябва да се следи по-често. Лекарствата за хипертония не се спират в никакъв случай, както опитват мнозина през лятото. Антихипертензивната терапия може само да се коригира, и то само от лекуващия лекар или наблюдаващия кардиолог. В противен случай, въпреки че няколко сутрини е измерил по-ниско кръвно например, човек рискува хипертонична криза а с нея и сериозни усложнения. През тези дни не бива да се пие никакъв алкохол, да се внимава с кофеиносъдържащите напитки и да се поемат много течности. Всички алкохолни напитки, включително и бирата, обезводняват. За хората с ниско кръвно най-важното е да поемат много течности. Те също трябва да внимават с кафето – то е диуретик и след началния етап на покачване на кръвното всъщност го сваля. Айрянът със сол е добър вариант за тях. 

В топлото време трябва да се пие много вода, особено при съдови проблеми. Помагат и охладените билкови чайове и сокове, съдържащи калий: от кайсии, праскови, както и портокаловия сок. Другата важна предпазна мярка е въобще да не се излиза в жегата и да не се стои под преките слънчеви лъчи. За хората с периферно-съдова болест – стеснение и запушване на артерии на крайниците, основния проблем сега е да се пазят от инфектиране на раните обясняват кардиолозите. Това означава да поддържате отлична хигиена и да си пият лекарствата.

При венозна болест да се носят компресионните чорапи, въпреки че не е приятно в топлото време. Механичната компресия е много ефективна срещу подуването на краката. Обикновено за профилактика се носят чорапи до коляното, а с цел терапия те обхващат и бедрото. Какви чорапи да се носят определя лекуващия съдов хирург. Ако човек започне да се чувства необичайно, има симптоми като замаяност, световъртеж, болки в гръдната област, главоболие, трябва веднага да се потърси лекар. 

Какво да правим при прегряване

Важно е прегряването да се разпознае и да се вземат мерки още с първите симптоми, за да не се стига до усложнения. Задължително е да се извика спешна помощ, ако при леките и средните степени на прегряване се появи и някой от следните симптоми: 

  • температура над 39 градуса, която не пада; може да се покачва;
  • постоянно повръщане;
  • нарушена ориентация, загуба на съзнание;
  • болка в или под гърдите.

В тежките състояния човек спира да се поти, има халюцинации, не може да поема и задържа течности, има припадъци, ускорен пулс, превъзбуда, може да изпадне в кома.

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което изисква спешна и болнична терапия. До идването на линейка трябва да се даде първа помощ на място. Съвет какво да правите може да даде и специалистът от спешния екип по телефона. Най-важно е да оставите пострадалия на хладно, да го разсъблечете и да го охладите. Това става с хладни компреси по тялото и поставяне на лед по мишниците и слабините, но не на главата.

Вижте още и ⤵️
Как тялото ни се справя с жегата
Череши вместо хапче
Какви болести ни заплашват през лятото?
Екземата напада през лятото

 

Тагове

Свързани статии

Close