Здраве и красота

Овесените маски почистват и подмладяват

Подходящи за всеки тип кожа, особено за чувствителна

Не пропускайте нашите публикации като се

Често включвате овесени ядки в менюто си в старанието да поддържате добра форма. Но с тях можете да правите и маски, който са изключително полезни за кожата. Овесът е рекордьор по съдържание на минерали и витамини, който се усвояват лесно от организма. Маските с него смекчават кожата, почистват порите и подмладяват.

Овесените маски почистват и подмладяват
Овесените маски почистват и подмладяват

С овесена маска можете да се справите с черните точки и мазния блясък на лицето. Тя лекува възпаления и пъпки. С нея туширате пигментацията, зачервяването, лющенето от студа, може да изгладите малките бръчици.

Тайната за това комплексно действие е в състава на овеса. Цинкът изсмуква от кожата всички токсини, свива порите и се бори с възпаленията. Витамините от В група овлажняват и избелват. Желязото насища с влага и най-дълбоките слоеве. Манганът сваля отоците и връща еластичността на кожата. Витамин Е защитава от атмосферни влияния, а магнезият отговаря за регенерацията на клетките и нормализира кръвообръщението. Силицият и бета глюканите правят кожата еластична и имат подмладяващо действие.

За маските може да използвате овесени ядки, но тогава трябва да ги смелите на брашно. Най-лесен начин за използването му е да миете лицето си сутрин с него. Залейте малка шепичка с гореща вода до получаване на гъста каша. С масажиращи движения нанесете на лицето за 3 – 4 мин и измийте с топла вода. При редовно прилагане кожата ще стане по-свежа и стегната. Много е полезен при пъпки и възпаления.

С овесено брашно може да си направите маски според типа на кожата си. Ако не сте го използвали до сега, задължително направете тест за алергия.

Нанасяйте маските само върху добре почистено лице. Ефектът ще е по-голям, ако предварително напарите кожата. Слагайте маската по масажните линии и избягвайте областта под очите. Ако ви остане смес, намажете шията и деколтето. Процедурата продължава минимум 15 мин, но е най-добре да изчакате изсъхването на маската. След това я измийте първо с топла, после със студена вода. Натрийте лицето с кубче лед и нанесете обичайния си крем.

За суха кожа накиснете 2 с л овесено брашно с 1 – 2 с л топло мляко. След 2 – 3 мин добавете 1 жълтък. Може да използвате и кисело мляко. При мазна кожа заменете жълтъка с белтък. Той стяга порите и има избелващ ефект.

При комбинирана кожа може да използвате двете предишни маски за съответните участъци, но по-лесно и ефикасно ще е да си направите една специална. Към 2 с л овесено брашно сипете 1 с л мед , ½ ч л сол , 2 ч л сок от алое и няколко капки лимонов сок.

За да се справите с проблемна кожа с пъпки и черни точки, ще трябва да сте по-упорити. Правете маската с по-дълбоко почистващо действие 2 – 3 пъти в седмицата. Смесете 2 с л овесено брашно с 1 / 4 ч л сол , ¼ ч л сода за хляб и 2 -3 с л кисело мляко до получаване на гъста каша. Оставете за 4 – 5 мин да набъбне. Намажете на лицето с масажиращи движения , докато пръстите започнат лесно да се плъзгат по кожата. След това измийте с топла вода.

Много добър почистващ ефект при всякакъв тип кожа има маската е кефир. Този млечен продукт вече се предлага на много места и у нас, така че си струва да го използвате по-често. Много щадящ е при чувствителна кожа. Разбъркайте в 2 – 3 с л кефир 1 с л овесено брашно. Изчакайте да набъбне и добавете 2 ч л картофено брашно.

За подмладяване и стягане на кожата на лицето смесете 3 ч л овесено брашно с 1 жълтък и ½ добре узрял домат. Маската има и избелващо действие.

Вижте още и ⤵️
Домашни маски против бръчки
Пролетни грижи за красотата

Тагове

Свързани статии

Close