Статии

Как да се предпазим от летните жеги?

Избягвайте газираните напитки и тлъстите храни в жегите

Не пропускайте нашите публикации като се

Лятото, макар и дъждовно в следващите седмици ще стане типичното за сезона с горещини. Те обаче ще започнат да притесняват хората с хронични заболявания.

Онези, които имат сърдечни проблеми, разширени вени, високо кръвно, диабет или други болежки, е добре е да спазват определени правила, за да не се обострят оплакванията им и не дай боже, да се стигне до усложнения.

Първото, което трябва да се знае е, че през горещите часове е добре да се стои на сянка. 

Как да се предпазим от летните жеги?
Как да се предпазим от летните жеги?

Ако все пак се налага да излязат, задължително е да носят шапка и светъл тон, слънчеви очила, бутилка с вода, чадър, ветрило.

Трябва да се пие поне по 2 л вода на ден. И да се включват в менюто салати, плодове, кисело мляко, нетлъсти места, много магданоз и по-малко пикантни подправки.

Освен това намалете количеството на въглехидратите и протеините и забравете за пърженото, мазното и алкохола. Ако спортувате, излизайте на разходка в парка или на излет в планината, сложете във водата си малко морска сол, за да не се дехидратирате.

Хладка вода с 1 л мед с малко лимон пък вдига тонуса сутрин и помага на тялото да пребори стреса от жегите. Студените газирани напитки имат точно обратния ефект. Не прекалявайте и със сладоледа, защото захарта също създава проблеми в горещините. Чаят е препоръчителен, а кафето е допустимо до не повече от 2 чаши на ден.

сладолед
сладолед

Дори за тези, които нямат проблеми с вените, през лятото е добре да им обърнат внимание. Това важи особено за дамите, които ходят на високи токчета.

Използването на охлаждащи гелове и кремове става сутрин и вечер, а банята трябва задължително да завърши със студен душ.

Ако имате проблеми с вените и получите крампи – схващания на мускулите, които не отшумяват повече от 10 – 15 мин, потърсете лекарска помощ, защото има опасност от образуване на тромб.

При класическо прегряване на организма се прави спешно външно охлаждане със студени компреси на врата, ахилеса и слабините. Водата трябва да е с температура 25 – 30 градуса.

Повече от задължително е използването на слънцезащитен крем върху тялото и лицето.

Специалистите съобщиха, че слънчевите лъчи са толкова вредни, че нанасят на човешкия организъм такива щети, равни на тези от тютюнопушенето. UV – лъчите състаряват кожата и в най-тежките случаи водят до рак.

Вижте още и ⤵️
Горещините са най-опасни за бременните жени
Стратегия и тактика на козметиката при жега
Слънчевата алергия е опасна за хора с болни бъбреци
Как да действаме в жегите
Динята: полезна и лечебна
През лятото косата се изтощава

Тагове

Свързани статии

Close