Поверия и суеверия

Поверия за Зимен Кръстовден

Какво гласят поверията на Зимен Кръстовден?

Не пропускайте нашите публикации като се

Какви са поверията на Зимен Кръстовден?

На 5 януари празнуваме Зимен Кръстовден. В различните краища на България празникът е наричан още Водокръст.  На този ден горди именници са Кръстьо и Кръстана.

Зимен Кръстовден именници: КРЪСТЬО, КРЪСТАН, КРЪСТАНА, КРЪСТИНА,, КРЪСТЕНА, КРЪСТЕНКА, КРЪСТИН, КРЪСТИНА, КРЪСТЮ

Поверия за Зимен Кръстовден
Поверия за Зимен Кръстовден

Денят се отбелязва и от Православната църква. По време на специална служба свещеникът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек се ръси, за да се прогонят нечистите сили и болестите. Вкъщи домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. Кръстът пък се подготвя за следващия ден, когато ще бъде хвърлен във водата.  

Народното поверие разказва, че ако китката босилек замръзне, то годината ще бъде много плодородна. Вярва се още, че на Зимен Кръстовден птиците и животните проговарят с човешки глас, а всички реки и потоци спират да текат за миг, за да се прочистят. Ако вечерта на 5-ти януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.

Народът вярва, че в навечерието на утрешното Богоявление се пропъждат т.нар. мръсни дни, които започват на 25 декември и свършват днес. Смята се, че в тези дни има хаос, а демоните бродят по земята. В християнския смисъл това са “некръстените” дни, в които новороденият Исус Христос все още не е получил все още Светото Кръщене.

Поверията гласят, че в нощта на Зимния Кръстовден срещу Йордановден небето се отваря, но само праведните могат да видят това.  

Който успее да види това, всичките му желания ще се сбъднат.

На места в Югоизточна и Северна България на този ден по домовете ходят “совойници”. Това са неженени моми, облечени като булка и младоженец. Със себе си носят китка босилек и мълчана вода, ръсят домовете на домакините и с песни наричат за здраве и късмет всеки в семейството. Придружавани са от по-малки момичета, които носят торбите с подаръците, с които са дарени совойниците: дребни пари, брашно, плодове, орехи, сланина, лук.

Не пропускайте да видите и ⤵️
Поверия за Йордановден (Богоявление)
Поверия за късмет
Бабини поверия за пари

Изберете пожелание за именния ден тук ⤵️
Пожелания за имен ден
Пожелания за имен ден на жена
Пожелания за имен ден на мъже
Пожелания за имен ден на дете

Тагове

Свързани статии

Close