Поверия и суеверия

Поверия за Цветница

Какви са поверията и суеверията за Цветница

Не пропускайте нашите публикации като се

Цветница, или Връбница е един от най-красивите пролетни празници. Той се отбелязва ден след Лазаровден и седмица преди Великден.

Денят е важен за християните, тъй като е посветен на тържественото посрещане на Христос с маслинови и лаврови клонки в Йерусалим, след като съживява Лазар.

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

Цветница 2024, Връбница именници: АГЛИКА, БОЖУР, БОЖУРА, ВИОЛА, ВИОЛЕТА, ВИОЛИНА, ВЪРБА, ВЪРБАН, ВЪРБАНА, ВЪРБИНА, ВЪРБИНКА, ГЕРГИНА, ГРОЗДАН, ГРОЗДА, ГРОЗДАНА, ГРОЗДАНКА, ДАЛИЯ, ДАФИН, ДАФИНА, ДАФИНКА, ДАФНА, ДАФНЕ, ДЕЛЬО, ДЕЛЯН, ДЕЛЯНА, ДЕТЕЛИН, ДЕТЕЛИНА, ЖАСМИН, ЖАСМИНА, ЗДРАВКА, ЗДРАВКО, ЗЮМБЮЛ, ЗЮМБЮЛА, ИВА, ИВАНА, ИВАНКА, ИГЛИКА, КАЛИН, КАЛИНА, КАЛИЯ, КАМЕЛИЯ, КАРАМФИЛ, КАРАМФИЛ(А), КАРАМФИЛА, КАРАМФИЛКА, КИТКА, ЛАТИН, ЛАТИНА, ЛАТИНКА, ЛИАНА, ЛИЛИЯ, ЛИЛИ, ЛИЛЯН, ЛИЛЯНА, ЛИЛА, ЛОЗА, ЛОЗАН, ЛОЗО, ЛОЗИНА, ЛОЗАНА, ЛОЗЕН, ЛОЗЕНА, ЛОЗКА, ЛЮЛИН, МАЛИН, МАЛИНА, МАЛИНКА, МАЛИНКО, МАРГА, МАРГАРИТ, МАРГАРИТА, МАРГЕРИТА, НЕВА, НЕВЕН, НЕВЕНА, НЕВЯНА, РАЛИЦА, РЕНЕТА, РЕНИ, РОЗА, РОЗАЛИНА, РОЗАЛИЯ, РОЗЕН, РОЗИНА, РОЗИЦА, РОЗМАРИ, РУЖА, ТЕМЕНУГА, ТЕМЕНУЖКА, ТРЕНДАФИЛ, ТРЕНДАФИЛА, ТРЕНДАФИЛКА, ТРЪНКА, ТРЪНКО, ТРЪНО, ЦВЕТА, ЦВЕТАН, ЦВЕТИ, ЦВЕТАЛИНА, ЦВЕТАНА, ЦВЕТАНКА, ЦВЕТЕ, ЦВЕТЕЛИН, ЦВЕТЕЛИНА, ЦВЕТИАНА, ЦВЕТИЛ, ЦВЕТИН, ЦВЕТИНА, ЦВЕТИЯНА, ЦВЕТКА, ЦВЕТКО, ЦВЕТОЗАР, ЦВЕТОЗАРА, ЦВЕТОМИЛА, ЦВЕТОМИР, ЦВЕТОМИРА, ЦВЕТОСЛАВ, ЦВЕТОСЛАВА, ЦВЯТА, ЦВЯТКО, ЦВЯТО, ЦВЯТКА, ЦЕНЬО, ЦЕНЮ, ЯБЛЕН, ЯБЛЕНА, ЯБЛЕНКА, ЯБЪЛКА, ЯВОР, ЯВОРА, ЯВОРИНА, ЯГОДА, ЯГОДИНА, ЯГОДИНКА, ЯСЕН, ЯСМИН, ЯСМИНА, ЯСНА, БИЛЯН, БИЛЯНА, Билян, Биляна, Билка, Билко, Билина, Билчо, РОСА, Роса, Росан, РОСЕН, Росен, Росена, РОСИНА, РОСИЦА, Росица

Чудото накарало и най-скептичните хора от Йерусалим да повярват в извънмерната сила на Христос. Точно на Лазаровден е взето решението да бъде заловен Иисус.

Поверия за Цветница
Поверия за Цветница

На този ден вярващите носят в храмовете лаврови, върбови, маслинови клонки и пролетни цветя. Оставят ги на олтара, откъдето си взимат за вкъщи от осветените за здраве, а и за да предпазят семейството от зло и болести. Клонките от върба престояват цяла година пред домашната икона, свити на венец, тъй като се вярва, че имат предпазваща и възпроизвеждаща сила.

Макар и свързан с конкретно религиозно събитие, Връбница се празнува от народа повече като цветен, пролетен празник, в който Природата и Светът празнуват своето Ново раждане. Това е ден на младостта, на цветята и на раждането на света за нов живот. С този празник е свързан и митологичният образ на Змея – същество, което, също като Лазар, е на границата между нашия и отвъдния свят.

Представата за него се свързва главно с различни атмосферни явления – гръмотевици, дъжд, град и др. Затова пролетта и празникът са добър повод Змеят и разрушителната сила на времето да бъдат омилостивени, чрез различни магически ритуали, обредни песни и т.н.

На Цветница момите трябва задължително да се предпазят от Змея – счита се, че само мома, което е участвала в ритуала „кумичене“, е предпазена от разрушителната и гибелна змейова любов.  Предпазени са и момите, участвали в просветителските ритуали на Лазаровден.

Народната митология, свързана със Змейовете и Змеиците е много образна и богата, освен опасни и зловредни, те често биват и добри, благоразположени и дори покровители на човека, а също така се счита, че смъртна жена може да роди змей. Тя го носи 11 месеца, даже има поговорка:

„Змей ли носиш, та още го няма детето.“

Когато змеят се роди, много жени помагат в раждането и след това никоя не споменава нищо по въпроса – за да не се разбере, че новороденото е змей.

Народната традиция повелява на Цветница момичета, които са лазарували предния ден, да се съберат на реката, за да изпълнят обичая „кумичене“. Всяка една от тях носи венче от цветя и омесен от нея обреден хляб, наричано “кукла”, които нареждат върху дъсчица и пускат по течението. Момичето, чието венче излезе най-напред, става „кумица“ или “кръстница” на лазарките и повежда моминското хора към дома си.

От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.

На днешния ден е позволено да се яде риба, а от другия ден започва Страстната седмица, посветена на страданията на Иисус Христос, на неговата кръстна смърт и погребение.

На Цветница има поверия, които се сбъдват и до днес и в които хората вярват.

По никакъв повод не сваляйте от иконата в къщата старите върбови клонки. Направите ли го, над целия дом ще тегне нещастие. 

Не забучвайте никога нож в хляб, това предвещава бедни години не само за вас, но и за всички членове на семейството ви.

Докато печете питка, никога не чистете в къщата, защото ще прогоните своя късмет. Ако в началото и в края на хранене хапнете по едно малко парченце хляб, поръсено със сол, това предвещава щастие в семейството. Ако и останалите на масата направят същото, късметът винаги ще е с тях.

След като донесете новия венец от свежи клнки, тогава изхвърлете стария в река или течаща вода. Така ще отнесете всичкия негативизъм, събрал се в него. Помнете, че венецът през всички тези 365 дни е предпазвал Вас и семейството Ви от неприятности и болести.
Вързани на кръста върбови клонки, “осигуряват” здраве и в най-трудната работа. Хората вярват, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година.

Вярва се, че осветената върба пази от всяко зло и затова се поставя върху домашната икона.

С върбови клонки се извеждат животните на паша за да са здрави.

Пиленцата се захранват също с върбови клонки за да са здрави.

Забити върбови клонки в градината, я предпазват да не я ровят къртици.

Когато се зададат градоносни облаци, хората ги гледат през върбовите венци и се молят да ги отмине заплахата.

Върбово венче на вратата у дома против уроки /зло/ до следващата пролет е трайният смисъл на празника. А надеждата и молитвата към Господ са неизменни, за да не дава никому кръст по-голям отколкото може да носи.

Ако на Цветница печете питка, но тя остане сурова във вътрешността, това предвещава, че скоро ще се разделите с близък Ваш човек.

На този празник по никакъв повод не забождайте нож в хляба, тъй като това вещае бедност не само за Вас, но и за цялата фамилия. Не чистете дома си, докато печете питката. Направите ли го, ще прогоните късмета си.

За щастие и берекет хапнете в началото и в края на всяко хранене днес залък хляб, поръсен със сол. Направят ли го и останалите на трапезата, късметът ще е с тях поне до следващата Връбница.

Не пропускайте да видите и ⤵️


Пожелания за Цветница
Трапезата на Цветница
Поверия за Цветница
Обичаи за Цветница
Поверия за Лазаровден
Обичаи за Лазаровден
Великден

Тагове

Свързани статии

Close