Поверия и суеверия

Поверия за Илинден

Всички поверия за Илинден - 20 юли

Не пропускайте нашите публикации като се

Илинден се празнува всяка година на 20 юли. Християните по цял свят отдават почит на Св. пророк Илия, наричан още и “Гръмоделецът”“пророк и предсказател на великите Божи дела”, “ангел в плът” и “предтеча на второто Христово пришествие”.

Илинден, св. Илия именници: ИЛИАН, ИЛИАНА, ИЛИЯ, ИЛИЯН, ИЛИЯНА, ИЛКА, ИЛКО, ИЛЬО

Ето и кратко видео с информация за празника ⤵️

💌 Абонирайте се за нашия видео канал за да не пропуснете следващото ни интересно видео по темата!

По българските земи Св. Илия се почита като господар на небесните природни стихии. Той владее градушките, гръмотевиците и светкавиците. Хората вярват, че когато той препуска с конете си и огнената си колесница по небесните пътища, причинява огън и гръмотевици.

Поверия за Илинден - 20 юли
Поверия за Илинден – 20 юли

Според народните поверия когато светецът търкаля бъчви в небесата, тогава на земята гърми. А когато се изправял в битка със крилати змейове, тогава на земята вилнеели опустошителни природни стихии.

Също така на този не трябва да се разботи защотот Св. Илия може да се разсърди. Ако се ядоса – гръм може да удари човек. Той се почита като повелител на градушките, летните небесни стихии и гръмотевиците. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертва на този ден, припомня “Черно море”.

Традицията гласи на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, т.нар. баща. Стопанката на къщата става рано призори и замесва погача боговица и колач за Свети Илия.

Смята се, че ако на Илинден гърми, виното ще е хубаво, но лешниците и орехите ще са празни, а овошките ще се повредят.

От днес времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари.

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разкзват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. На Илинден също празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

Вижте още и ⤵️
Илинден, св. Илия, имен ден
Горещници и Илинден
Пожелания за Илинден
Пожелания за имен ден

Тагове

Свързани статии

Close