Статии

Болната щитовидна жлеза съсипва сърцето

Какво е здравето на вашата щитовидна жлеза?

Не пропускайте нашите публикации като се

Ако от известно време сте сънливи, по-трудно помните, кожата ви става суха, а ноктите са чупливи, отслабвате без причина, най-добре отидете на ендокринолог. Възможно е да сте в 25-те процента българи с болна щитовидна жлеза. Оказва се, че всеки четвърти българин има подобни проблеми.

Щитовидната жлеза влияе върху всички функции на организмарастеж, развитие на умствената дейност, развитие и протичане на бременността, както и върху общия тонус на организма.

Влияе върху хормоните тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3). Следователно, когато щитовидната жлеза произвежда по-малко от тях (хипотиреоидизъм) или повече (хипертиреоидизъм) , организмът реагира по определен начин.

Болната щитовидна жлеза съсипва сърцето
Болната щитовидна жлеза съсипва сърцето

На пръв поглед безобидни симптоми може да крият зад себе си проблеми със жлезата. Треперене, нервност, обилно изпотяване, нередовност на цикъла и безпричинно отслабване може да са симптоми на Базедова болест например. Въпреки това не е задължително, когато някои от “сигналите“ са налице, пациентът непременно да е болен. Появата им обаче е знак, че трябва да се посети ендокринолог.

Тежката депресия също може да крие това заболяване. Щитовидната жлеза е орган, който боледува сравнително често, но за щастие се преглежда лесно, защото се намира на повърхността. Достатъчно е първоначално да се посети ехографски кабинет. Ако се открият възли, се взема биопсия, изследва се и се решава какво да се прави по-нататък. Освен заболявания на щитовидната жлеза, измененията в малкия орган, наподобяващ пеперуда, крият риск и за сърцето.

То реагира незабавно за всяко нарушение на функциите на жлезата. Когато тиреоидните хормони в тялото се увеличават например, организмът реагира с болки в гърдите и сърцебиене, което често е над 100 удара в минута. Това може да доведе до аритмия, повишаване на кръвното и голяма разлика между систолното и диастолното налягане. Ако пък човек има хипотиреоидизъм, метаболизмът се забавя. Сърцето бие твърде бавно, вследствие на което може да се получи намаляване на притока кислород до органите и тъканите.

Дамите над 50-55 години попадат в рисковите групи. Прегледите на всеки 2-3 години за хора, които не са в рисковите групи, са достатъчни, за рисковите е добре всяка година да посещават ендокринолог.

Ако тези заболявания на щитовидната жлеза са хронични или не се лекуват, може да доведат до тежки сърдечно съдови заболявания. Нарушените функции на жлезите могат да повишат риска от сърдечна недостатъчност и развитие на атеросклероза, предупреждават лекарите. С особено внимание трябва да се отнасят пациентите, които вече имат някакво сърдечно заболяване.

Вижте още и ⤵️
Болестта на щитовидната жлеза
Стресът съсипва здравето ни
Дисбалансът трупа килограми

Тагове

Свързани статии

Close