Здраве

Мигането издава неврологични или чернодробни проблеми

Колко често трябва да мигаме?

Не пропускайте нашите публикации като се

Много неща могат да причинят болка в очите при мигане. Повечето човек може да открие сам. Но някои от тях могат да бъдат сериозни и да изискват спешна медицинска помощ.

Ето защо е важно да знаем с каква цел притваряме очите си и колко често го правим.

Средно хората мигат по около 13 000 пъти дневно. Практически това е едно от най-бързите движения, които тялото може да генерира.

Мигането издава неврологични или чернодробни проблеми
Мигането издава неврологични или чернодробни проблеми

Основната му функция е да поддържа влажността на очната ябълка, твърдят специалистите. От вътрешната страна на клепачите има вещества, които подхранват роговицата и пазят окото от патогени.

Оказва се обаче, че не е нужно да мигаме чак толкова често, за да успеят клепачите да изпълнят тази своя задача.

Според едно необичайно и иновативно скорошно проучване мигането може да е свързано с мозъчната дейност и да издава дали в момента мислим, или сме разсеяни. А това може да промени съществено хода на даден диалог, стига да сме наблюдателни.

Извън често невербалната комуникация честотата на мигането може да възникне като следствие от рязка светлина, студ или влязла в окото прашинка. Но може да е индикация и за по-сериозни здравословни проблеми.

Например при нарушаване на естественото овлажняване се появява усещане за чуждо тяло в окото, сълзене, дращене, болка и в последствие сухота. Това състояние е известно като синдром на сухото око.

синдром на сухото око
синдром на сухото око

Една от основните причини според офталмолозите е приемът на някои лекарства ( контрацептиви, антидепресанти и др.).

Те уточняват също така, че проблемът се появява и при неблагоприятни външни условия – като замърсена среда с фини прахови частици и електромагнитни излъчвания.

Често от сухота се оплакват хора, работещи с компютри. Ето защо лекарите ги съветват да мигат възможно най-често, защото това овлажнява очите им и е вид гимнастика, която ги успокоява.

Иначе самото лечение и профилактиката на синдрома на сухото око се осъществява с помощта на капки тип “изкуствени сълзи”. Препоръчва се те да се капят от 3 до 8 пъти дневно.

Съществуват обаче и гелообразни изкуствени сълзи, които са с по-продължително действие, припомнят специалистите. Като профилактика те препоръчват в работните помещения да има и овлажнители на въздуха.

Честото мигане, макар и в редки случаи, може да е признак и за евентуално заболяване на нервната система (мини инсулт или синдром на Турет) или на черния дроб (особено при оцветяване на склерата в жълто).

Съсредоточения поглед пък води до по-рядко мигане. Състоянието е известно още и като синдром на компютърното око.

Оказва се, че докато човек се взира в екрана, той забравя да премигва с клепачи. Така се генерира зрителна умора, а хората, работещи на компютър, често се оплакват от трайно зачервяване, парене и болка.

Специалистите по очни болести обръщат специално внимание и на вътрешната повърхност на клепачите. Ако той е розов, то всичко е наред. При наличието на зачервяване най-често става дума за нарушения в кръвообръщението или за проблеми в секса.

Вижте още и ⤵️
Лесни упражнения за очите при четене и работа с компютър
Огледални очила щит срещу ярка светлина
Махнете тъмните кръгове около очите
Възпаление на очите
Сълзене на очите при студ

Тагове

Свързани статии

Close