Здраве

Лесни упражнения за очите при четене и работа с компютър

Полезни са витамините А, Е и лутеин

Не пропускайте нашите публикации като се

Ако работите на компютъра в къщи, а детето прекарва няколко часа с видео уроци, вие нужна гимнастика за очите.

Продължителният контакт със светлината от монитора предизвиква зрителна и нервомускулна умора. В резултат човек започва да мига, слезният му филм се изпарява, очите изсъхват. Нарича се компютърен синдром и според офталмолозите се среща много често.

Те препоръчват да почивате, като отклонявате поглед от монитора през половин час за 1 – 2 минути.

Полезни са витамините А, Е и лутеин за очите
Полезни са витамините А, Е и лутеин за очите

На всеки час спирайте поне за 5 мин и през това време правете упражнения.

  • Поставете показалеца на едната ръка на разстояние 20 – 30 см. 10 пъти в бързо темпо премествайте  погледа си от пръста до предмет , отдалечен на 2 – 3 м и обратно. 
  • Поставете дясната си ръка отпред на разстояние 25 – 30 см от очите и фокусирайте за 5 – 7 сек погледа си върху на показалеца. След това приближавайте пръста, докато той не започне да се раздвоява. Повторете 6 – 8 пъти. 
  • Затворете плътно очи и наколко секунди ги въртете от едната посока в другата. След това фокусирайте погледа си върху края на молив, който държите в ръце, като постепенно го приближавате и отдалечавате от очите си. Направете упражнението 6 – 10 пъти.

Тази гимнастика може да правите и в офиса, но ако там вие неудобно от колегите, в къщи нямате оправдание да не се грижите за здравето на очите си. 

Почивка по 1 – 2 мин на всеки 1/2 час и същите упражнения е добре да правите и ако дълго четете на хартия. 

За укрепване на имунитета пиете мултивитамини, и за очите е добре те да съдържат Е и А. Недостигът на витамин А може да доведе до силна сухота на очната повърхност. Лутеинът, който се нарича още каротеноиден витамин, действа като естествен филтър за очите – пази ги от т. нар. синя светлина, която идва от мониторите, посочват специалистите.

Вижте още и ⤵️
Огледални очила щит срещу ярка светлина
Съвети за здрави очи
Сълзене на очите при студ
Илачи за гърба, очите, температура и кашлица

Тагове

Свързани статии

Close