Здраве

Причини и лечение при оток в краката

Защо отичат краката?

Не пропускайте нашите публикации като се

Отокът е повишено натрупване на течност в междуклетъчните пространства или в телесните кухини. Той възниква тогава, когато скоростта на преминаване на течността в тъканите е по-висока от тази на нейната резорбция, обясняват медиците.

Причините за това могат да са както логични, така и напълно нелогични, но в основата на този процес е защитната функция на организма, когато нещо не е наред.

Задържането на течности е състояние, което създава сериозен дискомфорт у хората. Сред най-честите заболявания, протичащи със задръжка на течности, е сърдечната недостатъчност, чернодробната патология, съдовата болест и високото кръвно налягане също могат да се прояват с оток по краката, в областта на корема и дори на лицето. Но ако човек няма сериозно заболяване, трябва да е запознат с възможностите сам да коригира процеса по извеждането на излишните течности от тялото си, за да не се чувства подбухнал.

Причини и лечение при оток в краката
Причини и лечение при оток в краката

На първо място трябва да се обърне внимание на това, дали не консумира твърде много сол. Натрият в солта се свързва с водата в тялото и спомага за поддържането на баланса на течностите.

Ако често консумирате твърде солени ястия, напълно в реда на нещата е тялото ви да задържи вода. Лекарите уточняват, че ежедневната дажба сол варира според човека. Хората с високо кръвно налягане, диабет и бъбречна недостатъчност не бива да приемат повече от 1,5 грама. Затова пък спортистите имат нужда от около 3 – 4 грама (те губят определени количества натрий чрез по-обилно потене).

Магнезият е друг минерал, който трябва да присъства в организма на всеки човек, за да осигури оптимален баланс между електролити и течности. Той участва в повече от 300 ензимни реакции, които поддържат безпроблемно функционирането на тялото. Редица проучвания потвърждават, че приемът на магнезий намалява количеството на задържаната в тъканите вода.

Има едно конкретно проучване, според което 200 милиграма магнезий на ден редуцират значително отоците при жени с предменструални симптоми. Същото количество е имало и положителен ефект върху други класически симптоми при менопауза, като промени в настроението, подуване на стомаха и чувството за отпадналост.

Третото вещество, на което трябва да се обърне внимание, е витамин В6. Може би всички знаят, че приемът му редуцира задържането на вода в тъканите. Има няколко проучвания, които потвърждават това – Те отново са свързани с жените с предменструален синдром. На тях диетолозите препоръчват храни като пуешко и телешко месо, сурови ядки (предимно шам- фъстък), риба тон, авокадо, слънчогледови семки, сусам и т н, именно за предотвратяване на отоците по краката.

Трябва да се кажат няколко думи и за калия, който подобно на магнезия и натрия, също е минерал от особено важно значение за регулиране дейността на мускулите и нервите. Играе жизнено важна роля в поддържането на баланса на течностите в организма и не позволява образуването на отоци. Ако натрият “вкарва” вода в клетките, то калият я “изпомпва”. Поради тази причина е необходим баланс между приема на натрий и калий.

Медиците твърдят, че в менюто на съвременните хора трябва да има повече храни, богати на тези елементи. На този дисбаланс може да се повлияе, като в ежедневното меню се добавят храни като авокадо, спанак, сладък картоф, сьомга, нар, банан и т н.

Вижте още и ⤵️
Витамини и минерали необходими на тялото
Натурални продукти помагат за избавяне от отоците
Поглезете краката си с глицерин
Алое и оцет лекуват подутите крака

Тагове

Свързани статии

Close