БилкиЗдраве

За какво е полезна копривата?

Копривата подсилва и пречиства кръвта

Не пропускайте нашите публикации като се

Една от първите зеленини, които се появяват след зимата, е копривата.

Това диво растение, въоръжено с парливи власинки, е истински склад на ценни вещества, полезни за здравето: белтъчини, захари, етерично масло, дъбилни вещества, незаменими аминокиселини, органични киселини, ферменти, хлорофил. В свежите зелени листа има около 100 мг витамин С и около 10 мг каротин, както и значителни количества от витамините K, D , E и от групата В.

По своя минерален състав копривата е много близка до спанака и киселеца, но съдържанието на желязо в нея – около 3,9 мг, е значително по-високо. Затова тя е изключително добра хранителна добавка за болни, страдащи от изтощение на  организма, анемия и след преживени тежки операции.

За какво е полезна копривата?
За какво е полезна копривата?

Освен тонизиращо, има и пречистващо действие. Богатото съдържание на калиеви соли прави копривата полезна при заболявания, които протичат със задържане на вода в тялото, както и при сърдечно-съдови нарушения. Тя помага за отделянето на урина. Нейно полезно свойство е, че съдейства и за премахване на натрупаните в организма отпадни продукти на обмяната – шлаки, което я прави идеална в борбата със затлъстяването.

Полезните свойства на копривата са били известни още от древността, когато хората са я използвали заедно с корените и семената при нервни смущения, отслабване на паметта, за укрепване на духа и кръвоносните съдове. Днес спектърът на приложението ѝ е много широк.

Тя се препоръчва при анемия, обилна менструация, маточни кръвотечения, кръвотечение от носа. Помага при храносмилателни смущения, съпроводени с диария, нарушена обмяна на веществата, захарна болест (понижена кръвна захар), хроничен бронхит, ревматизъм, бъбречни заболявания (заради диуретичното ѝ действие), отоци, натъртвания, косопад.

Копривата е позната и като средство за лечение на ревматизъм, чрез жулене на болните места с пресните ѝ листа.Тя се препоръчва за ежедневна храна на родилките за увеличаване на кърмата и помага за поникването на зъбите на кърмачетата.

С лечебна цел се използват всички части от обикновената коприва. От тях могат да се приготвят тинктура, сок или запарка.

За тинктурата се нарязват на ситно две шепи от корените на билката и се оставят да престоят две седмици в 1/2 литър ракия. Прецежда се и се пие по 1 с л 3 – 4 пъти на ден. 

Сокът се получава, като копривата се смила и получената каша се смесва с вода, преди да се пие. Приема се по 2 – 3 пъти на ден при анемия, тъй като подпомага кръвообразуването и снабдява организма с необходимите му минерали и витамини.

Лечението със сок от коприва има и диуретично действие и помага при бъбречни инфекции. Листата на билката действат и кръвоспиращо при обилна менструация, вътрешни кръвоизливи, външни рани. Единственото противопоказание при приема на сок от коприва е наличието на камъни в бъбреците.

За запарката 1 с л от цветовете се попарва с гореща вода. Помага при косопад, пърхот, ускорява растежа на косата. За целта косата се изплаква със запарката 2 – 3 пъти седмично.

Чай от коприва

Приготвя се като 1 – 2 с л сухи листа се заливат със 150 мл вряща вода и се оставят да престоят 15 мин. Течността се прецежда и се пие – по 4 чаши на ден. Подсилва дейността на сърдечния мускул, повишава отделянето на пикочна киселина, помага при жълтеница, чернодробни и жлъчни заболявания.

Против диабет

Две с л семе от коприва се поставят в 1 кофичка кисело мляко. Разбърква се много добре и се изяжда на 3 пъти в рамките на деня. За по-голям и бърз ефект е добре семето да бъде счукано.

Вижте още и ⤵️
Билка лекува над 50 болки
Живовляк и коприва срещу често уриниране
Билки – Коприва и Планинската чубрица
Супа с прясна коприва

Тагове

Свързани статии

Close