Здраве

Пчелна отрова срещу тумори

Как пчелната отрова помага при тумори?

Не пропускайте нашите публикации като се

Кога точно човекът е открил, че пчелите могат да са му полезни не само със своя мед, никой не може да каже. Но е факт, че от дълбока древност хората използват за лечение пчелните продукти, дори отровата.

За укрепване на имунитета и лек при адекватно приложение може да служат пчелният прашец, пчелното млечице, прополисът (наричан и клей), восъкът.

И не на последно място – отровата, чиято основна съставка е наречена мелитин. Днес тези методи са под шапката на общия термин апитерапия.

Пчелна отрова срещу тумори
Пчелна отрова срещу тумори

Има данни, че още от бащата на медицината Хипократ е използвал пчелите за лечение. По съвет на личния си лекар пък Карл Велики се е подлагал нарочно на ужилвания, за да облекчава подаграта си.

Сред най-любопитните съобщения за приложението на пчелната отрова в миналото са опитите с ужилвания от пчели да бъде преодоляна плешивост.

Разумът подсказва, че разказите за това трябва непременно да вървят с предупреждението: Не го правете в къщи. Още повече, че няма данни наистина да никне косъм след ужилването. 

За 3 – 5 % от хората тя е силен алерген и ужилването на пчелата може да причини тежки реакции, дори смърт.

Едно- единствено пчелно ужилване може да доведе до застрашаващ живота анафилактичен шок при чувствителни индивиди. За щастие, свръхактивност проявяват около 0,5 % от хората. 

Благодарение на съвременната медицина и лечителски практики много хора намират чрез медикаменти с пчелна отрова облекчение на болките и заболяванията си.

Дори да изглежда парадоксално на пръв поглед, тя се използва в минимални количества и под наблюдение на лекар за лечение на алергията.

При специфична имунологична терапия през определено време се вкарват много ниски дози от отровата, като количеството постепенно се увеличава по преценка на алерголога.

Апитерапевтите смятат, че най-напред пчелната отрова е била използвана за облекчаване на артрит.

Същото е преобладаващото научно становище и за предположенията, че мелитинът може да лекува множествена склероза.

В проучване на 26 пациенти с терапията с пчелна отрова не е бил установен ефект върху активността на заболяването, доказано с магнитно-резонансно изображение на характерните за множествената склероза плаки в мозъка.

В изследване на мишки обаче било забелязано, че лечението с пчелна отрова води до мощен противовъзпалителен ефект.

Напоследък мелитинът е обект на изследвания за ефект при тумори.

Неспецифичната цитотоксичност и химолитичната активност на отровата обаче възпрепятстват клиничното приложение. Затова изследователите опитват различни стратегии за оптимизация, включително чрез генна терапия.

За сега се приема, че пчелната отрова и нейната специфична съставка мелитин “демонстрира известна ефикасност в различни предклинични модели на рак“, както установява проучване от 2016 г. Изследванията в тази област продължават.

На базата на други проучвания се смята, че пчелната отрова може да се използва като съставка на болкоуспокояващи.

Вижте още и ⤵️
Медът като лекарство и храна
Лечебните свойства на пчелното млечице
Поверия за пчелния мед
Лечебните свойства на пчелния прашец

Тагове

Свързани статии

Close