Статии

Огледални очила щит срещу ярка светлина

Какви слънчеви очила да си купим?

Не пропускайте нашите публикации като се

Слънчевите очила не са само моден аксесоар. Тяхното основно предназначение е да ни пазят от ултравиолетова светлина. Те увеличават оптичната яснота при ярки условия, като същевременно намаляват риска от увреждане на очите ни.

Избор

Когато си купуваме слънчеви очила, едно от най-важните неща, за които трябва да сме сигурни, е 100% ултравиолетова (UV) защита. Рамката също е от решаващо значение за безопасност и функционалността на очилата. Металните рамки обикновено са по-скъпи, но по-издръжливи, а найлоновите са идеални за спортуване. Те са много устойчиви на температурни колебания и остават гъвкави, като запазват твърдостта, необходима за безопасността.

Огледални очила щит срещу ярка светлина
Огледални очила щит срещу ярка светлина

Рамки за слънчеви поликарбонат пък предлагат сериозна устойчивост на удар. Ако търсите евтин вариант, изберете пластмасови. Важно е рамките да не  излизат от контурите на лицето. Най-високата им линия не трябва да се издига над веждите, а трябва да бъде на едно ниво с тях.

Това лято на мода са огледалните очила. Актуалността им е точно толкова голяма, колкото и ползитe от тях. Те имат отразяващ филм, който е много желателен за хора с висока чувствителност към ярка светлина. Намаляват отблясъците, като отразяват голяма част от светлината, която удря лещите. Огледалните покрития правят обектите да изглеждат по-тъмни от тях, така че често се използват по-леки оттенъци, за да се компенсира това.

Формата

Ако имате квадратно лице, изберете кръгла форма на очилата. Тези модели са идеално съчетани с този тип и омекотяват твърдата линия на скулите и брадичката. В същото време хората с квадратно лице трябва да квадратни и правоъгълни слънчеви очила, тъй като те правят лицето да изглежда по-широко. Идеалният модел слънчеви очила за кръгло лице са квадратните.

За притежателите на лица под формата на триъгълник или сърце най-много отиват очила тип “пеперуда”. Специалистите съветват да бъдем внимателни с употребата на голями и широки модели слънчеви очила, които твърде много визуално разширяват горната част на лицето. На притежателите на издължени правоъгълни лица отиват големи закръглени в ъглите квадратни очила.

Детски с поляризиращ ефект

Улисани в игри навън, децата рядко посягат към очилата. Ние, родителите, също нямаме навика да им напомняме. Според лекари обаче 80% от излагането на очите на UV льчи се получават във възрастта до 18 години. Детските са много по-чувствителни към UV и НEV светлината поради понижената филтрация на високоенергийните лъчи от вътреочната леща.

Огледални очила щит срещу ярка светлина - детски очила
Огледални очила щит срещу ярка светлина – детски очила

Всички детски сльнчеви очила задьлжително се произвеждат със 100% UV защита до 360 nm от спектъра на светлината. Изберете такива с по-голям процент на затъмнение и със 100% UV защита до 400 nm. Bажно е очилата да сe закупят от оптичен магазин, където има уред за тестване степента на защита. Сльнчевите очила с поляризиращ ефект премахват отблясьците от гладки повърхности – водни басейни, заснежени склонове, асфалт.

Материалите, от които са направени, трябва да са еластични, хипоалергични и в повечето случаи устойчиви на счупване. Най-добре родителите да ги закупят от оптичните магазини, където има обучен персонал. Избягвайте да купувате очила с неизвестен произход и от сергии. Много от тях се произвеждат от материали без компоненти, блокиращи UV радиацията, и със съмнителни оптични качества.

Вижте още и ⤵️
Пролетни грижи за красотата
Какви болести ни заплашват през лятото?
През лятото косата се изтощава

Тагове

Свързани статии

Close