Статии

Как да реализираме целите си?

Паролата на успеха е цеaлта

Не пропускайте нашите публикации като се

Като деца ни учат, че човек винаги трябва да си поставя цели и да се стреми да ги постигне. Само, че защо да го правим, не ни обясняват…

Целеустремените не боледуват

Отговор дават учени от Университета на Мичиган. Резултатите от научни изследвания еднозначно доказват, че ясно формулираните планове за бъдещето влияят положително върху здравето.

Американските специалисти анализират психологическото и физическо състояние на 8000 мъже и жени на възраст от 30 до 70 г. Те редовно преминават изследвания и отговарят на въпроси в психологически текстове, в които отбелязвали колко им подхождат следните твърдения: “Обожавам да правя планове за бъдещето и да ги реализирам”, “Всекидневният ми живот ми се струва скучен и незначителен”, “Живея ден за ден, без да мисля за утре, и не си правя никакви планове”.

Как да реализираме целите си?
Как да реализираме целите си?

Паралелно специалистите съотнасят данните за физическото състояние на участниците в анкетите с резултатите от тестовете.Отчитат се и рисковите за здравето фактори, свързани с възрастта. В резултат е установено, че хората с ясна цел боледуват по-малко. При тях с 25% по-рядко се появяват тромби и съответно е по-малка заплахата от инсулт. Те по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания, болести на бъбреците и на щитовидната жлеза

Подобни изследвания са проведени и от японски учени от университета “Тохоку”. Наблюдавайки 40 000 мъже и жени на възраст от 40 до 80 г, те откриват, че рискът от внезапна смърт при целеустремените хора е по-нисък с почти 50%. Изследователите от Страната на изгряващото слънце стигат до извода, че хората с конкретни планове живеят средно с 6 години по-дълго от тези, които нямат определена цел

Но в какво се състои лечебната сила на житейските стремежи?

Тренирай главата

Според мнозина специалисти между работата на мозъка и активността на човека съществува пряка връзка. Ако постоянно си поставяте цели и полагате усилия за постигането им, неволно тренирате мозъка си, което, на свой ред, намалява риска от нарушения в мозъчното кръвообращение.

Нещо подобно се случва и с тялото ни. Ако от сутрин до вечер лежите на дивана или водите слабо подвижен начин на живот, само за няколко години ще се превърнете в развалина. Активният, спортуващият човек,  който води здравословен начин на живот, остава млад дълги години, защото тялото му постоянно се подлага на тренировки. Освен това, движейки се към набелязаната цел, преодоляваме определени прегради, което ни калява както психически, така и физически. 

Ако човек има осъзната и желана цел, по определен начин се подреждат невронните връзки, отговарящи за реализацията на плановете, което еднозначно води до подобряване на работата на мозъка, смятат учени. Освен това целта придава смисленост на живота. А човек, чийто живот е осмислен и мотивиран, по-малко е подложен на неврози и депресии. Той има много по-важни дела, отколкото да се тревожи как го е погледнала съседката или какво е казал ядосаният му колега.

Повече позитиви

За сега учените не се наемат да кажат доколко постигнатият социален статус и успехът в живота съответстват на дълголетието. Но според някои от тях съхраняват здравето си именно хората, които умеят да си поставят конкретни цели и да ги постигат.

Нещо повече, отбелязано е, че целеустремените са по-позитивни. Човешкият мозък добре обработва позитивните новини, засягащи бъдещето, като цяло, и житейските стремежи, в частност. Когато си поставяме задачи в перспектива, нашият мозък възприема това като приятен бонус.

Сравнете например две баби, които живеят в един вход. Едната е вечно заета: работи независимо от възрастта, грижи се за внуците, при това успява да пътува и по света. Тя винаги е бодра, весела и жизнерадостна. Втората седи на прозореца по цели дни, оплаква се от самотата, от безцелното си съществуване, от внуците, от децата, от съседите – от всичко. Кой персонаж ви харесва повече? На кого бихте искали да приличате?

Собствена или натрапена

Лечебна сила имат обаче само правилно поставените цели. А коя е правилна и коя не– не е толкова сложно да разберем.

Отпуснете се, затворете очи и се постарайте да изясните действително ли вие толкова нужно това, към което се стремите. Защото нерядко се случва да си поставяме задачи, които са ни натрапени от родители, работодателя, приятели, обстоятелствата или от вътрешни комплекси. В този случай, независимо колко чудесна е поставената цел, лично за вас тя ще е разрушителна. Ще се стремите с всички сили да я постигнете, но вътрешният ви глас постоянно ще ви нашепва, че пилеете времето и силите си за нещо, което всъщност не вие нужно. Постоянно ще усещате умора, раздразнение, неудоволетворение. А когато целта бъде постигната, няма да изпитате дори радост. За да не се случи това, психолозите съветват да се вслушате в себе си и да откроите от огромния брой желания своите лични мечти. И да вървите към тях независимо от всичко.

Например искате да си купите къща. С години пестите, вече сте събрали нужната сума, но непредвидени обстоятелства ви карат да похарчите част от парите за ремонта на колата например. Как ще реагирате на това? Ще го възприемете като неуспех, като пълен крах или като временно препятствие? Според психолозите, ало човек разбира, че целта, която си е поставил, е негова собствена, а не натрапена от друг, той ще се разстрои, но ще продължи напред. Ако ли не ще се откаже от нея.

Нарисувайте мечтата си

За да може целта ви по-скоро да се осъществи, представяйте си я максимално конкретно. Не просто къща с дворно място, а двуетажна къща с градина, светла гостна, камина и веранда. Можете да я нарисувате или да направите чертеж. Защото вашите мисли и особено тези, които са зафиксирани на някакъв информационен носител, са материални

Никога не си поставяйте нереална цел. Това няма да ви донесе нищо освен разочарование и невроза. Ако целта, напротив, е занижена спрямо вашите възможности и ви се удава с лекота, по пътя към реализирането няма да изпитате удовлетворение и радост от успеха.

Специалистите смятат, че именно чувството за победа от постигането на целта предизвиква на физиологическо ниво поредица благотворни биологически изменения в организма.Това е свързано със секретирането на огромно количество хормони в невроните на главния мозък и имат способността да влияят върху емоционалното ни състояние.

Паролата на успеха е цеaлта
Паролата на успеха е цеaлта

Движейки се към целта, се постарайте да запазите баланс. Целта не трябва да ви поглъща. Човек, който е обсебен от реализирането на своята цел, може да престане да обръща внимание на здравето си, на работата си, на близките си.

Кардиолози твърдят, че постигането на целите е пряко свързано с емоциите. Ако човек е твърде увлечен в своята идея, то всички неуспехи и препятствия, свързани с нея, ще се отразяват негативно върху здравето му. А това може да доведе до развитието на хипертония.

И накрая, колкото по-дългосрочна е целта, толкова по-малка е вероятността та да бъде постигната. Смята се, че в рамките на три години човек относително ясно си представя своя живот. Затова психолозите не препоръчват да си поставяме прекалено дългосрочни задачи.

Глобалната цел, макар и желана, плаши. Разривът между желаното и реалното се оказва толкова голям, че човек се отчайва и отпуска ръце. Съгласете се, че не всеки може да отлага закупуването на собствено жилище с 10 20 години. Много по-лесно е да се спести първоначалната вноска, да се вземе ипотечен кредит от банка, за да се закупи заветното жилище и да се радвате на това, че сте постигнали целта си! 

При хора, които постоянно страдат от нереализираните си цели, се установява церебрална асиметрия – дясното полукълбо на мозъка работи по-активно от лявото. Това може да доведе до загуба на образното мислене при човека и способността за обработване на информацията. А без тези функции той просто ще престане да бъде човек. И това е много по-зле отколкото да живее без цел. 

На тренинги по повишаване на самооценката преподаватели често разказват следната история. През 1953 г психолозите установили при завършили Йейлския университет кой от тях има конкретни цели за бъдещето. Това били само 3% от абсолвентите. 20 години по-късно същите психолози направили проучване какво се е случило с тези 3%. Оказало се, че те са постигнали много по-големи финансови успехи от останалите 97 на сто взети заедно!

Вижте още и ⤵️
Три карти: шансове за успех
Как да привлечем успеха чрез цветовете които носим?
Разписание на Успеха
Астрология на успеха

Тагове

Свързани статии

Close