Статии

Кога трябва да се консултираме с психолог?

В кои ситуации е редно да говорим с психолог?

Не пропускайте нашите публикации като се

Всеки втори българин живее под непрекъснат страх, страда от тревожност, промени в настроението и други леки форми на емоционални разстройства, твърдят специалистите. По думите им причините за това са различни и никой не е застрахован срещу професионален неуспех, отхвърляне на любим човек, финансови проблеми, влошени взаимоотношения, лична загуба и т н.

През повечето време хората успяват да устоят на напрежението. Но понякога може да се нуждаят и от малко допълнителна помощ, за да излязат от дадена кризисна ситуация. Психолозите не намират нищо притеснително в това, че понякога се чувстваме уморени, безпомощни и “празни отвътре“. За тях проблемите възникват тогава, когато стане дума за сериозно зацикляне в определени негативни модели на живот. 

Понякога признаците на психическо или емоционално страдание са очевидни. Но в други моменти – те са по-трудни за разпознаване, твърдят психолозите. Точни тогава те могат да ни се притекат на помощ, стига да сме отворени към такъв тип комуникация. Макар мнозина да са предубедени към тази терапия, добре би било да знаем, че душата страда подобно на тялото. И щом сме готови да отидем на лекар при стомашно разстройство или болка в ставите, то няма нищо лошо да си запишем час за консултация с психолог, ако животът ни е тръгнал в неприемлива за нас посока.

Кога трябва да се консултираме с психолог?
Кога трябва да се консултираме с психолог?

Тялото и психиката са едно цяло и би било глупаво да твърдим обратното, категорични са специалистите. Голяма част от физическите заболявания са психосоматични, т е появили са се като резултат от нашите мисли, емоции и преживявания. За съжаление, нашата култура разделя духа от тялото и ни е почти не обръщаме внимание на това какво се случва с него, ако сме гневни, тъжни или пък обратното – ако сме щастливи. Ето защо е добре да знаем в коя ситуация трябва да потърсим помощта на психолог, без да се притесняваме от това.

Невъзможност да контролираме емоциите си

Всеки от нас се е чувствал тъжен, тревожен или ядосан в някакъв момент от живота си. И това не е проблем. Важното в случая е да обърнем внимание на това колко често или колко интензивно изпитваме тези емоции. Гневът често е част от по-леките депресии, за които рядко обръщаме внимание. Може би, защото живеем в ера на нарцисизъм, грубо погазване на емоциите на другите и т н. Всичко това ни прави малко по-изнервени и агресивни. Смятаме, че е нормално всеки ден да се чувстваме ядосани на някого или на нещо, но според психолозите това е знак, че нещо в нас самите не е наред. 

Всъщност при мъжете депресията често се пропуска, тъй като краткотрайните им раздразнения неправилно се приемат за “мъжка черта“. Освен знак за депресия, неконтролируемият гняв може да  отразява и негативните чувства, които човек изпитва към себе си. По същия начин, ако някой непрекъснато се чувства тъжен или незаинтересован от случващото се около него, може да е признак за тежка клинична форма на депресия. Това е състояние, различно от лошото и потиснато настроение, което всеки чувства от време на време. При него хората съобщават за дълбока тъга, силна раздразнителност, неописуем гняв или враждебност към другите.

В случаите на тежка клинична депресия е задължително да се търси помощ от психолог, защото човек трудно може да се справи сам. Обикновено тези хора, оставени сами с проблемите си, започват да употребяват наркотици, да злоупотребяват с алкохола или да правят опити за самоубийство.

Не се представяме добре в работата си

Намалената работоспособност на младите хора или невъзможността за справяне със задачите в училище при децата е често срещан признак за емоционални проблеми. Психолозите обясняват, че когато душата на даден човек страда, той губи концентрацията си, допуска грешки, често забравя, непрекъснато е изморен и има проблем с апетита (или преяжда или не се храни с дни).

Ако не се изпитва удоволствие от работата или ученето, човек трябва да потърси помощта на психолог. В противен случай той ще влезе в една спирала на тревожност, от която трудно ще може да се измъкне. А практиката показва, че шефовете и респективно учителите не проявяват разбиране и наказват тези хора – било то с лошо отношение, понижаване на заплатата, поставяне на ниски оценки или нещо друго.

Подобен проблем не бива да се подценява, защото ако се задържи повече от месец, човек може да се окаже опасен както за себе си, така и за околните. Например, ако е пазач, лекар, полицай, професионален шофьор или заема друга отговорна длъжност, е способен да предизвика инцидент, в който да пострада както той, така и други хора. В този случай психологът би му помогнал ефективно да регулира поведението си на работното място (или в училище), както и да се научи да се адаптира по-лесно към стреса в ежедневието си. 

Кога трябва да се консултираме с психолог? - депресия
Кога трябва да се консултираме с психолог? – депресия

Имаме проблеми със съня или апетита

Проблемите с психичното здраве могат да  окажат дълбоко влияние върху съня и апетита, категорични са психолозите. Хората, страдащи от тревожност или маниакални състояния, често страдат от безсъние, докато страдащите от тежка клинична депресия  – спят твърде дълго (способни са да останат в леглото с дни и да стават само за да пият вода и да хо9дят до тоалетната).

По подобен начин, когато човек е изложен постоянно на голям страх, той преяжда, за да притъпи негативните си емоции, докато хората в депресия не могат да се хранят, т е губят апетита си и отказват да сядат на масата с дни. Ето защо, ако човек забележи тези симптоми в свой близък човек или у детето си, най-добре би било да прояви разбиране, да се опита да говори спокойно с него или да потърси прифесионална помощ от психолог. Адекватна оценка на ситуацията помага най-добре на хората с емоционални проблеми, отбелязват специалистите.

Трудно поддържаме дълги връзки

Нашето психично здраве може да се повлияе на взаимоотношенията ни с околните по най-различни начини. Това може да накара човек да се отдръпне от близките си, да доведе до несигурност в отношенията или до тяхното силно обтягане (до степен на тотално нежелание да се разговаря). Това е сериозен симптом, който също не бива да се подценява, защото тези хора всъщност имат силна нужда от емоционална подкрепа. Или иначе казано, влошаването на взаимоотношенията в дома, в офиса или в училище могат да задълбочат проблема.

Хората, които се борят с някакви си техни емоционално проблеми, изпитват сериозно затруднение в изграждането на взаимоотношения на работното място или в училище. Те имат проблеми при работа в екипи или при общуване с началниците си, обясняват психолозите. И допълват,, че негативното отношение към тях силно подтиска по-чувствителните хора и отключва каскада от негативни емоции. А когато те твърде често изпадат в конфликтни ситуации с други хора или имат проблеми с комуникацията, то това е сигурен знак за клинична депресия.

Вижте още и ⤵️
Психолечението дава резултат
Психологически правила за по-хубав живот
5 психологически ефекта които въздействат на решенията ни
10 психологически трика с които да получите каквото искате

 

Тагове

Свързани статии

Close