Здраве

Хипервитаминоза е опасна за здравето

Разберете от кои витамини се нуждае тялото ви и от кои не

Не пропускайте нашите публикации като се

Мнозина погрешно смятат, че колкото повече витамини на таблетки приемат, толкова по-добре. Но предозирането на някои от тях може да доведе дори до интоксикация на организма…

Така например вит. А се усвоява само в съчетание с вит. Е, а “неизразходваният” остатък се натрупва в черния дроб. Ако дълго време се взема в големи дози, се появяват болки в корема, костите и ставите, слабост, потене, нарушаване на менструалния цикъл. Симптомите за хипервитаминоза са пукнатините в ъглите на устата, чупливостта на ноктите, падането на косите.

При излишък на вит. В1, ако се приема чрез инжекции, може да доведе до възникването на алергична реакция. Прекаленото количество на В6 предизвиква изтръпване на пръстите, “боцкане” в ръцете и краката, а понякога дори гърчове и загуба на паметта.

Разберете от кои витамини се нуждае тялото ви и от кои не
Разберете от кои витамини се нуждае тялото ви и от кои не

Ако в организма постъпва прекалено много вит В12, се появяват пъпки по кожата.

Излишъкът на вит. D може да се прояви във вид на различни симптоми: раздразнителност, главоболие, слабост, жажда, гадене, диария, загуба на апетит. При децата излишъкът на вит. D предизвиква гърчове, задържане на растежа и намаляване на теглото.

Витамин Е в големи дози може да повиши артериалното налягане. 

Голямото количество на вит. К предизвиква пожълтяване на кожата, анемия и повишаване на съдържанието на билирубин в кръвта. Дори вит . С – позната на всички аскорбинова киселина, при прекалени дози може да предизвика диария.

В същото време, далеч не всички могат сами да определят какви именно витамини не им достигат. Има характерни външни признаци, които помагат да се направи това.

Хипервитаминоза е опасна за здравето
Хипервитаминоза е опасна за здравето

Симптоми за дефицит на витамини

Да започнем с кожата. Ако тя е безцветна, суха, губи еластичността си, появяват се пъпки, а на стъпалата – мазоли, това е свидетелство за недостиг на вит. А и В6.

Беленето на кожата около устата, носа и ушите, напуканите ъгълчета на устата, чупливите нокти – всичко това говори за дефицит на вит. В2 и В6. Бледоста на кожата с лека жълтевина, чувството за изтръпване и “мравучкане” по цялото тяло са симптоми за недостиг на вит. В12.

Тъмните петна, които се образуват дори при лек натиск върху кожата, и бавното зарастване на раните говорят за недостиг на вит. С.

Появата на червени петна на китките на ръцете, лактите, лицето и врата са симптоми за недостиг на вит. РР.

Падането на косите сигнализира за липса на вит. В2, ако те станат тънки и сухи, значи не достига вит. А и В5.

Влошаването на зрението говори, че нивото на вит. А в организма е ниско. А паренето в очите и сълзливостта, честите конюктивиди са симптоми за липса на вит. В2.

Кървене от носа и възпаление на венците свидетелстват за недостиг на витамините В9 и С, предразположеността към кариес – на вит . D, гаденето – на витамините В6 и В8, а диарията – на вит РР.

Честото главоболие и безсънието показват, че организмът се нуждае от витамините В5 и В12., а нарастващата мускулна слабост и нарушаването на половата функция – за недостиг на вит Е.

Вижте още и ⤵️
Топ 7 на витамините за младост
Доброто настроение зависи и от витамините
Нахутът е богат на витамини и минерали
Имате ли недостиг на витамини
Полезни витамини за косата и ноктите
Витамините и тяхното значение

Тагове

Свързани статии

Close