Здраве и храна

Биохраните – трябва ли да ги купуваме?

Какво съдържат биохраните?

Не пропускайте нашите публикации като се

Едно е сигурно – биопродуктите съдържат 6 до 9 пъти по-малко пестициди в сравнение с “нормалните“ храни. Тенденцията към все по-голямата консумация обаче може да доведе производителите до снижаване на качеството за сметка на количеството. Сляпото доверие към етикета “био“ е непредпазливо. Преценете сами в кои случаи си струва да платите повече.

Плодовете и зеленчуците

Плюсове: Те са по-богати на антиоксиданти – микрохранителни вещества, които се борят с остаряването на клетките. Това се обяснява много просто: за да издържат на атаката на насекомите и гъбичките без помощта на химията, плодовете и зеленчуците трябва да укрепят защитните си сили. “Нормалният“  домат може да разчита на азотните торове, но биодоматът черои своя азот от почвата и това води до повишеното му съдържание на антиоксиданти. Така реагират всички плодове и зеленчуци. Растителните био продукти съдържат 2 – 3 пъти повече от тези полезни вещества, а освен това са по-богати на желязо, магнезий и витамин С, що се отнася до картофите.

Обаче! Логично е да си зададем въпроса дали консуматорите на биологични плодове и зеленчуци са по-здрави от останалите. Във Френския национален институт по храненето е направен експеримент с 20 човека, от които 10 са се хранили с био продукти. Анализът на кръвната плазма сочи, че съдържанието на антиоксиданти е еднакво и в двете групи. Все още се търси обяснение на този факт.

Биохраните – трябва ли да ги купуваме?
Биохраните – трябва ли да ги купуваме?

Млякото и млечните продукти

Плюсове: Кравите, козите и овцете, отглеждани по био правилата, се хранят с трева и фураж, като частта на фуража не трябва да надхвърля 50%. Млякото на тези животни, които живеят сред природата, е по-богато на Омега-3. Тези ненаситени мастни киселини подобряват работата на сърдечно-съдовата система и мозъка.

Обаче ! Най-често по опаковката на млякото не се намират никакви информации за начина на хранене на животното. Освен това големите производители на млечни продукти използват мляко, дошло от страни, в които по-голяма част от млекодайните животни се отглеждат в обори, а не на открито, тест храната им се състои предимно от фуражи.

Хляб

Плюсове: Качеството на хляба зависи от брашното. “Нормалният“ хляб обикновено е направен от брашно тип 650 (и съдържа 0,65 г минерали на 100 гр), докато за био хляба се използва тип 800 (0,80 г минерали на 100 г). Друга важна разлика е употребата на кисел квас в био продукта. Тя улеснява усвояването на въпросните минерали (съдържащи магнезий, калий, желязо, цинк, мед) от организма. Биологичното жито е малко по-бедно на протеини, защото не е торено с азотни торове, но разликата не е съществена в хранително отношение.

Обаче ! Производителите често употребяват едновременно различни видове брашна, без на етикета да е обозначено кои са те и в какви пропорции са смесени. Освен това обичайна практика е употребата на мая вместо квас.

Зърнени храни за закуска

Плюсове: Корнфлейксът трудно може да бъде намерен в биовариант. Той е сложно преработен продукт, при който структурата на зърната е нарушена, а хранителната стойност – понижена. Прочутите мюсли са много по-близо до природата, при условие че са съставени от пълнозърнести съставки.

Обаче ! Много от зърнените храни са силно подсладени. Трябва да се чете внимателно етикетът, който задължително дава информация за съдържанието на захар и подсладители.

Червено месо

Плюсове : По принцип био месото е по-малко мазно и съдържа повече Омега-3. Животните са хранени главно с трева и третирани само с билки и хомеопатични средства. В случай на заболяване могат да се използват малко на брой антибиотици и противопаразитни лекарства. Ветеринарите са установили, че тези животни боледуват по-рядко и не страдат от страх. Във всички случаи биобифтеците са подложени на същия санитарен контрол, както и “нормалните“ пържоли.

Обаче ! Био месото е с около 30% по-скъпо.

Червено месо
Червено месо

Яйца

Плюсове: Био яйцата са по-богати на Омега-3. Снасят ги кокошки, чийто живот е много по-приятен от тези на затворените в помещения техни сестри. Те разполагат с пространство, чист въздух и могат да тичат на воля.

Обаче ! Често под етикета “био“ се продават яйца от “затворени“ кокошки, които просто са хранени с биологично зърно. Най-добри са яйцата от малки открити стопанства. Въпреки всичко индустриалното замърсяване не подминава и терените, на които се отглеждат био кокошки.

Пилешко месо

Плюсове : Био пилетата растат бавно и са принасяни в жертва на кулинарията не по-рано от 81-вия от живота си, докато бройлерите живеят едва около 40 дни. Био птиците ядат био зърна. Те не са третирани с антибиотици. Месото им не е тлъсто и е богато на Омега-3.

Обаче ! Само малките частни ферми могат да гарантират, че техните пилета са отглеждани на чист въздух.

Риба

Плюсове : За страните от Европейския съюз съществуват ясни и строги правила по отношение на биологичните рибни развъдници. Засега само сьомгата, пъстървата, ципурата и лавракът се отглеждат по този начин.
Принципите са: биологично чиста храна, достатъчно голямо пространство от морска или речна вода, никакви химически лекарства и възможно най-малък страх. Една подробност: био сьомгата е по-бледа на цвят, защото при нея няма употреба на оцветители.

Обаче ! Съществуват консерви от скумрия и сардина, наричани „био“, в които само олиото е биологичен продукт.

Вино

Плюсове : Био е не виното, а гроздето от което то се прави. Био вината са много по-качествени поради липсата на пестициди. Серният двуокис, който се добавя като стабилизатор, е в много по-малко количество.

Обаче ! Натуралните пестициди, които са позволени в био лозарството, не са безвредни въпреки природния си произход. Скорошно изследване с плъхове доказа невротоксичен им ефект.

Олио и маргарин

Плюсове: Химическите продукти са забранени в производството на биологични масла от слънчоглед, рапица, фъстъци или соя. Позволени са само механични процедури. Най-добрият зехтин е извлеченият със студено пресоване. При био маргарините принципът е същият: никаква химия. Хидрогенезата, която позволява трансформирането и моделирането на олиото, е абсолютно забранена. Това е от съществено значение, тъй като именно вследствие на хидрогенезата се появяват транс-мастните киселини, които са токсични, за сърдечно-съдовата система и са канцерогенни. 

Обаче ! Био маргаринът е много различен по плътност от “нормалния“ и доста трудно се маже.

Кафе и чай
Кафе и чай

Кафе и чай

Плюсове : Био вариантите на кафето и чая са повече от традиционните. По-голямата част от тях са внесени от Америка и Азия и са строго проверени. Кафето от Коста Рика и чаят от Индия се контролират на място. Съществува европейски орган, който следи дали са спазени изискванията за биологичен продукт на всички внасяни в Европа сортове.

Обаче ! При различните сортове био кафе има големи разлики във вкуса. Що се отнася до чая, по-добре е той да бъде купуван в насипно състояние. Под формата на листенца ароматът и свойствата на чая се запазват по-добре.

Готови храни

Плюсове: Всички химически консерванти и оцветители са забранени. Позволените добавки са едва 10% от тези, които се използват за традиционно приготвяните продукти.

Обаче ! Етикетите трябва внимателно да се четат, защото между биологичните съставки се промъкват някои аромати с изкуствен произход.

Вижте още и ⤵️
Природни лекарства
Как да се храним за да имаме хормонален баланс?
12 храни за почистване на артериите от холестерол
Коя е полезната храна по време на пости?

 

Тагове

Свързани статии

Close