Здраве и храна

Закусващите не дебелеят

Защо е полезно да се закусва сутрин?

Не пропускайте нашите публикации като се

 

През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни тенденции в храненето на българите, показват наши изследвания.

Според доц Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диетика, един от съществените проблеми на общественото здраве е непрекъснато повишаващият се относителен дял на хората, включително и деца, с наднормено тегло, което се свързва с повишен риск от развитие на редица хронични заболявания.

Защо е полезно да се закусва сутрин?
Защо е полезно да се закусва сутрин?

Въпреки че една от стратегиите за поддържане на нормално тегло и добро здраве е препоръката за редовно закусване, доц Дулева казва въз основа на направени изследвания, че с всяка изминала година намаляват хората, които закусват.

В Европа около 10 – 15% от децата не закусват редовно сутрин. Изследвания, проведени в Харвард, показват, че тези, които закусват редовно, поддържат здравословно тегло, и в тази група затлъстяването се среща 3 пъти по-рядко, отколкото при хората, които не закусват.

За изследователите от Харвард закуската е най-важното хранене за деня. Те твърдят, че консумирането на пълнозърнести храни сутрин повлиява благоприятно здравето в сравнение с други видове закуски.

Според доц Веселка Дулева закуската оказва съществено влияние върху представянето на децата в училище. Тези, които хапват стабилно сутрин в къщи, показват по-добри резултати за запаметяване, усвояване на нови знания и умения, задържане на вниманието и повече креативност по време на учебния процес.

Освен разнообразно, препоръчително е храненето да бъде редовно, 3 – 5 пъти дневно. Така се предотвратява приемът на големи количества храна на веднъж и се подобрява храносмилането. Повишава се умствената и физическата активност в сутрешните часове и се осигуряват енергия и хранителни вещества за нормално функциониране на органите и системите на човешкото тяло.

Добър избор са зърнените закуски, приготвени с пълнозърнести видове брашна, с намалено съдържание на захар, сол и мазнини, съчетани с мляко или плодов сок. 

Закусващите не дебелеят
Закусващите не дебелеят

Според национално проучване едва 20,2 % от децата на възраст между 7 и 18 години консумират редовно (до 5 пъти седмично) пълнозърнести храни и закуски.

Същото изследване показва, че само около 50% от децата редовно консумират плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти. Наред с нездравословния модел за хранене, при голяма част от учениците се наблюдава и ниска физическа активност.

Само 20 – 36% от момичетата и 37 – 47% от момчетата имат умерена до интензивна физическа активност от 60 мин почти всеки ден. Същевременно 40% от децата всеки ден стоят повече от 5 часа извън учебните занятия пред компютъра и телевизора.

Вижте още и ⤵️
Зеленчуци топят 10 кг за 2 седмици
Полезна закуска
14 неща здравите хора ядат за закуска
Забравете закуската с кафе и цигара

👉Вижте вкусните рецепти на Съновник ТУК

Тагове

Свързани статии

Close