Здраве и храна

Череши вместо хапче

Лечебните свойства на черешите

Не пропускайте нашите публикации като се

Черешите са сред онези плодове, чиито ползи не могат да се съберат само в две изречения. Те подобряват апетита, укрепват съдовете, извеждат вредните вещества от организма и на всичкото отгоре са с нисък гликемичен индекс, който го превръща в подходящи за употреба от диабетици и хора с инсулинова резистентност.

Смята се, че дивите череши са се появили в началото на бронзовата епоха. Оформили са се като самостоятелен вид на територията на Средна Азия и са внесени в Римската империя един век преди новата ера. Днес череши се отглеждат в много части на света и са любим плод както на малчуганите, така и на възрастните.

Може би защото тези малки червени плодчета са богати на провитамин А, витамини от групата В, С, Е, Р, желязо, мед, манган, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Те са сред отличниците и по съдържание на антиоксиданти, флавоноиди и мелатонин, които укрепват здравето. Успешно се справят в борбата с инфекциите от всякакъв тип. И не на последно място забавят процеса на стареене.

Череши вместо хапче
Череши вместо хапче

Лекарите съветват при закупуването на череши, човек да залага на тези плодове, които са с свеж вид и зелени дръжки. Добре е да се знае също така, че колкото по-тъмен е цветът на черешата, толкова повече антиоксиданти има в нея, т е ползите за здравето са по-големи. Освен това плодът трябва да се яде няколко пъти дневно в малки порции – до 300 грама. Те трябва да се сдъвкват много добре, за да се избегне подуването на стомаха.

Превенция срещу рака

Благодарение на съдържащите се в черешите антиоксиданти, те защитават клетките в тялото от вредното действие на свободните радикали. Те са богати и на веществото кверцитрин, което е известно с мощните си противоракови агенти. Освен това намаляват болката при хора, които имат метастази. Според някои специалисти 20 череши се равняват на 1 аспирин или друго средство, което намалява вътрешните инфекции.

Контролират кръвното

Черешите са отличен източник на калий, което може да помогне за регулирането на кръвното налягане. В горещите летни дни плодовете са идеално диуретично средство за хипертониците. Ако човек хапва по една шепа череши сутрин и вечер, може спокойно да намали дозата на лекарствата си за кръвно и дори да соре да ги пие в жегите. 

Поддържат сърцето

Има десетки проучвания, според които включването на череши в диетата може да намали риска от сърдечно съдови заболявания. По този начин се намаляват мазнините в тялото и триглицеридите в кръвта, което влияе позитивно върху сърдечната дейност. Изследователите установили още, че плодовете могат да бъдат използвани ,за да се намали рискът от подобни заболявания, поради противовъзпалителните вещества в тях. И не на последно място, те укрепват стените на кръвоносните съдове.

Едно от последните изследвания в тази област показва, че в черешите се съдържат биологично активните вещества кумарини и оксикумарини. Според учените те са в състояние да нормализират съсирването на кръвта. Препоръчителни са за деца и възрастни, които често страдат от пукане на капиляри в носа от жегата, както и за дами с обилен менструален цикъл.

Борят се с възпаленията

Благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти те са изключително подходящи за намаляване възпалителните процеси в организма, както и за премахване на досадната мигрена. Учените все още на са установили точния механизъм, но се предполага, че плодовете засилват имунната система на организма.

Пазят от деменция

Черешите са добър източник на вещества, наречени антоцианини. Те подобряват паметта и насърчават когнитивната функция. Учените отдавна са доказали, че ежедневното хапване на 200-300 грама от тези плодове предотвратява появата на няколко мозъчни разстройства, включително и болестта на Алцхаймер. В този смисъл черешите са препоръчителни за хората над 50-годишна възраст.

Лекуват анемията

Черешите помагат и при анемия, тъй като са изключително богати на желязо, което лесно се усвоява от организма. Повечето деца не обичат спанак, коприва и свински черен дроб, но нямат нищо против да се качат на дървото и да хапнат от тези вкусни и изключително полезни плодове. Ето защо лекарите съветват родителите с анемични деца, да им дават по една малка порция череши поне два пъти на ден.

Лечебните свойства на черешите
Лечебните свойства на черешите

Череши вместо хапче

Осигуряват добър сън

Черешите съдържат и малки количества мелатонин. Това е естествен хормон, който помага на организма да регулира процесите по заспиването и събуждането. Тези естествени цикли в човешкото тяло са от изключително значение, тъй като сънят възстановява и укрепва защитните сили на организма.

Понижават килограмите

Въпреки сладкия си вкус черешите са с нисък гликемичен индекс и влияят пряко на апетита. Съдържат предимно вода и са с ниско съдържание на калории, но пък могат да държат човек дълго време сит. Диетолозите препоръчват включването на череши 2 часа преди хранене, ако човек иска да коригира килограмите си и да се предпази от преяждане. Освен това черешите съдържат разтворими фибри, които намаляват мазнините, като забавят усвояването им в кръвта.

Подобряват храносмилането

В черешите има голямо количество целулоза, която помага при дисбактериоза на червата. Консумацията на тези плодове също така подобрява перисталтиката т е те са изключително ефективни при хора, страдащи от хроничен запек. Отлично средство са и за лечение на стомашни разстройства по време на бременност.

Помагат при ревматизъм

Сокът от череши е особено подходящ за хората, страдащи от артрит и подагра. Той значително намалява пикочната киселина, както и облекчава болките съпътстващи тези изключително неприятни заболявания. Според проучване, направено неотдавна в САЩ, хората, които консумират по 250-300 грама череши на ден, са намалили чувствително нивата на пикочната киселина в рамките на 1 месец. А това се счита от лекарите за много добро постижение в тази област.

Облекчават болките

Както вече стана ясно, черешите могат да помогнат на всеки, който изпитва някаква болка. Особено подходящи са за спортисти, защото намаляват напрежението и дискомфорта в мускулите. Облекчават успешно и ставните болки. Няколко проучвания доказват, че съдържащите се антоцианини и салицилова киселина в тези плодове са в състояние да блокират източника на всякаква болка- включително и мигрената, която трудно се повлиява дори и от лекарства.

Активизират бъбреците

Едно от най-ценните свойства на черешите е, че са отлично детоксикиращо средство. Човек няма да сгреши, ако направи една черешова диета в рамките на 5-7 дни, преди да стегне куфарите към морето. Така не само ще свали наколко килограма, но ще почисти и тялото си отвътре. Единственото, което е нужно, е да се хапват 4 пъти на ден по 300 гр череши, а през останалото време да се пие минерална вода и чай.

Вижте още и ⤵️
Черешова задушница
Десерти и сладкиши с череши
Как лесно да свалим килограми за лятото?
Храна за плажа
Червените боровинки и ядки за изящна коса и гладка кожа
Яжте 800 гр плодове всеки ден

Тагове

Свързани статии

Close