ЗдравеЗдраве и храна

Лечебната сила на сока

Излекувайте се с плодови и зеленчукови сокове

Не пропускайте нашите публикации като се

За всички е ясно, че плодовете и зеленчуците са много важни и полезни за организма. Те служат не само като източници на витамини и минерали, но съдържат и фибри, органични киселини, пектинови съединения, ароматични вещества и етерични масла. Освен това притежават лечебни свойства за справяне с много заболявания.

Лечебната сила на сока
Лечебната сила на сока

Плодови сокове

Плодовите сокове са прекрасно средство за профилактика на заболявания на кръвоносната система. При това те стимулират обмяната на веществата, способстват за извеждането на шлаките от организма и притежават дехидратиращи свойства (което е особено полезно за кърмещи майки).

Ябълков сок помага при подагра, повишено кръвно налягане и заболявания на щитовидната жлеза. Полезен е и при малокръвие, атеросклероза и затлъстяване.

Сокът от ягоди се препоръчва при хипертония, атеросклероза , подагра и жлъчнокаменна болест.

Крушовият е отлично пикочогонно средство.

Сокът от вишни укрепва стените на кръвоносните съдове и е полезен при малокръвие.

Сливовият с меката част на плода се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт, жлъчния мехур, атеросклероза и ревматизъм.

Сокът от череши, сливи, малини и кайсии е полезен за хора с повишена киселинност на стомаха.

Ябълковият, вишневият, прасковеният, както и сокът от червени и черни боровинки и цитрусовите са полезни за страдащите от гастрит с понижена киселинност.

На желаещите да отслабнат, се препоръчват следните смеси от плодови сокове (в пропорция 1:1): портокалов и вишнев, вишнев и кайсиев, портокалов и касис, ябълков и касис.

Зеленчукови сокове

Всички зеленчукови сокове (освен картофения) се препоръчват за профилактика и лечение на гастрит с понижена киселинност и заболявания на жлъчния мехур.

Доматеният сок е полезен при нарушения в обмяната на веществата, заболявания в сърдечно съдовата система и храносмилателния тракт.

Смес от сокове от брюкселско зеле с морковен, салатен и сок от зелен фасул дава такова съчетание от елементи, което помага да се усвоят микроелементите, необходими за възстановяване функциите на задстомашната жлеза. Тези сокове са изключително полезни при диабет. Те обаче носят полза само в случаите, когато концентрираните нишестета и захарта се изключат от диетата.

При употребата на зелев сок удивително бързо се подава на лечение язвата на дванадесетопръстника. Този сок притежава великолепно изчистващо действие и намаляващо теглото свойство.

Смес от сок моркови и зеле е великолепен източник на вит С и действа като изчистващо средство, особено при инфекции на венците, предизвикващи пародонтоза. Сокът от прясно зеле се употребява и при хронични гастрити главно с понижена киселинност, язва на стомаха и дванадесетопръстника, заболявания на черния дроб и далака, затлъстяване. Пие се по 1 – 2 чаши 2 – 3 пъти на ден един час преди хранене в топъл вид.

Суровият картоф съдържа лесно усвоима захар, която при варене се превръща в нишесте. Сокът от суров картоф добре изчиства целия организъм. В смес от морковен и сок от целина помага при нарушения в храносмилането, нервни разстройства, ишиас. Всекидневната употреба на 500 грама смес от морковен, краставичен, цвеклов и картофен сок дава положителен резултата за кратък срок, при условие, че са изключени всички месни и рибни продукти.

Лечебни коктейли
Лечебни коктейли

Лечебни коктейли

При много заболявания помагат смеси от сокове:

  • Алергия, артрит, астма: 170 мл морковен сок, 140 мл сок от цвекло, 140 мл краставичен сок ( или 230 мл морковен ) и 230 мл сок от целина.
  • Стомашни заболявания: морковен сок – 283 мл, цвеклов и краставичен – по 85 мл.
  • Колит – напитка от 230 мл морковен и 230 мл ябълков сок.
  • При запек: помага смес от 230 мл морковен, 110 мл ябълков и 110 мл сок от целина.
  • При диария: 170 мл морковен сок, 170 мл сок от целина и 55 мл сок от магданоз.
  • При постоянно главоболие: 230 мл морковен сок, 140 мл ябълков и 85 мл сок от спанак.
  • При сърдечно съдови заболявания: 200 мл морковен сок, 110 мл сок от целина, 55 мл сок от магданоз и 85 мл сок от спанак.
  • При безсъние: 280 мл морковен сок и 170 мл сок от целина.
  • При мигрена: 280 мл морковен сок и 170 мл сок от спанак.
  • При нервни разстройства: 230 мл сок от магданоз и 230 мл морковен сок.
  • При ревматизъм: 170 мл морковен сок, 140 мл сок от цвекло и 140 мл сок от целина.
  • При синузит: сок от 1 лимон, 110 мл сок от хвощ и 280 мл морковен сок, 80 мл цвеклов и 80 мл краставичен сок.
  • При обща склероза: 225 мл морковен сок, сок от целина и магданоз – по 85 мл.

В какво количество могат да се пият соковете? Толкова колкото ви доставя удоволствие. Но за забележими резултати – най-малко по 600 мл дневно.

Вижте още и ⤵️
Винаги имайте тези естествени антибиотици
Череши вместо хапче
Ударно подсилване на имунитета

Тагове

Свързани статии

Close