Здраве и храна

Сокове за отслабване

Плодово-зеленчукови сокове за отслабване

Не пропускайте нашите публикации като се

Отслабването е нещо към което всеки човек се стреми. Ето защо през последните години сме свидетели на истински бум в областта на диетологията и здравословния начин на живот.

Според родните експерти обаче, ако човек иска да се отърве по-бързо от излишните си килограми, трябва да замени поне едно от основните хранения за деня с пиенето на плодово-зеленчуков сок.

Краставицата и морковът засищат глада, а ананасът топи коремните мазнини

Когато става въпрос за отслабване, различните специалисти дават всевъзможни препоръки за това как да се постигне желаната цел. Безразборното им прилагане обаче води до отключването на обратен йо-йо ефект (ново рязко напълняване).

Сок от моркови
Сок от моркови

Затова специалистите твърдят, че не бива да се гладува или да се изваждат определени групи храни от менюто. Идеята е да се яде всичко, но в малки количества. И нещо много важно, за да се ограничат калориите, без това да влияе на приема на витамини и минерали, е желателно поне едно от основните хранения за деня да е под формата на сок.

Използването на соковете за отслабване не е някаква нова концепция за здравословен живот – те отдавна се използват във фитнес центровете, за освежаване след натоварена тренировка. Специалистите уточняват още, че консумирането на тези напитки не е част от т. нар . “течна диета”.

При тяхната направа се използват единствено и само пресни плодове и зеленчуци, които подпомагат процеса на отслабване.

Ето на какво трябва да се наблегне:

Сок от моркови

Сокът от моркови е чудесен за отслабване, тъй като е не само ниско калоричен, но е пълен и с фибри. Една чаша сок от моркови може да помогне на човек да остане сит и енергичен, затова е най-добре да се пие на обяд.

Известно е също така, че увеличава жлъчната секреция, което има пряко влияние върху изгарянето на мазнини. Всичко това превръща този зеленчук в идеално средство за борба с напълняването.

Сок от краставица

Хранителните продукти, които са с високо съдържание на вода и с ниско съдържание на калории, са известни с това, че подпомагат процеса на отслабване. Един такъв зеленчук например е краставицата. В сока ѝ има фибри, които създават усещането за ситост и не позволяват на човек да изпитва глад. Като допълнение може да се изцеди малко сок от лайм и да се добавят няколко листенца мента. Така напитката ще стане още по-полезна и освежаваща.

Сок от нар 

Сокът от нар е не само добър за отслабване – той е чудесен и за сияйния вид на кожата. Богат е на антиоксиданти, полифеноли и други хранителни вещества, които изгарят мазнините и засилват метаболизма. Освен това потиска апетита. Напитката е подходяща както за закуска, така и за обяд – особено в случаите на невъзможност за излизане от работа за похапване през деня.

Сок от диня 

Сокът от диня не е актуален в този сезон, но лятото ще дойде бързо и тогава всеки, който иска да се отърве от паласките си, може да изпива по един сок вместо обедната супа или салата. Известно е, че динята е богата на аминокиселината аргинин, която подпомага изгарянето на мазнините. В 100 гр диня има само 30 калории. Подобно на краставицата, тя е почти 90% вода, което прави този летен плод отличен избор за отслабване.

Сок от ананас

Сокът от ананас е чудесен начин за стопяване на мазнините по корема. В този плод се съдържа специфичен ензим, който помага при метаболизирането (стопяването) на протеина и излишните тлъстини около талията и по корема.

Диетолозите обръщат специално внимание на този сок, защото той има способността да потиска апетита, т. е. подходящ е за заместване на обяда или за консумирането му като следобедна напитка. 

Сок от портокал

Портокаловият сок е възможно най-здравословната, нискокалорична алтернатива на всички газирани напитки. Идеален е за добър старт на деня, т. е най-добре би било да се консумира сутрин. Портокалът се счита за плод с отрицателни калории, което означава, че калориите, които се вкарват в организма са по-малко от необходимите за неговото изгаряне. 

Вижте още и ⤵️
Тиква и дюля – идеалната комбинация за отслабване
Скоростно домашно отслабване
Грешки при отслабване
Кое прави сокът от цвекло изключително полезен?
Палитрата на чаената дъга: ползите за нашето здраве

Тагове

Свързани статии

Close