ЗдравеЗдраве и храна

Кое прави сокът от цвекло изключително полезен?

Сокът от цвекло подмладява сивото вещество

Не пропускайте нашите публикации като се

Според специалисти сокът от цвекло е много полезен.

Употребата му преди занимания с фитнес или просто спорт помага да се подмлади мозъкът и подобрява работата му като цяло. 

“Отдавна знаем, че физическите упражнения влияят благотворно на сивото вещество. Но нашето изследване показва, че интензивните физически натоварвания в съчетание със сок от цвекло променят мозъка при възрастни хипертоници още по-силно, като го довеждат до състояние, което виждаме в главите на младежи”, заявява Джек Реджески от Университета в Уейк Форест (САЩ).

Кое прави сокът от цвекло изключително полезен?
Кое прави сокът от цвекло изключително полезен?

Цвекловият сок има не само полезни витамини, нутриенти и микроелементи, но и голямо количество нитрати – съединения на азоте, чието попадане в организма му помага да произвежда азотен моноокис – най-важната биомолекула, управляваща свиването и разширяването на кръвоносните съдове.

Наскоро специалисти откриват, че това свойство на сока от цвеклото помага на хората да понесат живота в планините, както и подобрява състоянието на хипертоници.  

Често при възрастните поради нарушения в работата на капилярите и на други съдове възникват проблеми на мозъчната дейност. Клетките на сивото вещество не получават достатъчно нутриенти и кислород. Редовната употреба на големи дози сок от цвекло и заниманията с физкултура, по време на която нитратите от сока се превръщат в азотен окис, помагат да се преодолее този проблем. 

Учените тестват теорията върху доброволци – 26 мъже и жени на възраст 55 и повече години, които не се занимават със спорт и имат високо кръвно налягане. Половината пият истински цвеклов сок, три пъти седмично и тичат по 1 час на пътечка, а останалите употребяват оцветена вода с вкус на цвекло и правят аналогични упражнения. 

По време на експеримента се следи работата на мозъка на участниците с помощта на магнитно резонансна томография и се проследява как се променя активността на клетките и какви връзки се оформят между тях. 

Работата на сивото вещество се подобрява и в двата случая. Но групата, получаваща натурален сок от цвекло, има по-забележими постижения. Много показатели в работата на мозъка достигат стойности, характерни за здравето на 30 – 35-годишни хора, само след 6 седмици упражнения.

Предстои екипът изследователи да изясни дали този ефект е с дълготраен характер. Но за това са нужни по-сериозни изследвания и експерименти.

Вижте още и ⤵️
Лечебната сила на сока
Лечебните свойства на червеното цвекло
Червеното цвекло предпазва от рак

Рецепти с червено цвекло ⤵️
Салата с цвекло и майонеза
Салата с червено цвекло и сусам

Тагове

Свързани статии

Close