ЗдравеСтатии

Самотата съкращава живота

Колко е вредна самотата?

Не пропускайте нашите публикации като се

Известният американски учен проф. Джон Капочо от университета на Чикаго е открил, че самотата при хората е също толкова вредна, колкото тютюнопушенето и затлъстяването, а в някои случаи дори по-вредна.

Освен че прави хората нещастни, социалната изолация е вредна за физическото здраве, показват изследванията на този учен и ръководения от него екип. Чувството за отхвърленост и липсата на връзки с другите хора повишава кръвното налягане и стреса, разваля съня, силно понижава настроението и самочувствието и увеличава риска да се развие болестта на Алцхаймер.

Самотата съкращава живота
Самотата съкращава живота

Тези чувства са обхванали много повече хора в САЩ и по света през последните години във връзка с икономическата и социална криза. Проф. Качопо и неговите колеги са установили, че самотата намалява и силата на волята и упоритостта, понижава имунната защита и съкращава живота, променя негативно поведението. Според тези учени разликата между самотния и и не самотен човек е като разликата между пушача и непушача и съответните здравни рискове.

Самотните хора водят по-заседнал живот, по-рядко се занимават с физически упражнения и по-бързо се отказват. Освен това са склонни за утеха да приемат повече калории и да ядят по-мазни и сладки храни и да пият алкохол. Постепенно намалява и способността им за самоконтрол и се получава омагьосан кръг. От това поведение до затлъстяването и пропиването има само една крачка.

Вижте още и ⤵️
Как да преодолееш самотата
6 съвета за самотни жени
Самотата може да подрине имунитета

 

Тагове

Свързани статии

Close