Лекове

По рецепта на Ванга

Билков душ калява имунитета

Не пропускайте нашите публикации като се

“Природата ни е завещала как да се лекуваме и как да пазим здравето си”.

Това е едно от най-важните предания, които ни оставя Ванга преди смъртта си. Тя безспорно е една от най-емблематичните личности на миналия век. Пророчицата не само е виждала миналото и предсказвала бъдещето на хората, но тя им е препоръчвала билки за лечение. “Билковата тетрадка на Ванга е издадена преди близо 2 години. В нея са събрани всички рецепти и съвети на пророчицата.

Най-силната дарба на петричката врачка е била да разчита правилно природните знаци и феномени. В лечебната си практика Ванга е използвала предимно билки и растения които виреят в България. Те се прилагат не само вътрешно, а и чрез компреси, натривки и обливания. Пророчицата винаги е съветвала хората да не чакат заболяването им да влезе в краен стадий, за да потърсят помощ, а да полагат постоянни усилия и грижи за здравето си.

По рецепта на Ванга
По рецепта на Ванга

Лечение

“Не признавам лечение при което трябва да се пият по 20 – 30 билки наведнъж. Понякога хората изпиват по цели чували, от различни растения, а ефектът е малък. Аз препоръчвам за дадена болест само по една билка или само едно лечебно средство, за да знае човек от какво се е лекувал или от какво си е навредил. Работата е там, да се открие за коя болка коя билка помага. Аз не твърдя, че съм голям билкар, на мене тези билки ми се казват. Много често названията им, които изричам, са ми абсолютно непознати” , разказва пророчицата приживе.

При лечения с билки Ванга най-много е препоръчвала хората да се поливат с вода, в която са сварени билките, защото лечебното им действие е най-ефективно. Нейните препоръки подпомагат традиционните методи за лечение, а не ги отричат.

Заболяване

За укрепване на имунитета петричката врачка съветва един път месечно да се правят билкови бани. Най-добре според пророчицата имунната система се подсилва с душ от мащерка. Също така Ванга предписвала на своите пациенти всяка сутрин да пият чай от черен бъз.

Той е лесно достъпен и добре познат в българската народна медицина.

За да се избегна обаче гриповете и настинките през сезона е добре да се храните повече с плодове, богати на витамини. Също така пророчицата казвала на своите пациенти, че добрият сън и почивка ще подпомогне в битката срещу вирусите.

Тиквени семки облекчават бъбреците

От бъбречни кризи страдат както жени, така и мъже. Коликата започва остро и може да продължи от няколко минути и часове до няколко дни. Причината за нея е придвижването на камък по пикочните пътища. Много хора, които са преживявали бъбречна колика, споделят, че тя е причина за едни от най-силните болки, които са усещали някога.

При бъбречни заболявания Ванга препоръчвала болният да пие 1 седмица чай от сварени тиквени семки. От счукано ленено семе (2 пакета) и малко вода се правят лапи, които се слагат на бъбреците няколко нощи. Също така за облекчаване на болките при бъбречни кризи един път седмично трябва да се яде само варено жито и пие водата.

Хладка баня с анасон сваля температурата

За бързо сваляне на висока температура, пророчицата съветвала да се сварят кисели сливи, ябълки и круши. Към тях се прибавя 1 пакетче анасон. Водата не се прецежда. Когато поистине болният се накисва в подходящ съд за около 20 мин. След това се изплаква с чиста вода, намазва се леко с гроздова ракия и се облича за спане. След като се изпоти се облича в чисти дрехи.

Отвара от карамфил гони кашлицата

Най-честият симптом при появата на грип или настинка е сухата или влажна кашлица. Едно от най-използваните средства срещу упорита кашлица са билкови отвари, които се пият като чай. Според книгата с рецептите на Ванга смола от бяла череша голяма колкото орех, се сварява в 1 литър вода. Прецежда се и към водата се добавя 200 гр мед, 3 зърна карамфил и на върха на ножа исиот. Взема се по 1 суп лъж сутрин и вечер на гладно.

Вижте още и ⤵️
Рецепти на Баба Ванга с билки
Билки амулети
Бъдете здрави от билките в природата
Лечебните свойства на чаят от магданоз

Тагове

Свързани статии

Close