Лекове

Бъдете здрави от билките в природата

Как да си вземем здраве от билките в природата

Не пропускайте нашите публикации като се

Мнозина хора в днешно време се завръщат към корените си и търсят алтернативни методи за лечение, както при ежедневни неразположения, така и при по-сериозни здравословни проблеми. Билколечението, е един от доказаните и най-древните начини за оздравяване. Това е възможност която е достъпна за да се грижим за нашето здраве, тъй като билките цъфтят и виреят буквално навсякъде около нас. Лесни за употреба под формата на запарка, отвара, сироп или тинктура, те действат бавно и нежно на човешкия организъм, без странични ефекти и вреда за органите.

ЛАЙКА

В България, това е едно от най-често срещаните цветчета и е изключително богато на полезни вещества и етерични масла. Съдържа гликозиди, които стимулират отделянето на стомашни сокове и така засилва апетита и обмяната на веществата. Използва се при заболявания на храносмилателната система – гастрит, колит, колики, подуване, както и при камъни в бъбреците и в пикочния мехур. Тъй като е със силно противовъзпалително действие, гаргара с отвара от лайка повлиява успешно възпалено гърло и зъбобол, а при възпаления на лигавицата на окото, на матката и при хемороиди се правят външни промивки.

При трудно зарастващи рани, отоци и екземи се препоръчват компреси с лапи от билката.

Бъдете здрави от билките в природата
Бъдете здрави от билките в природата

БРЕЗА

За да приготвите чай използвайте листата на брезата. Съдържащите се в тях флавоноиди, етерични масла и танини повишават количеството урина и проходимостта на пикочните пътища, като така се стимулира изхвърлянето на песъчинки от бъбреците и се предотвратява възпалението на пикочния мехур. Отварата от бреза се използва и при някои кожни проблеми – екземи, обриви, лишеи. При т.нар. „плач на брезите“ през пролетта се отделя сок, изключително богат на органични киселини и ферменти, есенциални за организма захари и соли на някои важни елементи (магнезий, желязо, калций). Богатият състав на този сок освобождава организма от токсини, стимулира обмяната на веществата и действа кръвотворно. Той е изключително полезен и при болести на ставите, при авитаминоза, бронхит, ангина и пневмония.

КОПРИВА

В тези зелени, „жилещи“ листенца са събрани много органични киселини, ферменти, незаменими аминокиселини, хлорофил. В прясната коприва има около 4 мг. желязо, около 100 мг. каротин, а също витамини К, D, Е и B. Ето защо тя се препоръчва при изтощение на организма, както и след тежки операции и анемия. Заради високото процентно съдържание на вода, белтъчини и фибри, свежата коприва тонизира, пречиства и подпомага изхвърлянето на шлаките от организма. Включена в плодови и зеленчукови смутита, тя предотвратява затлъстяването.

Още в древността са я използвали под формата на запарка при нервни кризи, за засилване на паметта и за повдигане на духа. Отварата от коприва се прилага външно при пърхот и косопад. Употребата й се препоръчва при обилни кръвотечения, при храносмилателни проблеми, при различни натъртвания и отоци, както и при болки в черния дроб, жлъчката и далака. Ароматният чай от коприва намалява нивата на кръвната захар, помага при ревматизъм и бронхит.

САЛВИЯ

Името й идва от латинското „salveo“здраве, и според легендата, ако отглеждате в дома си това прекрасно цвете, никога няма да ви е нужен лекар. Позната още като градински чай, „божигробски“ босилек, теменче и рожково биле, салвията е известна със своето противовъзпалително, кръвоспиращо и намаляващо потенето действие. Чай от билката се пие при безсъние, депресия, умора. Фитотерапевтите я препоръчват при стомашни смущения – гастрит, метеоризъм, колит; при възпаления на черния дроб или жлъчката.

Градинският чай действа благоприятно при дихателни неразположения и ангини, при нередовен цикъл и менструални болки, успокоява горещите вълни при климакс. Заради високото съдържание на витамин В1, витамин С и каротин, салвията укрепва имунната система и тонизира тялото. Външни промивки с отвара от билката повлияват добре ухапвания, изгаряния, както и гинекологични проблеми. Салвията влиза и в състава на някои от новите фармацевтични продукти срещу деменция и Алцхаймер, тъй като някои от елементите й стимулират мозъка и паметта.

МАТОЧИНА

Опитните билкари препоръчват брането й да става преди да е разцъфнала, тъй като след това губи лечебните си свойства. Етеричните масла в състава на маточината – цитрал, гераниол, цитронелол, ѝ придават мек лимонен вкус. Те успокояват нервната система и облекчават неразположения на храносмилателната и дихателната системи.

Зелените листенца на билката съдържат и голямо количество витамин С, каротин, флавоноиди и органични киселини, които засилват имунитета, действат като силен антиоксидант и се борят със свободните радикали в тялото. Чаят от маточина повишава концентрацията, намалява стреса и раздразнението, успокоява и подобрява съня. Билката регулира успешно аритмия и високо кръвно налягане, премахва шумът в ушите, облекчава мигрената, стимулира апетита. Възпалените венци и лошият дъх се повлияват изключително добре при редовно жабурене с отвара от маточина, а масло от билката доказано лекува бактериални инфекции и гъбички.

БЪЗАК

Свирчовина – считан е за една от най-полезните и мощни билки в България, заради изключителното си богатство от полезни вещества. От целебните му свойства се възползват също животните и птиците, които ядат от узрелите плодове, за да излекуват раните си, както и да се заредят със сили и енергия преди студените месеци. Целебно действие имат всички части на храста – корени, листа, плодове и цветове. Силно ароматен и тонизиращ е чаят от цветовете. Той облекчава кашлица и проблеми с гласа, успешно сваля високата температура и лекува възпаления на дихателните пътища.

Препоръчва се и при подагра, бъбречни и уроинфекции, при запек и хипертония. При изгаряния, обриви, хемороиди, кожни възпаления, ревматизъм и открити рани, се прилагат компреси и лапи от листата на бъзака. Плодовете пък са чудесен имуностимулатор заради голямото количество витамин С в тях. Обикновено те се приготвят под формата на сок или сладко, като се използват единствено тъмнолилавите и черните зрънца, а зелените са силно отровни. Широко разпространена е рецептата с бъзак на П. Дънов, който помага при настинки и грипни състояния, както и при анемия. Отварата от корени на бъз пък успешно лекува гъбички по краката и ноктите.

СЕНА

Майчин лист– срещана предимно в Африка и Индия, сената представлява храст с жълти цветове и кафяви шушулкоподобни плодове. Лечебни свойства имат плодовете, цветовете и листата на билката. Най-популярно е очистителното и слабителното действие на майчиния лист – стимулира чревната перисталтика и възпрепятства запека, подпомага функцията на черния дроб, облекчава хемороиди и фисури, лекува анемия и атеросклероза. При кожни възпаления се препоръчват капки тинктура от билката. Тъй като е леко токсична, сената не бива да се прилага под формата на отвара или чай, а единствено като студен извлек или под формата на прах и таблетки. Прекаляване с употребата на майчиния лист може да причини диария, метеоризъм, гадене, дехидратация, както и да доведе до сърдечни проблеми като аритмия и хипотония.

МЕЧО ГРОЗДЕ

Предците ни са използвали тази чудодейна билка още преди стотици години. Мечото грозде всъщност е храст с малки, наситенозелени листа и дребни плодове. Силно целебно действие имат именно листенцата, където се съдържат хидрохиноните – вещества със силно антибактериално действие. От тук идва и приложението на мечото грозде при възпаления на пикочно-половата система и цистит. Тъй като е естествен диуретик, билката помага и за цялостната детоксикация на организма, подсилва имунитета, пречиства бъбреците. За локално лечение се използват и плодовете на храста – от тях се приготвят мехлеми, които намаляват болката и ускоряват зарастването при различни кожни „травми“ – синини, отворени рани, изгаряния.

ЛИПА

Благоуханните цветове на липата притежават успокояващо и релаксиращо действие, подобряват качеството на съня и облекчават болките. Чаят от липа понижава температурата при грипни състояния, а при възпаления на сливиците се препоръчва гаргара с липова отвара. Липов цвят под формата на тинктура се препоръчва при менопауза. Съдържанието на естествени флавоноиди и веществото фарнезол действат успокояващо на мозъка и на централната нервна система (ЦНС). Ето защо при нервно напрежение и стрес облекчаващо действие имат бани на краката и цялото тяло с липова запарка. Кората на благоуханното дърво пък е богата на кумарини и флороглуциноли, облекчаващи бъбречни кризи. Тази част на липата се използва за приготвяне на чай с изключително детоксикиращо действие, който напълно пречиства черният дроб, жлъчката и пикочните канали.

БЯЛ РАВНЕЦ 

Наричан от билкарите „избавление от всички беди“, белият равнец се слави с почти вълшебните си способности.

В миналото войниците винаги носели в себе си стрък от билката заради кръвоспиращия и болкоуспокояващия й ефект. Именно белият равнец е и едно от най-добрите средства при менструални болки и обилни кръвотечения, както и при менопауза.

Билката има ободряващо действие, нормализира функцията на стомаха, помага при колит и гастрит. Под формата на компреси тя се прилага при порезни рани, изгаряния, навяхвания и натъртвания. Бани със запарка от бял равнец се препоръчват при хемороиди, гинекологични възпаления, бяло течение, вагинит и други. Въпреки доказаните си положителни резултати, билката не се препоръчва на бременни и кърмачки, а при прекомерна употреба може да доведе до световъртеж и главоболие.

СМРАДЛИКА (ТЕТРА) 

Позната още като кукуч и горска дъбовинка, смрадликата е храст, често срещан в равнинните полета на страната ни. Богата е на дъбилни вещества, флавоноиди и етерични масла, които я правят изключително ценно противовъзпалително средство. За отвари и запарки се използват предимно листата на билката, като е важно да се отбележи, че тя се прилага единствено външно, тъй като е отровна!

Промивки и гаргари със смрадлика се препоръчват при остри и хронични инфекции на устната кухина (афти, пародонтоза, лош дъх, кървящи венци), при гинекологични неразположения и хемороиди. При кожни обриви, екземи, рани, отоци и циреи се правят лапи от билката, които успокояват възпалението и подпомагат бързото зарастване. Тетрата е основна съставка на много козметични средства и кремове. Тя успокоява, подхранва и омекотява чувствителната кожа, предпазва я от лошите метеорологични условия.

НЕВЕН

Още през I-ви век пр.н.е. древногръцкият философ Диоскорд използвал билката като обезболяващо и пречистващо черния дроб средство. В народната медицина невенът е известен с противомикробното и противовъзпалителното си действие, както и със способността си да ускорява зарастването на рани и тъкани.

Настойка от билката успокоява нервната система и редуцира стреса и напрежението. Също така при редовна употреба понижава кръвното налягане, подобрява тонуса и работата на сърцето, пречиства кръвта от токсини и вредни вещества. Фитотерапевтите препоръчват невена при болести на стомаха (язви, гастрити), на далака и черния дроб, както и при менопауза и климактериум. Мехлем от красивото цвете помага за по-бързото зарастване на рани от изгаряния или от залежаване, свива разширените вени, елиминира гъбичките, облекчава спазми и разтежения на мускулите.

МАЩЕРКА

Наричана още „бабина душица“ и „овчарски босилек“, мащерката е известна със своя антибактериален, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Използва се като естествено отхрачващо и бронхоразширяващо средство при кашлица и бронхити. Помага при хронични гастрити, колити и язви на стомаха. Чаят от мащерка облекчава главоболие и мигрена, ревматизъм, както и менструални болки. При възпаление на венците, зъбобол или болно гърло се препоръчва гаргара с отвара от билката. Тинктура или масло от мащерка пък са подходящи за масаж на уморени крака, както и при циреи, абсцеси и гнойни рани. С чая от „бабина душица“ не бива да прекаляват бременните, тъй като би могъл да предизвика преждевременно раждане или аборт.

ШИПКА

В България шипката е често срещан храст, а малките му червени плодове, освен тръпчив вкус, притежават и редица лечебни свойства. Това се дължи на факта, че в тях се съдържат почти всички витамини, необходими на човека.

Огромното количество витамин С помага за цялостната детоксикация на организма, повишава имунитета и се бори с инфекции и вируси. Витамин К укрепва кръвоносната система и регулира сърдечния ритъм, понижава съдържанието на холестерол в кръвта.

Каротинът и флавоноидите пък активизират регенерацията на тъканите в тялото, повишават еластичността на капилярите, забързват метаболитните процеси и най-вече усвояемостта на въглехидратите. Червеният плод има и диуретично действие, спира кръвотечения от различен характер, прилага се при бавно зарастващи рани и костни фрактури. Шипката елиминира успешно песъчинки и камъни в бъбреците и в жлъчката, помага при общи неразположения, отпадналост и анемия.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН 

Тревистото растение съдържа хиперицин, който успокоява нервната система и е естествен антидепресант, подобрява тонуса и настроението, има противовъзпалително и антимикробно действие.
Билката е популярна и заради положителния си ефект при сърдечни проблеми и хипертония. Жълтият кантарион лекува стомашни неразположения като киселини, газове, диария, колики, както и по-сериозни болести като язва на дванадесетопръстника и гастрит.

Външно билката се прилага под формата на компрес или лапи и помага за по-бързото зарастване на всякакви подутини и охлузвания. Лечебна тинктура от жълт кантарион можете да си приготвите и сами. Напълнете стъклено шише с листа от билката и долейте с масло от ленено семе. Оставете бутилката на слънце, като разклащате редовно. След като потъмнее, прецедете сместа и я съхранявайте на тъмно и прохладно място. Получената тинктура е със силно регенериращо и антимикробно действие и се използва външно при различни наранявания и рани. Жълтият кантарион не се препоръчва на хора с ниско кръвно налягане, тъй като може да го понижи допълнително. Бъдете внимателни с приема на билката, ако пиете противозачатъчни или антидепресанти, за да не прекратите действието им.

МЕНТА

С прекрасен аромат и вкус ментата е може би най-предпочитаната билка за мнозина. В България най-често срещан е видът Mentha Piperita (Черна мента), от която се използват листата. Основна тяхна съставка е ментолът, който действа успокояващо на ЦНС, облекчава болки в стомаха, гадене, подуване и газове, възвръща апетита. Ментата се използва и при разстройство, при панкреатит и болести на жлъчката. Билката има изключително добър ефект и при безсъние, главоболия от различен характер, депресия и виене на свят, при нервно напрежение и хроничен стрес. Заради антисептичните си качества ментата се препоръчва при възпаление на венците, лош дъх и зъбобол. Под формата на масло се прилага външно като болкоуспокояващо при мускулни възпаления и крампи, при менструални болки, при натъртвания, циреи и кожни обриви.

Все по-популярно е и отглеждането на билката в дома, тъй като през лятото е естествен „враг“ на комари, оси, мравки и различни насекоми. Заради неповторимия си свеж и приятен вкус, както и заради разхлаждащия й ефект, пресни листенца мента се използват в много летни коктейли, домашни конфитюри, сладолед и здравословна лимонада.

Вижте още и ⤵️
Билки решават всички проблеми на косата
Билки амулети
Лечебните свойства на чаят от магданоз

Тагове

Свързани статии

Close