ЛековеСтатии

Рецепти за лечение на розов лишей без лекарства

Начини да излекуваме розовия лишей

Не пропускайте нашите публикации като се

Всеки може да развие розов лишей, но това по-често се случва при юноши и млади хора. Той е и една от най-често срещаните гъбични инфекции на кожата.

Той засяга пигментацията на кожата. Появяват се обезцветени петна обикновено по гърба, гърдите , шията и горната част на ръцете, които могат да изчезнат през зимния период, но да се появят в горещите летни дни. Засегнатата от розов лишей кожа става суха и лющеща се и понякога се появява сърбеж.

Причините за развитие на розов лишей не са известни, но предразполагащи фактори са: горещото време, влагата, прекомерното потене, мазна кожа, слаба имунна система и хормонални промени в организма. Розовият лишей не е заразен и във фармацевтичната мрежа има много медикаменти, които да го лекуват, но може и да опитате някои прости домашни методи за лечението му.

Рецепти за лечение на розов лишей без лекарства
Рецепти за лечение на розов лишей без лекарства

Ето и топ 10 на домашните средства за лечение на розов лишей:

1.Етерично масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е ефективен домашен метод за лечение на розов лишей, защото има противогъбични свойства. То възпрепятства разпространението на инфекцията и предотвратява повторната ѝ поява. В допълнение ще облекчи сърбежа.

Смесете 5 – 7 капки етерично масло от чаено дърво с 1 суп лъжица зехтин екстра върджин или кокосово масло. Нанесете получената смес върху засегнатата област, използвайки памучен тампон. Оставете да попие, изплакнете с хладка вода и подсушете. Нанасяйте тази смес два пъти дневно в продължение на няколко седмици.

2.Кокосово масло

Кокосовото масло е ефикасно средство за защита срещу всеки вид гъбична инфекция, включително розов лишей. Мастните киселини в кокосовото масло действат като натурални фунгициди. Това означава, че помагат за спиране растежа на гъбичките, което е причина за инфекцията.

Нанесете малко био кокосово масло върху засегнатите райони. Оставете да попие.

Друг вариант е да смесите 1 суп лъжица кокосово масло с 5-6 капки етерично масло от канела. Нанесете върху розовия лишей, изчакайте 15-20 мин и изплакнете с топла вода.

Прилагайте тези методи 2 или 3 пъти дневно, докато инфекцията се излекува.

3.Алое вера

Алое вера, съдържа протеин, наречен 14 kDa, който който има противогъбични и противовъзпалителни свойства. Това значително ще намали разпростанението на розовия лишей. В допълнение алое вера има много лечебни свойства, които ще помогнат да се излекува увредената кожа.

Вземете гел от листа на алое вера. Нанасяйте го директно върху засегнатите кожни участъци по 2-3 пъти дневно в продължение на няколко седмици.

Друг вариант е да смесите няколко капки лавандулово масло с 1 ч л гел от алое вера. Нанасяйте върху засегнатите области 2 или 3 пъти на ден.

4.Кисело мляко

Киселото мляко е естествен лек за гъбични инфекции, като розов лишей. Пробиотиците, съдържащи се в него предотвратяват растежа на гъбичките. Това от своя страна помага за бързо възстановяване на кожата и предотвратява от повторна поява.

Нанесете кисело мляко върху засегната кожа. Оставете за най-малко 20 – 30 мин, а след това изплакнете с топла вода.

5.Етерично масло от риган

Маслото от риган има едно от най-мощните противогъбични свойства, които се борят с гъбичките, отговорни за розовия лишей, както и за облекчаване на симптомите.

6.Ябълков оцет

Ябълковият оцет е добро средство за лечение на розов лишей, благодарение на своите антимикробни свойства, които контролират растежа на гъбичките. В допълнение, той помага за предотвратяване на рецидивите на инфекцията.

Смесете равни количества ябълков оцет и хладка вода . Намажете засегнатите области с памучен тампон, изчакайте 15 мин и изплакнете с топла вода. Нанасяйте веднъж дневно в продължение на няколко седмици.

7.Кукурма

Естествените антисептични, антибиотични и антимикотични свойства на кукурмата ще помогнат за лечението на розовия лишей.

Добавете 3 – 4 суп лъжици сок от кукурма в кана с вода. След къпане, изсипете тази вода върху засегнатата област.

Алтернативно, смесете равни количества кукурма на прах и сандалово дърво на прах. Добавете вода за да се получи паста, която нанасяйте върху засегнатите райони. Оставете я за 30 мин и измийте.

Повтаряйте едно от тези предписания веднъж дневно, докато петната изчезнат.

8.Индийски люляк

Индийският люляк е много ефективен при лечение на кожни инфекции. Тази билка има противогъбични, противомикробни и антисептични свойства. Контролира растежа на гъбичките и предотвратява сърбежа.

Сварете шепа измити листа от индийски люляк в 2 чаши вода в продължение на 10 мин. Оставете да се охлади и използвайте за измиване на засегнатата област 2 – 3 пъти дневно в продължение на няколко седмици.

Друг вариант е да направите паста от смлени листа на билката, която да прилагате върху засегнатата област. Оставете да изсъхне и измийте с вода. Нанасяйте пастата веднъж дневно в продължение на няколко седмици.

9.Здравословна диета

Отслабеният имунитет е една от причините за развитието на розов лишей. Поради тази причина здравословната диета е важна част от лечението. Правилното хранене ще стимулира имунната система и ще помогне в борбата с инфекцията.

Диета богата на витамини А, С, Е и В ще стимулира имунната ви система. Яжте пресни плодове и зеленчуци, кисело мляко. Избягвайте въглехидратите и пийте много вода, за да се отървете от токсините.

10.Допълнителни съвети

Избягвайте използването на мазни продукти за грижа за кожата.

Не носете тесни дрехи. Носете свободни дрехи от естествени , дишащи материи.

Избягвайте изпотяването.

Вижте още и ⤵️
Премахнете гъбички и депресия с индрише
Билки амулети
Красота от домашната аптека

Тагове

Свързани статии

Close