Съвети за добър сън

Как преяждането докарва безсъние

Съвети и рецепти при безсъние

Не пропускайте нашите публикации като се

Безсънието е признак на много нерви и душевни разстройства и други болести, но понякога приема самостоятелно значение.

За някои хора са напълно достатъчни 4-5 часа в денонощието, за да се чувстват през останалото време бодри и свежи.

Причини

Най-често се среща при телесна и нервна преумора, при малокръвие, болки в тялото, претоварен с храна стомах, лошо храносмилане, болести с висока температура, голяма психична възбуда, студени крака, атеросклероза, сърдечна слабост и др.

Безсънието често произхожда и от някакво безпокойство. Най-после и причини, които са извън нас, като необикновен шум, скърцане, лошо облекло за спане и неудобно легло много влияят на съня.

Как преяждането докарва безсъние
Как преяждането докарва безсъние

Болният лежи дълго време буден, не може да заспи и се оплаква от безпокойство или пък заспива и се събужда, сепва се в съня си, който е неспокоен, сънува и се обръща понякога много пъти. Сънят не го освежава, а сутрин се чувства потиснат и уморен.

Предпазване

Състои се в отстраняването на всички причини, които възбуждат нервната система, като тютюн, алкохол, силно кафе и чай преди заспиване, продължително четене, продължителен разговор вечерно време.

Малокръвието и други болести, които могат да предизвикат безсъние, да се лекуват. Да се води природосъобразен живот – умерено хранене предимно с растителна храна, рано да се вечеря, да се правят телесни движения, игри и разходки на чист въздух, а нощният сън да бъде 7 или 8 часа.

Един час сън повече не само не докарва никаква вреда, но е и от голяма полза, защото дава възможност на мозъка да си отпочине и да се възстанови. Затова, тези хора които заради професията си или за разни забави (театър, кино и др) спят системно по-малко, увреждат здравето си. 

Лечение

Общо за засилване на организма и по начина, изложен за основната болест, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното:

1.Сутрин, обед и вечер 20 мин преди ядене е добре болният да взема по 1 с л от следната смес: 200 гр лимонов сок, 200 гр чист маслинов зехтин, 1 гр камфор на прах (предварително настарна разтворен с няколко капки аптекарски спирт, иначе не се разтваря), по 10 гр обикновена валерианова тинктура от глогов цвят и 1 с л канела на прах.

2.Десет минути след вземане на сместа да се изпива 1 чашка от 75 гр отвара от босилек, върбинка, жълт кантарион, иглика, комунига, лайка, лавандула, маточина, мента, невен, потайниче, риган, страшниче, цариче и хмел (шишарки) – по 50 гр. От тази смес 2 с л се запарват с 500 гр вряща вода . На тих огън се вари още 20 мин и като изстине, се прецежда.

Ако болният страда и от студени тръпки, тогава всяка вечер на далака (в лявото подбедрие под коремния компрес) да слага и торбичка, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен с 3 с л диви кестени, настъргани с корите, или с 7 сини сливи, смачкани без костилките. Държи се до сутринта.

Съвети и рецепти при безсъние
Съвети и рецепти при безсъние

Полезни рецепти при безсъние

Захар и диви кестени помагат

За по-лесно заспиване, щом легне в кревата, болният да вземе:

а) една бучка захар с 10-20 капки настойка от диви кестени, нарязани на ситно с корите, опечени до бежов цвят и залети с 200 гр сливова или гроздова ракия – стоят на слънце или до горяща печка 10 дни. Или пък:

б) 1 чашка от 50-75 гр отвара от салата ( маруля ) – взема се 1 маруля и се залива с 1 л вода с прибавка на 2 с л чист пчелен мед, вари се 10 мин и като изстине, се прецежда.

Слагайте мащерка на храната

Диетата при безсъние включва вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци (винаги измити, защото се пръскат с отровни химикали), слабо солена и умерено подкиселена с лимон или чист винен оцет. Кюто, алкохол, тютюн – не ! 

Преди обяд и вечеря като аперитив болният може да изяжда 1 – 2 глави печен кромид лук без захар (пече се като ябълки и се яде без хляб) или по 1 чинийка салата от пресен или стар червен кромид лук с листа от магданоз и черна ряпа (настъргана 1/2 час преди употреба, за да не дава оригване) по равни части и с малко винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус. Освен това храната да се посолява с малко прах от мащерка. Или пък обикновена храна без свинско, говеждо и консервирано месо и риби.  

На сутрешна закуска болният да изпива 1 чашка от 100 – 150 гр отвара от 1 глава кромид лук, разрязана на 4 части – в 500 гр краве мляко се вари,к както за ядене, след което се прецежда през цедка. Подслажда се с мед или захар и се изяжда с парче препечен хляб.

На обяд заедно с казаните салати и другата храна може да се изяжда и по 100 гр младо месоагнешко, телешко, птица или прясна риба – речна или океанска.

На вечеря: безмесна храна – кисело мляко с 1-2 сл настъргана целина, зеленчукови и тестени ястия и компот или пък ядки от орехи, лешници и бадеми с хляб.

След ядене при колики в стомаха от погълнат въздух и газове болният да взема по 1/2 ч л прах на овъглен картоф, разбъркана с 1 ч л бъзов мармалад.

Вижте още и ⤵️
Кажете край на безсънието
10 ефективни рецепти при безсъние
Безсънието и разстройствата на съня
Безсънието отключва автоимунните болести

 

Тагове

Свързани статии

Close