Здраве и храна

Голямото почистване на организма

Как безопасно и ефективно да прочистим организма си

Не пропускайте нашите публикации като се

Изчистването на организма е доста спорно занимание, особено по отношение на самия термин “изчистване”. Най-доброто, което можем да направим, е да помогнем на нашия организъм да изпълнява отделните си функции. Но това трябва да се прави разумно – не да копираме “проверените рецепти” на близки и приятели, а да подхождаме към тях критично.

Ето някои от най-разпространените методи за тази цел.

Промиване

Ежедневно трябва да се пият 2,5 – 3,5 л течности. такъв интензивен питеен режим води до засилена работа на бъбреците, затова трябва да сме сигурни, че с тях всичко е наред. Важно е също да се пие не просто вода, а наситени с минерални соли разтвори – минерална трапезна вода, сокове, чайове, плодови отвари, можете да добавите и малко сухо бяло вино. При това обемът на храната се намалява приблизително 1,5 – 2 пъти и тя трябва да е предимно лека: млечни продукти, риба, ориз, зеленчуци.

Но остават “незадействани” черният дроб и жлъчният мехур, а червата се изчистват само от части. Освен това този метод не е безопасен: при интензивна работа на бъбреците се отмиват витамините от групата В и калцият, затова трябва да ги приемате допълнително.

Как безопасно и ефективно да прочистим организма си
Как безопасно и ефективно да прочистим организма си

Масло плюс лимон

През деня не се яде нищо, на всеки 2 часа се пие 1/2 чаша лимонов сок и 2 с л зехтин. Наистина маслиновото масло в съчетание с лимоновия сок има силен жлъчегонен ефект. Този метод е подходящ само за съвършено здрави хора, а те всъщност и няма какво да изчистват.

Но при възпалителни заболявания на черния дроб и дори при лек гастрит това мероприятие е просто опасно. Лимоновият сок разяжда слизестата обвивка на стомаха, а зехтинът натоварва силно черният дроб.

Растителна диета

Менюто се състои само от плодове и зеленчуци. Наистина хората употребяват прекалено много месо, като забравят, че при усвояването му в организма се образуват 10 пъти повече токсични вещества, отколкото при преработката на растителните белтъчини. Затова временният отказ от месо, яйца, мляко ще е полезен. Растителната храна стимулира работата на червата, черния дроб и бъбреците и е полезна за чревната микрофлора.

Но много е важно да се погрижите плодовете и зеленчуците да са екологично чисти. Особено активно акумулират токсични вещества зелето, цвеклото, салатите, целината, копърът, репичките. Добре е по време на вегетарианския период да следите в организма ви да не се появи дефицит на незаменими аминокиселини, желязо и витамини. За целта трябва да ги приемате на таблетки, както и да употребявате соя, боб, орехи и семки.

Лечебни билки

В течение на няколко седмици се пият отвари от билки. Много от тях стимулират работата на бъбреците и черния дроб. Такива са блатният аир, царевичните връхчета, листата от коприва, които увеличават образуването на жлъчен сок. Магданозът пък повишава тонуса на жлъчния мехур и подобрява отделянето на жлъчен сок. Пикочогонно действие притежават черната боровинка и копърът. Добре спомагат за отделянето на токсините корен от глухарче, листа от горска ягода, брезови реси, пелин, лапад. Но за да постигнете нужния ефект, отварите трябва да се пият няколко месеца, както и непременно трябва да се посъветвате с лекар при избора на лечебната билка.

Но избягвайте да употребявате билки с противоположно действие, за да не бъде неутрализиран ефектът им. Именно за това не трябва да се увличате по билковите смеси в тях има много компоненти и е голяма вероятността от “кръстосано” действие. Не трябва да се приемат и едновременно билки, изчистващи и бъбреците и черния дроб натоварването на организма ще е твърде високо.

Сорбенти

Приемът на влакна микроцелулоза и други сорбенти надеждно изчиства от токсините. Микроцелулозата имитира действието на фибрите попадайки в стомаха и червата, увеличава обема си, поема токсичните вещества и ги извежда от организма. Едновременно с това се появява усещане за ситост, така че човек може да се храни по-малко.

Но запълвайки червата, микроцелулозата пречи на нормалното разглраждане на храната. Постепенно при продължителен прием този механизъм се нарушава и се появяват проблеми с храносмилането. Сорбентите нарушават работата на чревната микрофлора, като променят състава ѝ. Освен това заедно с токсините “прихващат” и хранителните вещества и витамините. Този метод е подходящ само за бързо изчистване, за 1 – 2 приема – например при стомашно разстройство. Иначе минусите превишават плюсовете.

Сауна
Сауна

Сауна

Ако посещавате сауна всеки ден, организмът се изчиства от шлаките. Интензивното потоотделяне заедно с приемането на пикочогонни чайове подобрява работата на бъбреците. Освен това се осъществява дълбоко изчистване на кожата, а разширението на кръвоносните съдове и след това бързото им свиване осигуряват профилактика при образуването на тромби, повишава тонуса на стените на вените и артериите. Като цяло сауната е отлична изчистваща процедура.

Но тя има и много противопоказания. На първо място – за хора със съдови нарушения. Високата температура действа неблагоприятно на мозъка и сърцето. Очистителният ефект е максимален първият път, след това намалява. Много по-действени са процедурите с ефекта на сауна за отделни части на тялото – например горещите обтривания. Чаршаф се накисва в гореща билкова отвара, увива се около тялото, отгоре се поставя целофан и топло одеяло, така че да се получи нещо като капсула. Тялото се оказва в “мини сауна”, а главата не е подложена на действието на високите температури.

Вижте още и ⤵️
Билка лекува над 50 болки
Смес от билки топи излишните килограми
Бъдете здрави от билките в природата
5 полезни свойства на магданоза
Здравословни и хранителни закуски

Тагове

Свързани статии

Close