Здраве и храна

Алое Вера – какво трябва да знаем

Ползите на Алое Вера

Не пропускайте нашите публикации като се

От растението Алое Вера има повече от 300 вида, но само Алое Барбадензис е това, което е известно със своите лечебни свойства. То има бодли и расте в сух, тропичен и субтропичен климат в Африка, Азия, Европа, Южните и Западните части на САЩ.

Векове наред хората са знаели, че Алое Вера може да предлага много повече, отколкото просто да изглежда добре. Гелът и сокът, които се извличат от листата му са били популярни средства за лекуване на всички кожни проблени и стомашни неразположения.

Нека да погледнем историята на растението и неговите лечебни свойства.

Алое Вера - какво трябва да знаем
Алое Вера – какво трябва да знаем

Какво е Алое Вера?

Алое Вера е познато с лечебните си качества повече от 6000 години. То е било известно като растението на безсмъртието.

Хората от дълго време знаят за полезните му качества и през годините са го използвали най-вече за третиране на рани, косопад, хемороиди и проблеми със стомашният тракт.

Днес, има цяла индустрия посветена на лечебните качества на растението. Екстракта му се използва в козметиката и личната хигиена – в овлажнители, сапуни, кремове за бръснене, лосиони и какво ли още не. Най-често срещаните продукти са гел за пиене Алое Вера и кремове.

Алоето се предлага също и под формата на добавки, които носят същите ползи за кожата и хранителната система.

Има две части от растението, които се използват за медицински цели. Листата, които са пълни с гел, може да се използват директно за третиране на изгаряния и различни видове проблеми с кожата. Гелът може да се намери под формата на течност (сок) или капсули които се приемат перорално.

Втората част на растението се каза Алое латекс. Това е жълтата част на външната обвивка на растението. То има разхлабителни свойства и обикновено се приема перорално за да третиране на запек.

Начини, по които можете да използвате Алое Вера

В допълнение към ползите описани по-горе е доказано, че растението има няколко изненадващи приложения. Ето ги и тях:

  • Понеже гелът от Алое има антисептично действие и унищожава бактерии, може да бъде прилаган от външната страна на зеленчуци. Така те ще се запазят за по-дълго време пресни.
  • Установено е, че сокът от Алое, използван като вода за уста, намалява плаката. Също така помага за възтановяване от рани в устата. Салициловата киселина, която се съдържа в растението действа като болкоуспокояващо средство.

Алое Вера в козметиката

Алое Вера доста често се използва като съставка в козметичната индустрия. Може да я намерите във всичко – от овлажнители до шампоани. Има цели козметични линии, предназначена за защита на чувствителната кожа.

Но, каква е причината? Растението е известно с това, че може да поддържа кожата хидратирана и чиста. То съдържа антиоксиданти като витамин А, витамин С, витамин Е, както и 7 от 8 незаменими аминокиселини. Също е известно със своите противовъзпалителни свойства.

Гелът от Алое помага за лечението на акне, когато се комбинира с третиноинов крем. Проучване е установило, че Алоето има качества свързани с подмладяването. В продължение на три месеца, учените са давали гел за пиене на 30 жени, два пъти на ден. Жените видели значителни подобрения в своите бръчки и еластичността на кожата си, благодарение на увеличаване на производството на колаген.

Ще намерите Алое и в продукти за коса. Дори някои хора прилагат гел от листата на растението, директно на косата си и я използват като балсам.

Някои полезните качества на гела за пиене от Алое Вера

  • Помага за храносмилането. Гелът съдържа малки количества Алое латекс, който има разхлабителните свойства и помага за третиране на запек.
  • Помага при кожни проблеми като псориазис и акне. Кремовете с Алое Вера имат успокояващ ефект върху кожата и са показали, че помагат за намаляването на сърбеж и възпаление.
  • Помага при изгаряния. Някои хора прилагат гелът от Алое, когато са изгорели от слънцето.
  • Помага при зарастването на рани. Алое Вера помага и забърза заздравяващия процес от порезни рани.
  • Бори се с киселините. Учените са доказали, че гелът за пиене помага с някой симптоми на гастроезофагеален рефлукс, киселини и колики.
  • Помага при диабет. Доказано е, че гелът от Алое Вера помага за намаляването на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Странични ефекти и рискове

Гелът от Алое обикновено е безопасен и полезен. Но, не забравяйте, че той съдържа алоин. Някои производители използват технологии, с които да премахнат голяма част от него. Но, колкото и малко количество да е, ако прекалите с дневната доза гел, може да доведе до спазми и диария. Също така, може да направи други лекарства, които приемате по-малко ефективни.

Алоинът може и да доведе до по-сериозни проблеми. Приемането дори само на 1 грам перорално на ден, в продължение на няколко дни, може да доведе до увреждане на бъбреците и дори да има фатален край. Той също може да понижи нивата на кръвната захар и хората с диабет тип 2 трябва да внимават.

Алое Вера е полезно растение, от което се произвеждат много и различни продукти за  здраве и красота. Нашият съвет обаче е винаги да бъдете информирани и да гледате какво и от къде купувате. Най-вече ви препоръчваме ви да се снабдявате само с гел за пиене произведен само от вътрешната част на листата. Също така не прекалявайте с дневната доза, която обикновенно е описана на опаковката им. И преди всичко се консултирайте с вашият личен лекар.

Вижте и:⤵️
Защо във всеки дом трябва да има алое вера?
Овесените маски почистват и подмладяват
Алоето облекчава очните проблеми

Тагове

Свързани статии

Close